Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Ιλαρίων: Δεν θα εκπλαγούμε αν ο Βαρθολομαίος αποφασίσει από μόνος του ένωση με τους Καθολικούς

Νέα "πυρά" από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά του Φαναρίου

Στα τέλη Μαΐου, ο Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος, ένας από τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου δήλωσε ότι «η διαδικασία της ενοποίησης των Καθολικών και των Ορθόδοξων βρίσκεται στη γραμμή τερματισμού».

Σχολιάζοντας αυτήν τη δήλωση, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων, σημείωσε: “Για τι μιλάνε οι ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης, τι συμβαίνει στο Φανάρι στο περιθώριο, ποια σχέδια εκκολάπτονται, δεν ξέρουμε πάντα. Ο Πατριάρχης του Φαναρίου φαντάστηκε πρόσφατα τον εαυτό του ως κριτή των πεπρωμένων της Ορθοδοξίας. Πιστεύει ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνος του. "

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, “δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν, μετά τις μονομερώς υιοθετημένες αντι-κανονικές αποφάσεις σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή της Ουκρανίας στην επικράτεια του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και μετά την άρνηση της ύπαρξης της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει δώδεκα χιλιάδες ενορίες, περισσότερα από διακόσια πενήντα μοναστήρια και περισσότερους από εκατό επισκόπους, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λάβει επίσης από μόνος του απόφαση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία «επανενώνεται» με την Καθολική Εκκλησία”.

«Νομίζω ότι στο πλαίσιο τέτοιων παράλογων και αντι-κανονικών αποφάσεων, δεν θα ήταν έκπληξη εάν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χωρίς τη συγκατάθεση άλλων Τοπικών Εκκλησιών, χωρίς επίλυση των πολλών ζητημάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του διαλόγου Ορθοδόξων-Καθολικών, απλώς ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκε επανένωση, και υπογράψει ένα είδος χαρτιού», δήλωσε ο Ρώσος Ιεράρχης και ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο έγγραφο δεν θα σήμαινε τίποτα για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...