Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

"Αναπόφευκτο το lockdown αν συνεχίσουμε έτσι", λέει τώρα το καθεστώς...

Οι κρίσιμες ημερομηνίες...

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης προειδοποιεί πως αν η επιδημιολογική κατάσταση με την πανδημία της COVID-19 συνεχίσει να χειροτερεύει, ειδικά στην Αττική που βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και πολλές ημέρες, δεν είναι απίθανη η επιβολή ενός νέου lockdown.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, φυσικά θα υπάρξει lockdown. Αντί να ρωτάμε όμως πότε θα έρθει το lockdown, να δούμε πώς μπορούμε να το αποφύγουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουτέλης κάλεσε σε συστράτευση για «τη σωστή παιδεία», αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, ενώ επανέλαβε πως αυτό είναι το «τελευταίο καμπανάκι» πριν από το lockdown, το οποίο «είναι στο χέρι μας να μην επιβληθεί».
Δύο ημερομηνίες "κλειδιά"

Δύο είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες όπως φαίνεται που θα δείξουν εάν τα επιπλέον μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή στην Αττική θα μειώσουν τη διασπορά.

Η πρώτη είναι σε περίπου δέκα ημέρες από την έναρξη των νέων μέρων, οπότε θα φανεί εάν έχει επιτευχθεί μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η δεύτερη στα τέλη του μήνα, οπότε αναμένεται η επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τα νέα μέτρα στην Αττική από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:

- Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-  Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

-  Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

-  Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

- Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

-  Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

-  Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

-  Έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...