Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ουκρανία: Οι αριθμοί μίλησαν! 300.000 στην πομπή της κανονικής Εκκλησίας, 15.000 στης (σχισματικής) νέας!

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θορυβημένος από τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα ο Μητροπολίτης Λαγκαδά προσπάθησε με ανακοίνωσή του να «τα μαζέψει» υποστηρίζοντας πως δεν εκπροσωπούσε την Ελλαδική Εκκλησία. Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του αναφέρει: «

Εἰς ἀπάντησιν δημοσιευμάτων εἰς τά ἡλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. ἐξ ἀφορμῆς τῆς μεταβάσεως τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ.κ. Ἰωάννου εἰς Κίεβον Οὐκρανίας, ἀνακοινοῦμεν τά κάτωθι:

α) ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης κ.κ. Ἰωάννης, παρέστῃ ἰδιωτικῶς εἰς τάς ἑορτίους ἐκδηλώσεις πρός τιμήν τοῦ Ἁγίου Βλαδιμήρου, μέ τήν Ἀκαδημαϊκήν του ἰδιότητα ὡς Καθηγητῆς τῆς Θεολογικής Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Οὔζγκοροντ τῆς Δυτικῆς Οὐκρανίας.

β) δέν παρέστῃ μέ τήν ἰδιότητα τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία, ὡς γνωστόν, ἐπί τοῦ ζητήματος τούτου τῆς ἀναγνωρίσεως δέν ἔχει εἰσετί ἀποφανθῇ Συνοδικῶς.

Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου

τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης»

Σαν το φτωχό συγγενή που εκβιάζει κομμάτι από την κληρονομιά που δεν δικαιούται έμοιαζε ο χθεσινός εορτασμός του Βαπτίσματος των Ρως από το νέο εκκλησιαστικό εγχείρημα των Βαρθολομαίου-Επιφάνιου.

Οι αριθμοί μίλησαν από μόνοι τους! 300.000 στην πομπή της κανονικής εκκλησίας, 15.000 σε αυτήν της νέας! Ηχηρό ράπισμα στους προβοκάτορες, οι οποίοι συνέχισαν το έργο τους.

Την πλέον αλγεινή εντύπωση δημιούργησε και η παρουσία Μητροπολίτη της Ελλαδικής Εκκλησίας στους εορτασμούς ων μην αναγνωρισμένων Ουκρανών!! Ο “Νεοχωρίτης” Μητροπολίτης Λαγκαδά έδωσε το παρών-άραγε με ποιανού την άδεια;-παρά τω πλευρώ του μη αναγνωρισμένου Επιφάνιου, ο οποίος μάλιστα επέμεινε πως η Ελλαδική Εκκλησία έχει αναγνωρίσει de facto την νέα εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία.



Η παρουσία του Έλληνα Μητροπολίτη Ιωάννη πέρα από απαράδεκτη είναι και επικίνδυνη, καθώς θα την κάνουν σημαία πλέον οι Ουκρανοί της νέας Εκκλησία διατυμπανίζοντας πως έχουν την έγκριση της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μόνο που όσο και αν το Φανάρι στέλνει στις εκδηλώσεις της νέας Εκκλησίας “δικούς του” Αγιορείτες ή πρόθυμους Ιεράρχες, η Ελλαδική Εκκλησία δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει ειδικά μετά την απαράδεκτη παγίδα που στήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Ουκρανό Επιφάνιο, κάτι που οδήγησε τον κ. Ιερώνυμο σε άρον άρον φυγή.

Στην Ελλαδική Εκκλησία έχουν λάβει ήδη και την προειδοποίηση που μέσω του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έκανε το Νο2 της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Αντώνιος πως σε περίπτωση αναγνώρισης η Ελλαδική Εκκλησία θα θεωρηθεί σχισματική!

Επί του πρακτέου, στις χθεσινές εκδηλώσεις των μη αναγνωρισμένων παραβρέθηκαν περίπου 15.000 άνθρωποι με βάση τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.

Ευτυχώς οι συγκεντρώσεις και οι πομπές στο κέντρο του Κιέβου έλαβαν χώρα χωρίς παραβίαση της δημόσιας τάξης. Μέχρι 2.000 αστυνομικοί ασχολήθηκαν με τη διασφάλιση του νόμου και της τάξης .

Στο Κίεβο, της λιτανείας και της δεήσεως προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρέθηκε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ δεν έλειψε και ο εμπνευστής του εγχειρήματος πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο

Δυστυχώς, συμμετείχε μεμονωμένα και ο Έλληνας Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης δίνοντας την αφορμή για τα σχόλια που προαναφέραμε.

Σε σημείο τέτοιο μάλιστα που σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Επιφάνιος στάθηκε στο ότι κατά την άποψή του η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει ήδη στην πραγματικότητα αναγνωρισθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής της νέας Εκκλησίας είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα, στη Θεία Λειτουργία, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από την Ορθόδοξο Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, πρόσφατα Επίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησε με Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Αυτό αποδεικνύει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος de facto έχει αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας». Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο ουκρανικό πρακτορείο TSN.Viszhnu και τον δημοσιογράφο Σεργκέι Καλτσένκο δήλωσε πεπεισμένος – άραγε από που; – πως η Ελλαδική εκκλησία θα αναγνωρίσει πρώτη το νέο εκκλησιαστικό μόρφωμα που δημιούργησαν Φανάρι και Κίεβο.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...