Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Κλιμάκωση της έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας αναμένει η Αθήνα...

Ξεσαλώνουν οι Τούρκοι

Κλιμάκωση της έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας αναμένει η Αθήνα, η οποία...
κρατά χαμηλούς τόνους σε αυτήν τη φάση, ενώ ο Σαμαράς επέλεξε να στείλει τα μηνύματά του στην Άγκυρα μέσω Λευκωσίας, αφού απόψε, την ώρα που θα προσγειώνεται στη Μεγαλόνησο, θα μεταδίδεται και τηλεοπτική συνέντευξή του.
Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει ότι από σήμερα έως και την Κυριακή οι Τούρκοι θα «ξεσαλώσουν» λόγω της επίσκεψης Σαμαρά στην Κύπρο, αλλά κυρίως λόγω της επίσκεψης στην Αίγυπτο το Σάββατο, όπου μαζί με τον Αναστασιάδη και τον πρόεδρο Σίσι θα συζητήσουν και για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών, χωρίς να αποκλείεται και η μονογραφή σχετικής συμφωνίας.

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η μεταστροφή της Λευκωσίας προς άλλες λύσεις για τη διακίνηση του φυσικού αερίου, αφού τα αποθέματα στην «Αφροδίτη» δεν επαρκούν, όπως ανακοίνωσε επισήμως η διαχειρίστρια εταιρεία Noble Energy, για τη δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο, κάτι που θα αναβάθμιζε τον ενεργειακό ρόλο της Λευκωσίας.

Στο Μαξίμου αναμένουν ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στις έρευνες που ξεκίνησε στην Κύπρο και θεωρούν πως, εάν δεν υπάρξει σοβαρή παρέμβαση από τη διεθνή κοινότητα, ο «σουλτάνος» Ερντογάν θα προχωρήσει στην επόμενη κίνηση, που είναι να στήσει δική του εξέδρα γεωτρήσεων, προχωρώντας έτσι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο έχουν ενισχυθεί από τη συνεχή παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο και γι’ αυτό η Αθήνα αποφεύγει να απαντήσει σε υψηλούς τόνους ή να κάνει ενέργειες που θα δίνουν άλλοθι στην Άγκυρα να κλιμακώσει την ένταση και να δημιουργήσει κρίση.

«Ύστερα από μια κρίση, η Άγκυρα είναι πάντα σε κάτι κερδισμένη» έλεγε στέλεχος του Μαξίμου, που θεωρεί ότι όσο η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις τόσο... εκτίθεται.

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ ελληνικής, κυπριακής, αιγυπτιακής και ισραηλινής ΑΟΖ αποτελούν ισχυρό «διπλωματικό όπλο», αλλά αυτήν τη στιγμή η Ουάσιγκτον έχει άλλες προτεραιότητες, αν και είναι ξανά στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοκστάιν.

Δεν πρέπει να θεωρείται σύμπτωση και η παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις - ενημερώσεις μεγάλων εταιρειών σε ειδικά διεθνή συνέδρια στις ΗΠΑ. Όπως μάλιστα δήλωσε εκεί ο Μανιάτης, «υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για τον ρόλο που σχεδιάζει να διαδραματίσει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας» και ειδικότερα στην ανάγκη της διαφοροποίησης των προμηθευτών ενέργειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με πλήρη στήριξη των αγωγών ΤΑΡ και East Med.

Δόγμα Νταβούτογλου
Πάντως, η εκτίμηση επιτελών του Μαξίμου είναι ότι μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη το δόγμα του ότι η Τουρκία δεν είναι μια περιφερειακή, αλλά μια «κεντρική δύναμη», η οποία δεν πρέπει να θέτει τις δυνατότητές της στην υπηρεσία των στρατηγικών προτεραιοτήτων άλλων μεγαλύτερων δυνάμεων, αλλά να διεκδικεί τον δικό της αυτόνομο ρόλο. Πρόκειται για τη διεκδίκηση από την Τουρκία ενός παγκόσμιου στρατηγικού ρόλου.

Με όλα αυτά ως δεδομένα το Μαξίμου προέκρινε τη μετακίνηση του Δένδια στο υπουργείο Άμυνας, καθώς έχει ήδη θητεύσει σε στρατιωτικό υπουργείο (Δημόσιας Τάξης), θεωρώντας ότι θα μπορέσει να χειριστεί με σοβαρότητα τυχόν επιδείνωση της κρίσης.

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να βρίσκονται στην απέναντι όχθη από την Άγκυρα, η οποία εκμεταλλεύεται τη γενικότερη αναταραχή και ένταση στην περιοχή για να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της. Η επίσκεψη χθες του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν στη Λευκωσία θα δώσει και τον τόνο των προθέσεων του Ισραήλ.

Πάντως, η αποδυνάμωση του Ομπάμα στις χθεσινές εκλογές ανησυχεί τόσο τη Λευκωσία όσο και την Αθήνα, ενώ η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνει να τηρεί ουδετερότητα, χωρίς να καταδικάζει την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
«Εκμεταλλεύονται» την ελληνική αδυναμία

Η επανεμφάνιση στο προσκήνιο των ελληνοτουρκικών τριβών ανησυχεί έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι υπενθυμίζουν πως η τουρκική πλευρά προγραμματίζει τις ενέργειές της και εκμεταλλεύεται τις ελληνικές στιγμές αδυναμίας προκειμένου να προωθήσει ένα ακόμη βήμα τις θέσεις της.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως γράψαμε και την περασμένη βδομάδα, το «γήπεδο» στο οποίο η Αγκυρα θέλει να φέρει το παιχνίδι είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης - Καρπάθου - Ρόδου και νότια του Καστελόριζου.

Εκεί, σ’ αυτήν ακριβώς την περιοχή, οι αναγνώστες του «Ποντικιού» γνωρίζουν ότι από τον Απρίλη του 2012 – μέσα στην ελληνική προεκλογική περίοδο – η Άγκυρα δημοσίευσε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης χάρτες με θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία μάλιστα παραχώρησε προς έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου.

Στην περιοχή αυτήν, η προστασία της οποίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση, ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση πως θα εκδηλωθεί η τουρκική πρόκληση.

Για τον λόγο αυτόν, η Αθήνα επιδιώκει να ξεπαγώσει και να επιταχύνει τις συνομιλίες με την Κύπρο και την Αίγυπτο, προκειμένου
να εμφανιστεί η ελληνική επιχειρηματολογία για τα δικαιώματα ΑΟΖ της χώρας στην περιοχή.


http://www.freepen.gr/2014/11/blog-post_675.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...