Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Βρήκε πλατφόρμα η Τουρκία - Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το Φεβρουάριο.

σχόλιο Γ.Θ : Το Φεβρουάριο θα ξεκινά και άλλη μια μεγάλη εξέλιξη στην Πατρίδα.
Καυτός σαν καλοκαίρι διαγράφεται ο χειμώνας του '15.


Του Δημήτρη Μανουσάκη
Η πλατφόρμα Dada Gorgud, την οποία το Αζερμπαϊτζάν θα παραχωρήσει στην Τουρκία, για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. 
  • Συμφώνησε με κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν
  • Ξεκινά γεωτρήσεις στα κυπριακά οικόπεδα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο
  • ΠΑΛΑΙΑΣ τεχνολογίας οι πλατφόρμες των Αζέρων
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Σίγμα», η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να τερματίσει την επιδρομή της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της, φθάνοντας μέχρι τα άκρα. Συγκεκριμένα, συμφώνησε με την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, να μισθώσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, την οποία θα αποστείλει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στα οικόπεδα 2 και 3, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και μία εβδομάδα, με την αζερική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR είναι σε θέση να διαθέσει στην αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας όχι μία, αλλά δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Η συμφωνία της SOCAR με την Τουρκία αφορά την πλατφόρμα Heydar Aliyev, με την κρατική εταιρεία των Αζέρων να είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Τουρκίας και την πλατφόρμα Dada Gorgud. Η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει, κατά πάσαν πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Περιμένουν την ολοκλήρωση των ερευνών

Όπως αποκαλύπτει το «Σίγμα», στόχος της SOCAR είναι, μετά τη συμμετοχή της στο συγκρότημα πετροχημικών της Τουρκίας Petkim, να ακολουθήσει και η εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών της Τουρκίας Petrol Ofisi, με την οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις. Την ίδια ώρα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η κατασκευή διυλιστηρίου της SOCAR στην Τουρκία.

Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο «Σίγμα» ότι η Τουρκία αναμένει το τέλος των παράνομων σεισμογραφικών ερευνών του «Μπαρμπαρός», στις 20 Δεκεμβρίου, και ακολούθως, μετά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων περί τα μέσα Φεβρουαρίου, θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ΝΑVTEX, δεσμεύοντας πάλι τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιεί σήμερα παράνομες έρευνες.

Απαγορευτικό βάθος

Πάντως, και οι δύο αζερικές πλατφόρμες είναι παλαιάς τεχνολογίας, με τη μία μάλιστα να χρονολογείται από το 1980. Επιπλέον, η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους σε γεωτρήσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος τα 600 μέτρα, δηλαδή προσφέρεται για θαλάσσιες περιοχές σχετικά ρηχές. Στο κοίτασμα στο οικόπεδο Αφροδίτη οι γεωτρήσεις έφθασαν τα 1700 μέτρα και στον Ονασαγόρα μάλλον θα ξεπεράσουν τα 1800.

Η θαλάσσια περιοχή στην οποία κινούνται οι Τούρκοι δεν έχει πολύ μεγάλο βάθος και, ως εκ τούτου, στα οικόπεδα 1, 2 και 3 δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική μία γεώτρηση, αφού εκεί το βάθος είναι απαγορευτικό για τις αζερικές πλατφόρμες.

«Επικυρώνει» τις προκλήσεις το ΣΕΑ της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΣΕΑ δηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε το ψευδοκράτος για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας προχθές το βράδυ.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την περίοδο που ακολουθεί, η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η ''ΤΔΒΚ'' την εξουσιοδότησε», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ιστορία της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως «ιστορικό ρεκόρ». Κράτησε 10 ώρες και 20 λεπτά, παρόλο που συνήθως οι συνεδρίες του ΣΕΑ κρατούν τέσσερις με πέντε ώρες. Η προχθεσινή συνεδρία έγινε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συμμετείχε μέχρι σήμερα ως Υπουργός Εξωτερικών, χθες για πρώτη φορά συμμετείχε ως Πρωθυπουργός.

Με «καλά νέα» από το Παρίσι

Εν τω μεταξύ, με καλά νέα για τη στάση της Γαλλίας σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναμένει ότι θα επιστρέψει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο είπε πως δεν θα προβεί σε δήλωση προτού ξεκαθαρίσει το θέμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια.

Σε κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Στην πραγματικότητα οι ίδιοι άναψαν πράσινο φως, αλλά λέω ας γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο αυτό το φως, και εγώ θα γυρίσω στην Τουρκία με τα καλά νέα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι η πιο έτοιμη χώρα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Τουρκία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για μερικά κεφάλαια».

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος ειλικρινής μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, και πως το σημαντικό είναι να συζητηθεί όχι αν θα γίνει μέλος η Τουρκία ή όχι, αλλά αν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζουν πως είναι δυνατόν να ανοίξουν τα θέματα όπως η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια σε επίπεδο ευρωπαϊκό και αυτό το μήνυμα έδωσε στον Ερντογάν, ενώ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν μπλοκαρίσματα στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. «Εγώ είπα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στα κεφάλαια 22 και 23», τόνισε.

Έρογλου: Παρελκυστική η πολιτική της ε/κ πλευράς

Την ίδια ώρα, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προωθεί παρελκυστική πολιτική και τακτική για να φύγει από το τραπέζι του διαλόγου, και κάλεσε τα ΗΕ να το αντιληφθούν αυτό και να αντιδράσουν.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, αν οι Ε/κ λάβουν μέτρα στο θέμα των υδρογονανθράκων, αντίστοιχες κινήσεις θα κάνει και η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα διεξάγει σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή «κατόπιν αιτήματος της τ/κ πλευράς».

Είπε ακόμη ότι οι Ε/κ δεν μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.

Για την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Άγκυρα, ο Τ/κ ηγέτης επισήμανε ότι οι «απαιτήσεις του δεν ήταν θετικές» και ότι «είναι απαράδεκτο να αναμένει από την Άγκυρα να τερματίσει τις μελέτες στην περιοχή και να αποσύρει τα πλοία της».

infognomonpolitics

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...