Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Άχρηστο το… καμάρι των ΗΠΑ: Χωρίς τέλος τα προβλήματα στο μαχητικό αεροσκάφος F-35

Στα κοινωνικά δίκτυα μέγα θέμα έχει γίνει ένα βίντεο με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35C τα οποία φαίνονται να απογειώνονται από αμερικανικό αεροπλανοφόρο…με πολύ άκομψο τρόπο για τους πιλότους.

Το βίντεο δείχνει τους πιλότους οι οποίοι κατά την εκκίνηση του αεροσκάφους εκτινάσσονται πολύ «άτσαλα» με το κεφάλι τους να τινάζεται στο πάνω μέρος του θαλάμου διακυβέρνησης , ενώ σε μερικούς από αυτούς πέφτουν και τα κράνη.

Στο Twitter αναφέρεται συγκεκριμένα «δείτε πώς ένα κράνος που στοιχίζει 400 χιλιάδες δολάρια πέφτει από το κεφάλι ενός πιλότου», έγραψε ένας αναγνώστης.

Η αναπήδηση του πιλότου με την εκκίνηση του αεροσκάφους με τόσο άτσαλο τρόπο καταδεικνύει σημαντικές πληροφορίες για την πορεία της πτήσης, και δείχνει ότι αυτό το αεροσκάφος παραμένει «προβληματικό» και επικίνδυνο για τους πιλότους του, αναφέρει η άποψη των ειδικών του χώρου.

Δυτικοί δημοσιογράφοι και αμυντικοί εμπειρογνώμονες από την ιστοσελίδα Business Insider αναφέρουν ότι αυτό που παρουσιάζεται στο βίντεο έχει σχέση με έκδοση του F-35C για απονειώσεις –προσνειώσεις σε αεροπλανοφόρα, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία.

Οι ειδικοί συνέκριναν την καταπέλτη απογείωσης του F-35C και του F-18 που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970, και είδαν ότι και το F-18 επίσης «τινάζεται» κατά την απογείωση αλλά όχι τόσο πολύ.

«Ωστόσο, στην περίπτωση του αεροσκάφους F-18 το κράνος δεν αξίζει 400 χιλιάδες δολάρια, και δεν δίνει κρίσιμες πληροφορίες για την πτήση», αναφέρουν ειδικοί εμπειρογνώμονες .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πεντάγωνο πραγματοποίησε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι ο καταπέλτης απογείωσης του αεροσκάφους F-35C μπορεί να είναι επικίνδυνος για την ζωή των πιλότων.

Από τους 105 πιλότους που έκαναν απονείωση από αεροπλανοφόρο, οι 74 ανέφεραν «μέτριο πόνο» στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη , ενώ άλλοι 18 ανέφεραν «έντονο πόνο», και ένας χειριστής είπε «ισχυρό συνεχή πόνο».

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 είναι από καιρό αντικείμενο έντονης διαμάχης, λόγω του τεράστιου κόστους και μιας ποικιλίας από τεχνικές ατέλειες.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι το «καλύτερο» αεροσκάφος της δύσης είχε σοβαρά προβλήματα με το λογισμικό, που οδηγούν σε προβλήματα με το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων , αλλά και πρόβλημα με το σύστημα IFF το οποίο είναι σύστημα αναγνώρισης «φίλος ή εχθρός».

Το πρόγραμμα F-35 κοστίζει στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια . Εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών φέρουν τα τουρκικά F-35 με τόσα τεχνικά προβλήματα να «πέφτουν» τελικά από μόνα τους στο Αιγαίο χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των Ελλήνων πιλότων.
Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...