Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

«Δαίδαλος», «Αετός», «Γυψ» και «Ιέραξ»: Τα πρώτα πολεμικά αεροπλάνα της Ελλάδας


Σαν σήμερα στις 27/5/1912 «γεννήθηκε» η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με το «βάπτισμα» των τεσσάρων πρώτων στρατιωτικών αεροπλάνων κατά τη διάρκεια τελετής σε χώρο του ζωολογικού κήπου στο Παλαιό Φάληρο, παρουσία της Ιεράς Συνόδου, της κυβέρνησης και των λοιπών κρατικών αρχών.


Τα Henry Farman III ήταν τα πρώτα Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα. Ονομάστηκαν επίσημα «Δαίδαλος», «Αετός», «Γυψ» (Γυπαετός) και «Ιέραξ» (Γεράκι).

Ανάδοχος ήταν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος (ως υπουργός των Στρατιωτικών), ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Εις το πρώτον των στρατιωτικών αεροπλάνων, δίδω το όνομα του πρώτου αεροπόρου, του Δαίδαλου, το δεύτερον το ονομάζω "Αετόν" και τα άλλα δύο τα βαπτίζω "Γυψ" και "Ιέραξ". Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδον των Εθνών, εις ην από αιώνων συνεισέφερεν, έχω δε δι΄ ελπίδος ότι δια του αεροπλάνου θα ανυψωθεί και η Εθνική Ιδέα».

Για σύντομο χρονικό διάστημα το «Δαίδαλος» μετατράπηκε επιτυχώς σε υδροπλάνο και εκτέλεσε αξιόλογες πτήσεις τον Ιούνιο του 1912.

Δύο από αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε αναγνωριστικές πτήσεις κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο στη Θεσσαλονίκη και Μακεδονία.
Αργότερα αποτέλεσαν το πτητικό υλικό της πρώτης σχολής της Στρατιωτικής Αεροπορίας, της «Σχολής Καμπέρου», με έδρα αρχικά το αεροδρόμιο Λεμπέτ στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1913- 1915.

Οι τελευταίες πτήσεις έγιναν στις αρχές του 1917.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...