Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Η στρατηγική του Ιμάμογλου: Ετσι θα «εκθρονίσουμε» τον Ερντογάν -«Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας»

Τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) για να «εκθρονίσει», στο κοντινό μέλλον, το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο 49χρονος Ιμάμογλου, που αναδείχθηκε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ύστερα από δυο εκλογικές δοκιμασίες, παραχώρησε συνέντευξη στη Deutsche Welle και υποστήριξε ότι η νίκη έναντι του AKP «πρόκειται μόνο για την αρχή μιας μακράς διαδικασίας».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου τόνισε ότι «για να έχουμε επιτυχία μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να πετύχουμε πρωτίστως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο κόσμος ήθελε να χτυπήσει τα αντιδημοκρατικά ρεύματα
Αναφορικά με την προεκλογική περίοδο, ο Ιμάμογλου είπε στη DW:

«Ολοι πιστέψαμε ότι μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Ξέραμε πώς να πετύχουμε τη νίκη γιατί ακούγαμε τους ανθρώπους στο δρόμο. Είχαμε μια εικόνα για το τι πιστεύουν, τι αισθάνονται, τι χρειάζονται».

Ο 49χρονος πολιτικός του CHP σημείωσε επίσης ότι καθοριστική για τη νίκη ήταν και η εμπειρία που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια ως δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού, μιας περιοχής στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Ημουν σε θέση να ενσωματώσω τις γνώσεις που είχα αποκομίσει στην προεκλογική εκστρατεία μου», προσέθεσε.

Για τον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στη Κωνσταντινούπολη -με την ακύρωση του πρώτου εκλογικού αποτελέσματος του Μαρτίου- και το προβάδισμά του έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ ο Εκρέμ Ιμάμογλου σχολίασε: «Νομίζω ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι. Πρώτον, οι άνθρωποι πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά εάν πάνε να ψηφίσουν συμμετέχοντας έτσι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεύτερον, μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος αναπτύχθηκε η ανάγκη για δικαιοσύνη στην κοινωνία. Τρίτον, ο κόσμος ήθελε να δείξει με τη στάση του ότι θέλει να χτυπήσει τα αντιδημοκρατικά ρεύματα».

«Ενα πρόσωπο που τίθεται πάνω από τον νόμο αποτελεί πρόβλημα για κάθε χώρα»
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Eκρέμ Ιμάμογλου, αν και ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος μουσουλμάνος. Συγχρόνως την Πρωτομαγιά βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει για τα δικαιώματα των Τούρκων εργαζομένων. Ποια είναι όμως η πραγματική ιδεολογική του ταυτότητα; «Δεν ακολουθώ κανέναν ιδεολογικά. Όταν πρέπει να υπερασπιστώ τα δικαιώματα ενός εργαζομένου, το κάνω. Όταν θέλω να ζήσω τη ζωή μου με πνευματικότητα, αυτό είναι μια καθαρά προσωπική μου απόφαση. Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δει ότι είμαι ειλικρινής. Ζω τη ζωή μου, όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτής της χώρα» λέει χαρακτηριστικά.

Κάποτε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει: «Όποιος κυβερνά την Κωνσταντινούπολη, κυβερνά την Τουρκία». Για τον Εκρέμ Ιμάμογλου σίγουρα, όπως λέει, οι πρόσφατες εκλογές στην Kων/πολη αποτελούν «ορόσημο». Σε εκείνο το σημείο ο Ιμάμογλου αποκάλυψε τη στρατηγική της αντιπολίτευσης για επικράτηση, αρχικά, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για τον Ιμάμογλου πάντως η νίκη του σε γενικές γραμμές λειτούργησε περισσότερο σαν ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στη DW: «Ενα πρόσωπο που τίθεται πάνω από τον νόμο αποτελεί πρόβλημα για κάθε χώρα, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε. Αυτό ισχύει για κάθε πολιτικό σύστημα. Ωστόσο πρέπει να πω ότι η πίστη μου στην τουρκική δημοκρατία παράμεινε πάντα ακλόνητη».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...