Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

ΣΟΚ! Η αμερικανική start-up Figure αναπτύσσει το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ για ΟΛΕΣ τις χρήσεις

Ανθρωποειδή ρομπότ: Κάποτε ήταν μόνο θέμα ταινιών επιστημονικής φαντασίας, τώρα βρίσκουν σιγά σιγά τον δρόμο τους στην πραγματικότητά μας. Τώρα, η εταιρεία Figure με έδρα την Καλιφόρνια αποκάλυψε το πιο πολλά υποσχόμενο ρομπότ του είδους του μέχρι σήμερα.

mια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια θέλει να κατασκευάσει ανθρωποειδή ρομπότ ύψους έξι ποδιών τόσο πανταχού παρόντα όσο το Alexa της Amazon και τα έγγραφα μελέτης γραμμένα από το ChatGPT. Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η start-up ρομποτικής Figure , που ιδρύθηκε το 2022, τους τελευταίους έξι μήνες ανέπτυξε αθόρυβα ένα ανθρωποειδές ρομπότ με δύο πόδια. Αυτό το ρομπότ, που ονομάζεται Σχήμα 01, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό αυτή την εβδομάδα.

Το σχήμα 01 υπάρχει μόνο σε χαρτί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει τις πρώτες λεπτομέρειες για το ρομπότ. Σύμφωνα με αυτό, το ανθρωποειδές θα έχει «την ικανότητα να σκέφτεται, να μαθαίνει και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του» μετά την ολοκλήρωσή του. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Figure, το ρομπότ «είναι σχεδιασμένο για αρχική χρήση στο χώρο εργασίας για να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και, με την πάροδο του χρόνου, να ανοίξει τον δρόμο για την εξάλειψη των ανασφαλών και ανεπιθύμητων θέσεων εργασίας». Το Σχήμα 01 είναι ένα ανθρωποειδές σε φυσικό μέγεθος που κατασκευάστηκε με βάση την ανθρώπινη ανατομία. Περπατάει με δύο πόδια και τελικά θα μπορεί να αναλάβει ακόμη πιο προχωρημένες εργασίες όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων ή ακόμα και το μαγείρεμα γευμάτων.


Το κλειδί για την ιδέα του ρομπότ της Figure είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία επιτρέπει στα ρομπότ να μαθαίνουν και να… βελτιώνουν τις δεξιότητές τους.

Τα συστήματα ρομπότ μπορούν να αναλάβουν κουραστική, εργονομικά δυσμενή και ως εκ τούτου επίπονη εργασία, όπως η ανύψωση φορτίων ή η εναέρια εργασία. Αυτό, λένε, θα προστατεύει την υγεία των εργαζομένων. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες εργασίες που απαιτούν την ανθρώπινη τεχνογνωσία τους.

Τα ρομπότ μίας χρήσης χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε αποθήκες, όπως τα ρομπότ περιαγωγής που ξεφορτώνουν κουτιά από φορτηγά στις αποβάθρες φόρτωσης της αποθήκης και στη συνέχεια τα μεταφέρουν στα ράφια. Ωστόσο, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να είναι μια πιο ευέλικτη λύση για την αποθήκη, λέει ο Adcock. Επομένως, η Figure θέλει να αναπτύξει ένα ανθρωποειδές που, όπως ένας ανθρώπινος υπάλληλος, μπορεί επίσης να κάνει όλες τις εργασίες που προκύπτουν επί τόπου. 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...