Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Εφιαλτικό σενάριο: Πυρηνικός πόλεμος εάν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ρωσικό μαχητικό σε διεθνή εναέριο χώρο

Ως ανοιχτή κήρυξη πολέμου θα εκλάβει η Ρωσία πιθανό χτύπημα από τις ΗΠΑ σε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος σε διεθνή εναέριο χώρο, υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος κάλεσε τους Αμερικάνους βουλευτές που διατυπώνουν τέτοιες θέσεις να επανέλθουν στη λογική και στην πραγματικότητα.
«Οι εκκλήσεις ορισμένων γερουσιαστών ξεπερνούν πολύ την κοινή λογική», είπε ο Antonov σχολιάζοντας την πρόταση – απειλή του Αμερικάνου γερουσιαστή Lindsey Graham (από τη Νότια Καρολίνα) για κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών που πλησιάζουν αμερικανικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο μετά την πτώση του αμερικανικού drone MQ9 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν εμπλοκής με ρωσικά μαχητικά Su-27.

Εξηγήσεις

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους και την πορεία των ενεργειών των Ρώσων πιλότων κατά το χθεσινό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα.
Επαναλαμβάνω, για όσους δεν έχουν μπορέσει να δουν την κατάσταση αντικειμενικά: τα μαχητικά μας δεν είχαν επαφή με το αμερικανικό UAV» υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, επισημαίνοντας πως «η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια».
«Ενημέρωσε έγκαιρα τη διεθνή κοινότητα για τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που δημιουργήθηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Φυσικά, είναι κρίμα για το Πεντάγωνο να χάνει ένα τόσο ακριβό κομμάτι του εξοπλισμού του.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να ανακατευθύνει τις κατηγορίες για αντιεπαγγελματικές ενέργειες πίσω στον εαυτό του» είπε ο Antonov.

Ο Graham είχε ζητήσει τη δολοφονία Putin

«Όσο για τον προαναφερθέντα γερουσιαστή, αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη προσπάθεια του να προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.
Πριν από ένα χρόνο προέτρεψε τους πολίτες μας να κάνουν μια απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Ρωσίας.
Ο γερουσιαστής Graham πιστεύει πραγματικά ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον των ψηφοφόρων που του εμπιστεύτηκαν τη ζωή και το βιοτικό τους επίπεδο;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρέσβης.

Θέλετε πυρηνικό πόλεμο; - Απαντήστε

«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης.
Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν ριζικά διαφορετική από τον πόλεμο «αντιπροσώπων» που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον μας στην Ουκρανία.
Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα σε κίνδυνο πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας;
Δώστε μας μια απάντηση, αξιότιμε Γερουσιαστή!» υπογράμμισε ο Antonov.

Δεν θέλουμε σύγκρουση

«Δεν είναι οι Ρώσοι πιλότοι που πρέπει να κληθούν, αλλά οι Αμερικάνοι πολιτικοί που υποκινούν την έναρξη μιας αποκαλυπτικής σύγκρουσης.
Δεν επιδιώκουμε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη.
Συνεχίζουμε να διατηρούμε επαφές, μεταξύ άλλων μέσω του Υπουργείου Άμυνας, για να αποτρέψουμε ακούσια επεισόδια.
Μακάρι οι πολιτικοί των ΗΠΑ να είχαν την ίδια στάση όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η πτώση του drone MQ9

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη 14/3 κατέπεσε αμερικανικό drone MQ9 που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας με κατεύθυνση τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για κατάρριψη του, κατηγορία που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Μόσχα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως το drone, το οποίο πετούσε με τους αναμεταδότες του κλειστούς, παραβιάζοντας ένα προσωρινό όριο που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία - το οποίο είχε κινητοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα – έπεσε ως αποτέλεσμα απότομων ελιγμών.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως τα ρωσικά μαχητικά δεν είχαν χρησιμοποιήσει εποχούμενα όπλα, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, ένα από τα δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την προπέλα του drone για να το κάνει να συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...