Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ανάπτυξη όλων των δυνάμεων του ΠΝ στο Αιγαίο – Και ο Α.Τσίπρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΥΠΕΘΑ με την ελληνοτουρκική κρίση να είναι προ των πυλών…

Με όλες τις δυνάμεις του συμμετέχει το ΠΝ στην άσκηση «Παρμενίων 2016».
Ένα σύνολο 80 πλοίων έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο δείχνοντας την άριστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται παρά τις περικοπές αλλά και την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα μεταβεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη της άσκησης «Παρμενίων 2016» από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να πετάξουν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τον υπουργό, Πάνο Καμμένο, και να διανυκτερεύσουν σε φρεγάτα του Στόλου έξω από το νησί της Χίου.
Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού και θα μεταβούν την Παρασκευή στον Εβρο, έτσι ώστε να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αποκτά ιδιαίτερα σημασία με την ελληνοτουρκική κρίση να είναι προ των πυλών….
Σημειώνεται ότι λίγες ώρες μετά την επίσημη άρνηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν της Συνθήκης της Λωζάνης στις 30 Σεπτεμβρίου και την πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση έβαλε «φωτιά» στο Αιγαίο με δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε και υλοποιεί στην πράξη τώρα αυτή την αμφισβήτηση:

Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι με τις ΝΟΤΑΜ Α4233/16 και Α 4232/16 που εκδόθηκαν σε απάντηση των δυο ελληνικών αναγγελιών Α 2088/16 και Α2077/16 για πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο από 2 έως 7 Οκτωβρίου από την Πολεμική Αεροπορία σε περιοχές που εμπίπτουν είτε σε ελληνικό εναέριο χώρο είτε στο FIR Αθηνών, τονίζουν ότι οι περιοχές αυτές δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας!
Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4233/16 η πρώτη ελληνική αναγγελία από την ΥΠΑ ,παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης ( με το Παράρτημα της που συνδέεται με το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947
Σύμφωνα με την Τουρκία, η Χίος και η Ρόδος (που όπως όλα τα ελληνικά νησιά αναφέρονται παρατύπως και με το τούρκικο όνομα τους – Sakiz και Rodos- αντί για Chios και Rhodes) δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κανένα σχέδιο οιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης η εκπαίδευσης
Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ A4232/16 οι τουρκικές αρχές επανέφεραν και πάλι το ζήτημα της υποχρέωσης της Ελλάδας να μην συμπεριλαμβάνει στον σχεδιασμό ασκήσεων μιας σειράς νησιών λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα νησιά αυτά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο τουρκικές ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ότι όχι μόνο το έδαφος των νησιών αλλά και όλες οι συνδεδεμένες με αυτά ζώνες (and/or her territory) πρέπει να αποκλεισθούν από τις ελληνικές ασκήσεις.
Δείτε και τις φωτογραφίες από επεισόδιο της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2016» αναφορικά με Αεροκίνηση και Αεραπόβαση Τμημάτων του Στρατού Ξηράς.



















Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...