Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τη Δευτέρα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην «Αφροδίτη»

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η η πρώτη δικιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έτοιμο να πιάσει δουλειά το προσωπικό της Noble Energy
Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου από το λιμάνι της Λεμεσού προς την πλατφόρμα της Noble Energy , που έχει εγκατασταθεί στο οικόπεδο 12.
Στην πτήση θα συμμετάσχουν δύο Αμερικανοί και ένας Ισραηλινός κι ένας Ισραηλινός πιλότος. Το ελικόπτερο, τύπου Bell 412, θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα, ενώ με πλοία θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα εξοπλισμός και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό. Η μεταφορά του προσωπικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μελέτες των ειδικών της αμερικανικής εταιρείας θα αφορούν στον καθορισμό του σημείου όπου θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Noble Energy. Αρχικά, θα γεμίσουν οι δεξαμενές της πλατφόρμας με νερό, προκειμένου να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα, με τη βοήθεια και του πλοίου που τη συνοδεύει.
Σε πρώτο στάδιο το γεωτρύπανο θα τρυπήσει στην "Αφροδίτη" σε βάθος 1700 μέτρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει μετά την έναρξη της γεώτρησης στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Χθες, στην περιοχή, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα, εντοπίστηκαν να περιπολούν τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των γεωτρήσεων και τις απειλές της Άγκυρας. "Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Ενημερώθηκαν ασφαλώς και οι πολιτικές δυνάμεις για τις διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έγινε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...