Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τούρκος Καθηγητής: Σε ένα σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να γκρεμιστούν 50.000 κτίρια!

Καθηγητής Έρσοϊ: Σε σεισμό στο Μαρμαρά μπορεί να γκρεμιστούν 50.000 κτίρια

Ο καθηγητής Σουκρού Έρσοϊ, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ, δήλωσε ότι ένας πιθανός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά. Ο Έρσοϊ επέστησε την προσοχή στα επικίνδυνα κτίρια.

Σχολιάζοντας τον σεισμό μεγέθους 3,9 βαθμών στην περιοχή Καρτάλ της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με την AFAD (Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης), ο ειδικός σε σεισμούς και τσουνάμι της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Γιλντίζ, Δρ Σουκρού Έρσοϊ, δήλωσε ότι ο σεισμός αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τους σεισμούς στη θάλασσα.

Ο καθηγητής Έρσοϊ είπε, “Περιμένουμε σεισμούς στη θάλασσα. Αλλά ο σεισμός στο Καρτάλ έγινε στην ξηρά. Γνωρίζουμε ότι μερικοί από τους δεύτερους κλάδους του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας έχουν ανέλθει στην ξηρά.”Στην Κωνσταντινούπολη, το Αστεροσκοπείο Καντιλί ανέβασε το μέγεθος του σεισμού του Σαββάτου, ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές τοποθεσίες, σε 4,2R.

Ο καθηγητής Έρσοϊ δήλωσε ότι γίνονται 24.000 σεισμοί στην Τουρκία κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με περίπου 2.000 σεισμούς κάθε μήνα. “Εάν λάβουμε υπόψη το μέγεθος 4, υπάρχουν περίπου 150 σεισμοί μεγέθους 4. Ένας κανονικός σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ εξακολουθεί να είναι τόσο ανησυχητικός, που τρομάζει τόσους πολλούς ανθρώπους επειδή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Αναμένουμε σεισμούς μεγαλύτερους από 7 στην περιοχή του Μαρμαρά. 28 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Μαρμαρά. Υπάρχουν περίπου 6.000.000 σπίτια. Ένας τέτοιος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά σημαίνει σοβαρό κόστος. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, ενδέχεται να υπάρξουν οικονομικές απώλειες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να καταρρεύσουν 50.000 κτίρια”.

“Αν δεν προετοιμαστούμε για σεισμό, παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο”, δήλωσε ο Δρ Έρσοϊ “Η απώλεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 45 δευτερόλεπτα είναι πολύ σοβαρά χρήματα. Κάθε φορά που δεν κάνει σεισμό πρέπει να φροντίζουμε να προετοιμαστούμε καλά. Ο σεισμός στην Καρτάλ πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τους άλλους”.

https://www.gazeteduvar.com.tr/prof-ersoy-marmara-depreminde-50-bin-bina-cokebilir-galeri-1526189

21/6/2021

Μετάφραση του Δημήτρη Ι. Αμανατίδη

Σχόλιο: Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχολείται η Τουρκία: η προστασία από φυσικές καταστροφές του πληθυσμού της. Δεκαετίες άναρχης δόμησης, θέσπιση παράλογου θεσμικού πλαισίου των gecekondu (νόμος βάσει του οποίου κάποιος έπαιρνε κανονική άδεια για ένα σπίτι εάν αυτό χτιζόταν σε ένα βράδυ!!!), αθρόα προσέλευση στην Πόλη από τις επαρχίες χωρίς σχέδιο, όρους, περιορισμούς, ελλιπείς υποδομές, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, διαφθορά στις αρμόδιες διοικητικές αρχές αλλά και ευρύτερα κακοδιοίκηση είχαν ως αποτέλεσμα η περιοχή του Μαρμαρά να είναι σε επικίνδυνο βαθμό ευάλωτη σε ένα σεισμό μεγάλου μεγέθους ο οποίος θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο σε υλικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Αντ’αυτού, η διαχρονικά πολεμοχαρής Τουρκία, καταστρώνει κατακτητικά – επεκτατικά σχέδια εναντίον των γειτόνων της, καταπατάει κυριαρχικά δικαιώματα, κατασπαταλάει δημόσιο χρήμα, δεν σέβεται τις μειονότητες της και βυθίζεται ολοένα και πιο πολύ σε ένα κοινωνικοπολιτικό χάος. Ένας μελλοντικός καταστροφικός σεισμός θα μπορούσε πολύ άνετα να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στη γείτονα χώρα. Ταυτόχρονα, θα αποτελούσε και καταλύτη επαναστατικών γεγονότων καθώς θα ερχόταν σαν την τελευταία σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι με το νερό, μεταφορικά των τόσων και τόσων συσσωρευμένων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που την ταλανίζουν.

https://tourkikanea.gr/uncategorized/deprem-7/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...