Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η Αρμενία στέλνει S-300 στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία μετακινεί S-300 προς το Ναγκόρνο/Καραμπάχ, (Αρτσάχ) ενώ την ίδια στιγμή, το Ιράν ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Ταυτόχρονα ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα στηρίξει το Μπακού, ακόμα και πολεμικά. Την ίδια στιγμή, τουρκικό drone, πετά στην περιοχή των συνόρων με την Αρμενία, απέναντι από την μεγάλη στρατιωτική βάση που είναι στην αρμενική πλευρά. 

Η σημαντικότερη εξέλιξη όμως είναι αλλού. Περισσότεροι από 3.000 μισθοφόροι, κυρίως Σύροι υπήκοοι, αναχώρησαν από τη Λιβύη εγκαταλείποντας τις θέσεις του. 

Ταυτόχρονα έχουμε πληροφορίες για κατάρριψη δύο τουρκικών UAV!

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) δήλωσε ότι πολλοί Σύριοι μισθοφόροι έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η στιγμή μόνο τυχαία δεν φαντάζει. 

Τη στιγμή που η Αρμενία βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένης πολεμικής σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν και η αποσχισθείσα από αυτό περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει μετατραπεί ξανά σε πεδίο εχθροπραξιών, το Γερεβάν καταγγέλλει πως βρίσκεται αντιμέτωπο και με τον άλλο δηλωμένο εχθρό του, την Τουρκία την οποία κατηγορεί για άμεση εμπλοκή στην διένεξη Αζέρων-Αρμενίων.

Ο πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσία κατήγγειλε δημόσια πως η Άγκυρα έχει στείλει 4.000 μαχητές από τη Βόρεια Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή μισθοφόρους, προκειμένου να ενισχύσει τις επιθέσεις κατά Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.





Ο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θα συμπαρασύρει Ρωσία και Τουρκία σε πιθανή σύγκρουση 

Μία από τις μακροβιότερες υποβόσκουσες κρίσεις  μετατράπηκε ξανά σε έναν καυτό πόλεμο τις τελευταίες ημέρες, με τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον  θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτήν την στιγμή δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται σε έναν τρομερό και ανελέητο πόλεμο στην περιοχή, ο οποίος απειλεί να συμπαρασύρει όμως και Τουρκία-Ρωσία σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Ως γνωστόν η Μόσχα υποστηρίζει εδώ και πολύ χρόνια την ορθόδοξη Αρμενία ενώ η Άγκυρα στηρίζει ξεκάθαρα πλέον το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν, επιφέροντας νέες αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας αυτής της καταστάσεως στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας θα μετατραπούν κάτι ακόμα πιο περίπλοκο και επικίνδυνο, λόγω και των διαφωνιών τους και σε άλλα μέτωπα, όπως την Συρία και την Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της  Ανατολικής Μεσογείου.

Η σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνδέεται επίσης όλο και περισσότερο με τις έντονες διαφωνίες Μόσχας-Άγκυρας για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που διασχίζουν την περιοχή.

Όσο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνίζονται για την απόκτηση επιρροής στην περιοχή του Καυκάσου,τόσο θα αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ενός ολοκληρωτικού  περιφερειακού πολέμου που θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερες χώρες και από τις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε και τις δύο πλευρές συνιστώντας ηρεμία την Κυριακή το βράδυ, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τα γεγονότα.

«Παρακολουθούμε τα πάντα», είπε. «Έχουμε πολλές καλές σχέσεις σε αυτόν τον τομέα. Θα δούμε αν μπορούμε να το σταματήσουμε”, τόνισε ο ίδιος.

Οι εντάσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ “σιγόβραζαν”μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν οι δυνάμεις των Αρμενίων και του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν έναν ανελέητο πόλεμο στον αρμενικό θύλακα που περιβάλλεται από το έδαφος των Αζέρων.

Η Ρωσία βοήθησε τη μεσολάβηση κατάπαυσης του πυρός το 1994, αλλά οι συνεχείς  μάχες ξέσπασαν  με την πάροδο των ετών, όπως το 2016 όταν σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι και στρατιλωτες, δείχνουν ότι οι πληγές σε αυτήν τη περιοχή δεν θα κλείσουν σύντομα.

Η νέα έκρηξη των συγκρούσεων τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, και λειτούργησαν ως πρόδρομος των θανατηφόρων επιθέσεων και από τις δύο πλευρές τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες έχουν επιφέρει έως τώρα εκατοντάδες νεκρούς.

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία χωρητικότητας 4.000 ανδρών με βαρύ οπλισμό και δεν επιθυμεί φυσικά καμία τουρκική διείσδυση στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει πλέον ισχυρή παρουσία στις ένοπλες δυνάμεις των Αζέρων, ( γενικό επιτελείο) ενώ παρέδωσε μη επανδρωμένα οχήματα και ελικόπτερα στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στην περιοχή είναι πολύ μεγάλες και έχουν να κάνουν με τον πλήρη έλεγχο των μουσουλμανικών τουρκογενών χωρών της περιοχής.

Αυτά τα αντικρουόμενα μπορεί να επιφέρουν άνετα μια καινούργια πιθανή σύγκρουση Τούρκων και Ρώσων δια αντιπροσώπων στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος και για άμεση σύγκρουση στο συγκεκριμένο έδαφος Ρώσων και Τούρκων κομάντος, αφού μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες τους φέρουν να κινούνται ήδη προς την περιοχή αυτή.    


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...