Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Ο «Dr.Doom» Ν.Ρουμπινί προειδοποιεί: «Έρχεται “ώρα Lehman” για την Ευρώπη»!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές κρούει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom, μετά από την κατρακύλα της ελβετικής Credit Suisse που αναγκάστηκε να ζητήσει κρατική στήριξη.

Όπως σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί».

Ο ίδιος σχολίασε ότι η κρίση της Credit Suisse είναι «ώρα Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, τον Αύγουστο του 2007, όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια “ώρα Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. “Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία» έγραψε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Credit Suisse έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, προκάλεσε την αναστολή της μετοχής της, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 27%.

Λόγω των μεγάλων απωλειών, οι Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν νωρίτερα σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...