Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Το «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος J-31 της Κίνας (βίντεο)

Κινεζική επιτυχία στη σύνοδο APEC
AFP, REUTERS
Σε μια νέα ένδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος της, η Κίνα παρουσίασε χθες το νέο «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος J-31,
το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το τελευταίας γενιάς αμερικανικό αντίστοιχό του, F-35. Το επίτευγμα της κινεζικής αεροναυπηγικής παρουσιάστηκε σε διεθνή έκθεση, στην πόλη Ζουχάι, την ώρα που ολοκληρωνόταν στο Πεκίνο η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ζώνης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

Σε μια νέα ένδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος της, η Κίνα παρουσίασε χθες το νέο «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος J-31, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το τελευταίας γενιάς αμερικανικό αντίστοιχό του, F-35. Το επίτευγμα της κινεζικής αεροναυπηγικής παρουσιάστηκε σε διεθνή έκθεση, στην πόλη Ζουχάι, την ώρα που ολοκληρωνόταν στο Πεκίνο η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ζώνης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

Σημαντική επιτυχία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και επιβεβαίωση της αυξανόμενης επιρροής της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου στην Ασία: έτσι περιγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την υιοθέτηση του μεγάλου κινεζικού σχεδίου για τη δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού (FTAAP) κατά τη σύνοδο κορυφής των εν λόγω χωρών στο Πεκίνο.

«Πρόκειται για ιστορικό βήμα στην κατεύθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Σι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), στην οποία πήραν επίσης μέρος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και άλλοι διεθνείς ηγέτες.

Η απόφαση της APEC αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας για τη δημιουργία της FTAAP, εγχείρημα που θα απαιτήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις. Στο πολιτικό επίπεδο, πάντως, αποτελεί μια πρώτη, σημαντική επιτυχία της Κίνας, η πρωτοβουλία της οποίας συγκρούεται -έστω κι αν αυτό δεν δηλώνεται επισήμως- με την αμερικανική ιδέα για τη δημιουργία μιας μικρότερης ζώνης ελευθέρου εμπορίου, της Συνεργασίας του Ειρηνικού (TPP). Η τελευταία απευθύνεται μόνο σε 12 χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται η Κίνα και η Ρωσία. Τις παραμονές της συνόδου κορυφής, η Κίνα ανακοίνωσε μια άλλη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, βασική στρατιωτική σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τόσο ο Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισαν, στη διάρκεια της συνόδου της APEC, τη σημασία των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους και η εποικοδομητική ατμόσφαιρα στις μεταξύ τους σχέσεις αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, όπου θα τεθούν επί τάπητος καίρια διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ωστόσο, η υποβόσκουσα ένταση εκδηλώθηκε, ακόμη και στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής.

Την ώρα που οι ηγέτες της APEC ετοιμάζονταν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους στην κινεζική πρωτεύουσα, η υπ’ αριθμόν ένα αεροναυπηγική εταιρεία της χώρας Avic παρουσίαζε σε διεθνή έκθεση, στην πόλη Ζουχάι, το «αόρατο» κινεζικό βομβαρδιστικό νέας γενεάς J-31. Πρόκειται για το κινεζικό αντίστοιχο του αμερικανικού Στελθ F-35, με το οποίο θα ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές, με πρώτους υποψήφιους αγοραστές τις χώρες που αποκλείονται, για πολιτικούς λόγους, από την αμερικανική αγορά όπλων.

Η κατασκευή του J-31 αποτελεί άλλο ένα βήμα αναβάθμισης της στρατιωτικής θωράκισης της Κίνας. Πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούσε ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες μέχρι χθες περιορίζονταν κυρίως στην υπεράσπιση του εθνικού τους χώρου, αποκτούν σταδιακά ικανότητες διεξαγωγής τόσο αμυντικών όσο και επιθετικών επιχειρήσεων, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στις θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

Βήματα σχετικής αποκλιμάκωσης των εντάσεων πραγματοποιήθηκαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Πεκίνου, με τις συναντήσεις που είχε ο Σι Τζινπίνγκ με τον Σίνζο Αμπε, όπως και με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο.




http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...