Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Νίκη του ηγέτη των φιλορώσων αγωνιστών του Ντονέτσκ δείχνει exit poll.



Ο γιος ενός ανθρακωρύχου και διοικητής των μονάδων των αγωνιστών που πολέμησαν τους Ουκρανούς φασίστες, ο πρωθυπουργός της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ»...

Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εξελέγη απόψε πρόεδρος της αυτονομιστικής επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με exit poll.
Ο Ζαχαρτσένκο συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 81%, ενώ οι δύο σχεδόν άγνωστοι αντίπαλοί του έλαβαν από περίπου 9% ο καθένας, σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή.
Η φιλοδοξία του 38χρονου επιχειρηματία είναι «να οικοδομήσει ένα νέο κράτος που θα γίνει νόμιμο μετά τις εκλογές και να ανακαταλάβει τα εδάφη που είναι σήμερα υπό ουκρανικό έλεγχο», όπως είπε ο ίδιος την Παρασκευή, σε μια συνάντηση που είχε με φοιτητές στο Ντονέτσκ.
Ο Ζαχαρτσένκο, που δηλώνει ότι πούλησε την επιχείρησή του για να χρηματοδοτήσει την αγωνιστική ομάδα του, συμμετείχε στην επίθεση που οργάνωσαν στις 16 Απριλίου οι αγωνιστές στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ. Ακολούθησε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της γειτονικής πόλης Λουχάνσκ.


Ουκρανία: Εκλογές στις ελεγχόμενες από τους αγωνιστές περιοχές
Στο επίσημο βιογραφικό του δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο πατέρας του εργάστηκε επί 30 χρόνια ως ανθρακωρύχος, γεγονός που θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς στην περιοχή του Ντονμπάς όλη η οικονομία επικεντρώνεται γύρω από την ανθρακοφόρα λεκάνη. Ο Ζαχαρτσένκο ήταν ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σλαβιάνσκ, του προπύργιου των αγωνιστών που το ανακατέλαβαν τον Ιούλιο οι ουκρανικές φασιστικές δυνάμεις, μετά από σφοδρές μάχες δύο μηνών. Ανέλαβε την «πρωθυπουργία» τον περασμένο Αύγουστο, όταν πολλοί Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι κατείχαν τα κυριότερα αξιώματα στη «Δημοκρατία του Ντονέτσκ», αντικαταστάθηκαν από ντόπιους.
Ο Ζαχαρτσένκο διέψευδε πάντα με τον εντονότερο τρόπο ότι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούσαν τους αγωνιστες στην ανατολική Ουκρανία. «Εάν η Ρωσία είχε στείλει στρατεύματα εδώ, θα μιλούσαμε για μάχες στα περίχωρα του Κιέβου ή για την κατάληψη του Λβιβ (στη δυτική Ουκρανία)», απαντούσε στις κατηγορίες που εκτόξευαν το Κίεβο, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας. Είχε ωστόσο παραδεχτεί ότι στην περιοχή δρούσαν «χιλιάδες εθελοντές» από τη Ρωσία.
Ο Ζαχαρτσένκο μετείχε επίσης στο Μινσκ στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία εκεχειρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου, και άνοιξαν θεωρητικά τον δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία. «Θα σεβαστούμε όλα όσα υπογράψαμε στο Μινσκ», διαβεβαίωσε.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...