Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Λίβανος: Ουρές χιλιομέτρων για τρόφιμα και καύσιμα - Στα ύψη ο πληθωρισμός

Εξοργισμένοι διαδηλωτές στον Λίβανο αποπειράθηκαν το βράδυ του Σαββάτου να καταλάβουν εξ εφόδου τα γραφεία της κεντρικής τράπεζας σε δυο μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά τη νέα υποτίμηση-ρεκόρ του λιβανέζικου νομίσματος στη μαύρη αγορά.

Χθες το απόγευμα, δύο έμποροι συναλλάγματος που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν πως το ένα δολάριο είχε φθάσει τις 17.500 λιβανέζικες λίρες στη μαύρη αγορά κι ένας τρίτος είπε πως ανταλλασσόταν για 17.300 λίρες. Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι χρήστες ανέφεραν πως έχει ξεπεραστεί το όριο των 18.000 λιρών για ένα δολάριο.

Στην Τρίπολη (βόρεια), δεκάδες πολίτες έκαναν πορεία για να καταγγείλουν την υποτίμηση και τις «δύσκολες συνθήκες ζωής», ανέφερε το ANI.

Διαδηλωτές μπόρεσαν να ανοίξουν τη σιδερένια πύλη υποκαταστήματος της Τράπεζας του Λιβάνου και «να παρεισφρήσουν στην αυλή» του κτιρίου, όμως «ο στρατός τους εμπόδισε» να καταλάβουν το κτίριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έβαλαν επίσης φωτιά σε πύλη στο Σεράι, έδρα των αρχών του βόρειου Λιβάνου, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στα σπίτια δύο βουλευτών και προσπάθησαν να εισβάλουν παρά την παρουσία φρουρών.

«Όταν διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο σπίτι του βουλευτή Μοχάμεντ Καμπάρα, ακούστηκαν πυροβολισμοί, κάτι που προκάλεσε αναταραχή, ο στρατός επενέβη για να (…) τους απομακρύνει», σύμφωνα με το ANI.

Στη Σάιντα (νότια), διαδηλωτές επίσης προσπάθησαν να καταλάβουν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας του Λιβάνου, προτού απωθηθούν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, πάντα σύμφωνα με το ANI. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τρεις συνελήφθησαν, κατά την ίδια πηγή.

Αφότου εκδηλώθηκε η κρίση στον Λίβανο το φθινόπωρο του 2019, μια από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το εθνικό νόμισμα, η λίρα, έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου.

Πριν από λιγότερες από δέκα ημέρες η λίρα έφθανε σε ιστορικό χαμηλό, στις 15.500 για ένα δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία, που έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, είναι 1.507:1.

Τεράστιες ουρές και τρόφιμα και καύσιμα

Η κρίση έχει πυροδοτήσει το τρέχον διάστημα μεγάλες ελλείψεις καυσίμων, που προκαλούν ατελείωτες ουρές στα πρατήρια.

Ο Λίβανος βιώνει έκρηξη της ανεργίας και του πληθωρισμού, γεγονός που επιταχύνει τη φτωχοποίηση ευρείας κλίμακας: ο μισός πληθυσμός ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ στην αραβική χώρα συμπληρώνεται την 4η Αυγούστου η πρώτη επέτειος της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι, δεν έχει σχηματιστεί ακόμη νέα κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας διεξάγονται πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...