Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

«Οι Κούρδοι έχουν κάνει παράλληλο κράτος μέσα στην Τουρκία».


«Ο διάλογος που ξεκίνησε ο Ερντογάν με τους Κούρδους για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα με την τρομοκρατία (εννοεί την δράση του PKK) κυρίως εξυπηρετεί το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK,
που βρήκε την ευκαιρία να δώσει μια γεύση αυτονομίας στους υποστηρικτές του» σημειώνει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία Ζαμάν.
«Από τον φόβο να μην σπάσει ο δάλογος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή και δεν αντιδρά στα στελέχη του PKK, που παραμένει τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Τουρκία όσο και την Ευρώπη, να αυξάνουν με την δύναμη των όπλωντην αυτονομία ολόκληρων πόλεων στην νοτιοανατολική Τουρκία» συμπληρώνει το ρεπορτάζ καταγράφοντας την έντονη δυσφορία νεόςμεγάλου κομματιού της κοινής γνώμης.
Η εφημερίδα αναφέρεται στις περιπτώσεις του Τσίζρε και της Σιλόπης, των δύο μεγάλων πόλεων στα σύνορα με την Συρία και το Ιράκ όπου η νεολαία του PKK με δύο μεγαλειώδεις και πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις τις ανακήρυξαν αυτόνομες περιοχές.
Στην πρώτη περίπτωση, της Τσίζρε, μάλιστα ο στρατός είχε στείλει μεγάλες δυνάμεις τεθωρακισμένων για να τις καταστείλουν ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ στην καταστολή της εξέγερσης με αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι Κούρδοι και στην κήρυξη της αυτονομίας της Σιλόπης, όπου βρίσκεται και το μοναδικό πέρασμα της Τουρκίας προς το Ιράκ.
Ανεπίσημα αυτή την στιγμή η Τουρκία δεν έχει σύνορα με το Ιράκ.
Και στις δύο πόλεις οι κάτοικοι έχουν κάνει ορύγματα και απαγορεύουν στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού να εισέλθουν στην πόλη.
Όμως επειδή ο Ερντογάν έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που είχε στήσει για τους Κούρδους με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και επειδή οι η απομόνωσή του από τουςυπόλοιπους γείτονες και συμμάχους είναι καίρια, έχει τεράστια επικοινωνιακή ανάγκη από τον διάλογο με τους Κούρδους.
Ως άλλοθι.
Και αυτό το άλλοθι το πληρώνει ακριβά.
Η Ζαμάν πριν από λίγες ημέρες φιλοξενούσε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο πολλώνπόλεων κατα την διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων για την Κομπάνι.
Για αυτό και η Ζαμάν κατακεραυνώνει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει δώσει εντολές προς τις κρατικές αρχές να μην επιδεινώσουν το κλίμα με τους Κούρδους.

«Ουσιαστικά το PKK ένα κάνει ένα παράλληλο κράτος μέσα στην Τουρκία» τονίζει στην Ζαμάν ο Ατίλα Σαντικλί, πρόεδρος του Ινστιτούτου Bilgesam.



tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...