Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

13 πρώην και νυν πρόεδροι κρατών καλούν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης του Julian Assange και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του

 
Καθώς ο Τζούλιαν Ασάνζ αγωνίζεται για την μη έκδοση του στις ΗΠΑ στο Old Bailey του Λονδίνου, πάνω από εκατό επιφανείς πολιτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων 13 πρώην και νυν αρχηγών κρατών, πολλοί υπουργοί, μέλη του κοινοβουλίου και διπλωμάτες, έχουν σήμερα καταγγείλει την παράνομη διαδικασία και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του Assange.



Οι 165 πολιτικοί από 27 διαφορετικές χώρες και από όλο το πολιτικό φάσμα προσχώρησαν σε 189 ανεξάρτητους διεθνείς δικηγόρους, δικαστές, νομικούς ακαδημαϊκούς και ενώσεις δικηγόρων, εγκρίνοντας την ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ και οι διαδικασίες έκδοσης παραβιάζουν εθνικούς και διεθνείς νόμους, παραβιάζει τα δικαιώματα δίκαιης δίκης και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και απειλεί την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία.

Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν την έκκληση για απελευθέρωση του Julian Assange περιλαμβάνουν τον Jeremy Corbyn, πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Luis Zapatero, διάφορα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην προέδρους της Βραζιλίας, Lula da Silva και Dilma Roussef, και βουλευτές της Αυστραλίας από τη διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα για να ελευθερωθεί ο Assange.

Ο Kenneth MacAskill, μέλος του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σκωτίας και δικηγόρος, σχολίασε: «Πρόκειται για πολιτική σταύρωση όχι νομική διαδικασία και αφορά την επιδίωξη να θάψουν την αλήθεια και εκείνους που την εκθέτουν».

Η άνευ προηγουμένου έκκληση προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη διεθνή πολιτική κοινότητα ακολουθεί τις ανησυχίες που διατυπώνονται από τη Διεθνή Αμνηστία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το Human Rights Watch και πολλούς άλλους οργανισμούς υπεράσπισης δικαιωμάτων σχετικά με το ψυχρό αποτέλεσμα της δίωξης του Assange που έχουν στόχο στην ελευθερία του Τύπου. Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες της εναντίον του Assange έχει συγκεντρώσει πάνω από 400.000 υπογραφές.

Σήμερα στην αρχή της τρίτης εβδομάδας των ακροάσεων έκδοσης, οι οποίες έχουν επικριθεί ευρέως ότι δεν τήρησαν την αρχή της ανοιχτής δικαιοσύνης εμποδίζοντας ανεξάρτητους παρατηρητές, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η PEN Νορβηγία και άλλοι να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Η κυβέρνηση Trump ζητά την έκδοση του κ. Assange από το Ηνωμένο Βασίλειο για να τον διώξει βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για το έργο του ως δημοσιογράφου και εκδότη. Οι δημοσιεύσεις του 2010, στις οποίες βασίζεται η απόπειρα δίωξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έφεραν στο φως μια σειρά πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ακρόασης, το δικαστήριο άκουσε ότι ο Julian Assange και το WikiLeaks προχώρησαν προσεκτικές διαδικασίες για να προστατεύσουν τους πληροφοριοδότες, ότι κανένας πληροφοριοδότης δεν είναι γνωστό ότι έχει υποστεί ζημιά από τις δημοσιεύσεις τους και ότι ο Julian Assange και το WikiLeaks δεν ήταν υπεύθυνοι για τη δημοσίευση αποσπασμάτων που δεν προβλεπόταν. Ωστόσο, η εισαγγελία ισχυρίστηκε το δικαίωμα των ΗΠΑ να διώκουν όλους τους δημοσιογράφους και όλα τα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύουν διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Αποσπάσματα:

Luiz Inácio Lula da Silva , Πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010), Επίτιμος πολίτης της πόλης του Παρισιού (2020), υποψήφιος βραβείου Νόμπελ (2018): «Εάν οι δημοκράτες του πλανήτη Γη, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσιογράφων, όλων των δικηγόρων, όλων των συνδικαλιστών και όλοι οι πολιτικοί, δεν έχουν το θάρρος να εκφραστούν για την υπεράσπιση του Assange, έτσι ώστε να μην εκδοθεί, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλούς δημοκράτες εκεί έξω που είναι ψεύτες. Ο Assange πρέπει να εκληφθεί ως ήρωας της δημοκρατίας. Δεν αξίζει να τιμωρηθεί. Ελπίζω ότι ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο λαός της Γαλλίας, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα επιτρέψει αυτήν την ωμότητα »

Andrew Wilkie MP , Ανεξάρτητο Μέλος του Clark και Συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Bring Julian Assange: «Ο Julian Assange διώκεται πολιτικά για τη δημοσίευση πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων σκληρών αποδεικτικών στοιχείων για αμερικανικά εγκλήματα πολέμου. Το ότι ο δράστης αυτών των εγκλημάτων πολέμου, η Αμερική, επιδιώκει τώρα να εκδώσει τον κ. Assange είναι άδικη ακραία και αναμφισβήτητα παράνομη βάσει του βρετανικού νόμου. Εάν προχωρήσει, όχι μόνο ο κ. Assange θα αντιμετωπίσει 175 χρόνια φυλάκισης, αλλά και το προηγούμενο για όλους τους Αυστραλούς, και ιδίως τους δημοσιογράφους, ότι κινδυνεύουν να εκδοθούν σε οποιαδήποτε χώρα προσβάλλουν. "

Mikuláš Peksa , Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας: «Η ελευθερία του λόγου παραμένει κρίσιμη αξία στις αρχές του 21ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές αποκαλύπτει άβολες αλήθειες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να το προστατεύσουμε. "
Ανοιχτή επιστολή : http://www.lawyersforassange.org/en/open-letter.html
Πολιτικές εγκρίσεις : http://www.lawyersforassange.org/en/endorsements.html
Νομικοί-υπογραφές : https://www.lawyersforassange.org /en/signatories-all.html

Επικοινωνία : Δικηγόροι4assange@protonmail.com


https://thesecretrealtruth.blogspot.com
ΠΗΓΗ

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...