Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

The National Interest: Η κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν ακύρωσε τον East Med για να κάνει το «χατίρι» στην Άγκυρα!

σχόλιο Γ.Θ : Οι φιλοαμερικανοί στην Πατρίδα μας, αυτοί που αγαπάνε την America και θέλουν να ανήκουμε εκεί, αγαπάνε την Ελλάδα; Ήρεμα ρωτάω


Η κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν ακύρωσε τον East Med για να κάνει το «χατίρι» στην Άγκυρα!

Αποκαλυπτικό άρθρο από τον κορυφαίο αναλυτή Michael Rubin

Ο κορυφαίος αναλυτής Michael Rubin με άρθρο του στο «The National Interest» αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε το έργο του αγωγού East Med.

Ο ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής, ακυρώνει τα εξοργιστικά επιχειρήματα περί «υπέρογκου κόστους» και «περιβαλλοντικής ανησυχίας» που επικαλέστηκε το State Department για να ακυρώσει αυτό το Υψίστης γεωπολιτικής σημασίας έργο για την Ελλάδα και αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο: Η Τουρκία και πρόσωπα στην κυβέρνηση Μπάιντεν που ελέγχονται από τον Ερντογάν, οδήγησαν στην ακύρωση του συγκεκριμένου έργου!

Τώρα, σύμφωνα με τον αναλυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τα δώσουν όλα προκειμένου ο East Med να ολοκληρωθεί.
Αναλυτικά το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο Think Tank «The National Interest»

«Ο Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν που σκόπιμα υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις φυσικού αερίου ούτε προάγουν την εθνική ασφάλεια ούτε καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή· Αντίθετα, ενδυναμώνουν τους αναθεωρητές στη Ρωσία και την Τουρκία και ευτελίζουν την εικόνα της Αμερικής στην Ευρώπη.

Μετά από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, ο κόσμος έμαθε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ενεργειακή ασφάλεια. Όχι μόνο ήταν κοντόφθαλμος ο περιορισμός της αμερικανικής παραγωγής αυτού του ζωτικού ενεργειακού πόρου, αλλά συνιστούσε ενθάρρυνση της αυξανόμενης ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο, ήταν στρατηγική κακή πρακτική.

Εντός του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η κακή πρακτική συνεχίζεται. Πριν από δύο μήνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέστρεψε την υποστήριξή του για τον Αγωγό Ανατολικής Μεσογείου East Med που θα έφερνε ισραηλινό και κυπριακό αέριο στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το σχέδιο είχε ευρεία διπλωματική υποστήριξη. Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή δημιούργησαν ένα φόρουμ στην Αίγυπτο για να συντονίσουν την ανάπτυξη φυσικού αερίου. Η Γαλλία προσπάθησε επίσης να ενταχθεί και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν καθεστώς παρατηρητή. Ο East Med ήταν ένα αριστούργημα της διπλωματίας που έφερε κοντά ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη καθώς και πρώην αντιπάλους για έναν κοινό σκοπό.

Δυστυχώς, συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και έτσι έπεσε θύμα όχι μόνο της εχθρότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και της μανίας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ανατρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία υποστήριζε η κυβέρνηση Τραμπ χωρίς να ληφθούν δεόντως υπόψη τα πλεονεκτήματα. Επιστολή που εστάλη από τους Αντιπροσώπους Gus Bilirakis (R-FL-12) και Nicole Malliotakis (R-NY-11) στη Naz Durakoglu (φωτό), πρώην υπάλληλο του γερουσιαστή Jeanne Shaheen (D-NH) που τώρα υπηρετεί ως κύρια αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταστρέφει τη δεδηλωμένη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αναλήθεια των γεγονότων βάσει των οποίων έδρασε ο Μπλίνκεν.

Δεδομένης της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άγνοια για τη σημασία της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη που δεν υπόκειται σε εκβιασμό από εχθρικές δυνάμεις δεν αποτελεί δικαιολογία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχικά απέσυρε την υποστήριξή του για τον αγωγό EastMed επειδή τον έκρινε και καλά εμπορικά ασύμφορο.
Στα παρασκήνια της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι -τώρα εντεταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα- ασκεί εξουσία δυσανάλογη με τη θέση του. Αρχηγοί ξένων κρατών, για παράδειγμα, μου είπαν ότι εκπρόσωποι του Κέρι συμμετείχαν στις συναντήσεις τους στον Λευκό Οίκο. Η εχθρότητα του Κέρι για τα ορυκτά καύσιμα και ο ριζοσπαστισμός του στα κλιματικά ζητήματα δεν είναι είδηση. Χωρίς μάλιστα αυτό να εντάσσεται στις απαιτήσεις πολλών «προοδευτικών» στις οποίες ο Μπάιντεν συχνά ανταποκρίνεται. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υπονομεύσουμε τον αγωγό EastMed για κλιματικά ζητήματα, καθώς το αέριο που θα μετέφερε θα αντικαθιστούσε αυτό που κάποτε έρεε από ή μέσω της Ρωσίας, χωρίς να αυξάνει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.

Το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου θα είναι σύντομα διαθέσιμο και το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή. Για τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν που σκόπιμα υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις φυσικού αερίου ούτε προάγουν την εθνική ασφάλεια ούτε καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή. Αντίθετα, ενδυναμώνουν τους αναθεωρητές στη Ρωσία και την Τουρκία και αμαυρώνουν τη φήμη της Αμερικής στην Ευρώπη. Εάν το «η διπλωματία επέστρεψε» είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι καιρός ο Μπάιντεν να αγκαλιάσει ολόψυχα τον αγωγό EastMed. Είναι ειρωνικό ότι η μόνη πολιτική του Τραμπ που ασπάζεται ο Μπάιντεν είναι να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους καλύτερα από τους συμμάχους και να γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των δικτατοριών σε βάρος των δημοκρατιών».

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...