Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Νέο παραλήρημα Ρ.Τ.Ερντογάν: «Το φωνάζω παντού: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν δικά μας»!

Σε ένα νέο κρεσέντο δηλώσεων που υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία πλέον δεν πρόκειται να σεβαστεί καμία συνθήκη μέσω της οποίας έχουν κλείσει τα θέματα συνόρων με την Ελλάδα...
ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες δηλώσεις στις οποίες αμφισβητεί πλέον ξεκάθαρα το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών του Α. Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την φρασεολογία της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ότι «τα ελληνικά νησιά μπαίνουν στην μύτη  μας», φρασεολογία η οποία μετά από λίγο οδήγησε στα Ίμια.
Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.
«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας(!) Εγώ μίλησα για τη Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας,. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η δήλωση Ερντογάν είχε μία ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι».
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο από ένα κύμα αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάνη το 1923.
Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριο, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.
Έτσι εκτιμά η ελληνική διπλωματία. Αυτό όμως που δεν εκτιμά η ελληνική διπλωματία είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Τούρκος ηγέτης για εσωτερικούς πάντα λόγους αποφασίσει να αλλάξει διά των όπλων το status quo στο Αιγαίο.
Η κατάληψη ελληνικών νήσων ή βραχονησίδων ήταν πάντα στα σχέδια της Τουρκίας από εποχής Τανσού Τσιλέρ.
Κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί μόνο που αυτή τη φορά μπορεί να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, μέσω κιας ελληνο-τουρκικής σύγκρουσης ώστε να αναγκάσει την Ελλάδα να συζητήσει εκ νέου το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών που ζητούν οι Τούρκοι.  
Για εσωτερικούς πάντα λόγους.
Το χειρότερο όμως είναι πως ο Ερντογάν υιοθέτησε πλήρως τη φρασεολογία της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ότι «τα ελληνικά μπαίνουν στην μύτη μας».
Λίγους μήνες μετά από αυτή τη δήλωση είχαμε την περιπέτεια  των Ιμίων…
Οι δηλώσεις του Ρ.Τ.Ενρτογάν έρχονται 24 ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Άη Στράτη πρότεινε στην Τουρκία να ξαναγράψουμε την ιστορία μαζί θετικά:
«Θα πρότεινα στους γείτονες μας, αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, ας την γράψουν μαζί μας θετικά, δίνοντας ένα τέλος στην παράνομη κατοχή της Κύπρου» είπε χαρακτηριστικά απευθύνοντας παράλληλα αυστηρό μήνυμα για τις αναθεωρητικές δηλώσεις του τούρκου πρόεδρου:
 «Δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης. Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης.
Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μάλλον δεν άκουσε.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...