Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Οι ΗΠΑ κάνουν τους λογαριασμούς τους για την μετά Ερντογάν εποχή - Του ετοιμάζουν βαριά "καμπάνα"


Ο Ερντογάν απειλεί τους Αμερικανούς ότι θα τους διώξει από το Ιντζιρλίκ αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400
Σ.Καλεντερίδη 

η στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα είναι έτοιμα να εισβάλουν στη Β. Συρία, έχοντας απέναντί τους τεθωρακισμένα οχήματα και επιθετικά ελικόπτερα Boeing AH-64 Apache του στρατού των ΗΠΑ,
-τη στιγμή που ο Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, σε σύσκεψη των προέδρων όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΑΚΡ επιτέθηκε εναντίον των ΗΠΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών που κάνουμε με τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας με τη Συρία, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κατακερματίσουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας (σ.τ.μ. κουρδικό διάδρομο),.. χωρίς να ζητήσουμε την άδεια κανενός… Δίνουν στους Κούρδους του PYD δεκάδες χιλιάδες φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά, όλα δωρεάν. Σε ποιους τα δίνουν; Τα δίνουν στην τρομοκρατική οργάνωση*, στο ΡΚΚ και τους συντρόφους τους. Ποιος τα δίνει; Εκείνοι που μας παρουσιάζονται ως στρατηγικός μας σύμμαχος»…,
-τη στιγμή που το NBC News γράφει ότι με βάση πληροφορίες από τέσσερις αξιωματούχους, ο Ερντογάν απείλησε τον Τραμπ, στη συνάντησή τους στην Οσάκα, ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, τότε θα οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΝΑΤΟ και θα κλείσει τη βάση του Ιντζιρλίκ για τους Αμερικανούς,
όσο γίνονται όλα αυτά και άλλα τόσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αϊντινλίκ, οι ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε σχέδια για την επόμενη ημέρα μετά τον Ερντογάν, για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ την μετά Ερντογάν εποχή απέναντι στην Τουρκία.
Για να έχουν οι αναγνώστες μας ξεκάθαρη εικόνα, μεταφράσαμε το σχετικό άρθρο και το παραθέτουμε αυτούσιο: 

Τίτλος: Λογιαριασμοί στις ΗΠΑ για «μετά τον Ερντογάν»

Του İsmet Özçelik, εφημερίδα Aydınlık Gazetesi, 24.7.2019 

Στις ΗΠΑ εξετάζεται διεξοδικά η Τουρκία και η στροφή της στην Ευρασία. Ο Τραμπ κατηγορεί για όλα αυτά τον Ομπάμα.
Μια ομάδα τονίζει ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να χαθεί». Σε αντίθετη περίπτωση τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα πληγούν βαρύτατα.

Προσωπική επιλογή του Ερντογάν 

Έχουν χάσει κάθε ελπίδα από τη σημερινή Τουρκία. Αναζητούν διεξόδους. Οι τελευταίες τους εκτιμήσεις είναι οι εξής: «Όλα αυτά που έγιναν και απομάκρυναν την Τουρκία από τις ΗΠΑ και τη Δύση, είναι προσωπικές επιλογές του Ερντογάν».
Ένα από τους υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και ο στρατηγός Ben Hodges, πρώην διοικητής των δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Προειδοποιεί τους δικούντες τις ΗΠΑ: «Πρέπει να κινηθούμε σκεπτόμενοι την μετά Ερντογάν εποχή».

Μετά τον Ερντογάν 

Τώρα έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για τη μετά Ερντογάν εποχή. Αυτό συζητιέται πολύ πλέον στις ΗΠΑ.
Φαίνεται ότι πήραν πολύ θάρρος από τα αλεπάλληλα λάθη που έκανε το ΑΚΡ το τελευταίο διάστημα. Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες τους από το γεγονός ότι το ΑΚΡ έπεσε στις παγίδες που του έστησαν. Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη τους ενθουσίασαν.

Οι υποστηρικτές του «ανοίγματος» προς τους Κούρδους
Νεκραναστήθηκε και πάλι το αίτημα για «άνοιγμα» προς τους Κούρδους για την επίλυση του Κουρδικού. Το PKK/HDP δηλώνει ανοικτά ότι το «άνοιγμα δεν μπορεί να γίνει με το ΑΚΡ».
Παρόμοιες δηλώσεις κάνουν και τα ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). 

Σαν να ήλθε κάποιο μήνυμα από τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί αυστηρά
Στις ΗΠΑ υπάρχει η βούληση να «τιμωρηθεί αυστηρά ο Ερντογάν». Η άποψη που επικρατεί είναι η εξής: «Πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο της προδοσίας».
Με τον τρόπο αυτόν θέλουν να δώσουν μήνυμα σ’ όλον τον κόσμο αλλά και σε «εκείνους που θα διαδεχθούν τον Ερντογάν». Όσοι βγαίνουν εκτός ελέγχου, θα τιμωρούνται.

Ισραηλινή ιστοσελίδα 

Ο ψυχολογικός πόλεμος έχει ενταθεί. Σε αραβικές ιστοσελίδες δημοσιεύθηκε μια είδηση, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν έπαθε καρδιακή προσβολή.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα breakingisraelnews.com αμέσως αναπαρήγαγε την είδηση, γράφοντας μάλιστα ότι ο Ερντογάν πέθανε. Ενώ ο Ερντογάν είναι διακοπές.
Όμως οι προθέσεις της MOSSAD είναι φανερές.

Η στάση της Τουρκίας 

Οι ΗΠΑ είναι σε λάθος δρόμο και στο τέλος, όταν καταλάβουν το λάθος τους, θα απογοητευθούν πολύ.
Η στάση που τηρεί η Τουρκία δεν είναι προσωπική του επιλογή. Κάνει αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.
Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρασία και οι επιλογές είναι ανάλογες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλάβει τους Τούρκους 

Οι ΗΠΑ συνεχώς χάνουν. Τα κράτη παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Το ίδιο ισχύει για τον τουρκικό λαό. Ο λαός μας ήταν πάντα εναντίον των ΗΠΑ. Όμως τα αντιαμερικανικά αισθήματα του τουρκικού λαού κορυφώθηκαν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος των ΗΠΑ/Γκιουλέν εναντίον του Ερντογάν τις 15 Ιουλίου.
Στο παρελθόν οι κεντροδεξιοί και οι συντηρητικοί στην Τουρκία ήταν πιο ζεστοί απέναντι στις ΗΠΑ. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και οι δεξιοί ξεπέρασαν σε αντιμερικανισμό ακόμα και τους αριστερούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα. Εκείνοι που είναι εναντίον των ΗΠΑ ξεπερνούν το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων.
Οι ΗΠΑ την έχουν άσχημα. Από το 1950 είναι μέσα στην Τουρκία. Όμως δεν έχουν καταλάβει τους Τούρκους.

Οι απειλές δεν έφεραν αποτέλεσμα

Οι πιέσεις και οι απειλές δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι S-400 είναι πλέον στην Τουρκία.
Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Μόλις η Τουρκία έδειξε αποφασιστική στάση, οι ΗΠΑ τα έχασαν.
Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο είναι παρόμοια. Η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες και για γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.
Οι εχθροί της Τουρκίας είναι σε πανικό.
Τώρα βγήκαν στο προσκήνιο και λογαριάζουν για την «μετά Ερντογάν» εποχή.
Όμως όλα είναι πολύ φανερά.
Είτε με τον Ερντογάν είτε χωρίς τον Ερντογάν, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.
Η Τουρκία έχει στραφεί προς την Ευρασία και αυτή θα είναι η πορεία της.

Προειδοποίηση στην αντιπολίτευση 

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία είναι κατανοητή. Όμως, όταν η αντιπολίτευση στέκεται στο πλευρό των εχθρών της Τουρκίας, αλλάζει το πράγμα.
Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να γίνονται κάποια περίεργα πράγματα. Όμως τώρα περισσότερο από ποτέ η Τουρκία έχει ανάγκη την ενότητα. Η «Συμμαχία της Τουρκίας» είναι πλέον υποχρεωτική. Και όσο αργεί, ανεβαίνει το κόστος.
Πάντως, όσο και αν κάποιοι αντιστέκονται, η συμμαχία αυτή θα γίνει.
Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη επιλογή.

*Φυσικά και δεν θεωρούμε το ΡΚΚ "τρομοκρατική οργάνωση", αλλά ως ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Απλά χρησιμοποιούμε τον όρο ως ακριβή μετάφραση του πρωτότυπου τουρκικού κειμένου, χωρίς να τον ενστερνιζόμαστε.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...