Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Φαναριώτικο μανιφέστο κατά του καθεστώτος Ερντογάν!

Του Μάνου Χατζηγιάννη


Ακριβώς πριν από ένα χρόνο σε μια περίεργη κοινή δήλωση οι εκπρόσωποι των μειονοτικών εκκλησιών και θρησκειών στην Τουρκία, ανάμεσα τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, 18 συνολικά, υπέγραψαν «άφεση αμαρτιών» στο καθεστώς Ερντογάν διατυμπανίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα περιορισμό στην έκφραση και την λατρεία των θρησκειών τους.

Τότε γράφαμε πως βαυκαλίζονται οι θρησκευτικοί ηγέτες της γείτονος σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην χώρα και συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχουν γίνει -άθελά τους θέλουμε να πιστεύουμε- πιόνια στα σχέδια του “σουλτάνου” Ερντογάν.

Τότε η Τουρκία τα είχε καλά με τις ΗΠΑ… Ένα χρόνο μετά που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ Φαναριώτες διασυνδεδεμένοι με την…αμερικανική βάση δηλώνουν πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσει την δίωξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου!!!

Σε ανακοίνωση προ ολίγων ημερών που υπογράφει ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, Αρχων Ακτουάριος, διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια εκφράζει τις θέσεις του Τάγματος των Φαναριωτών αναφέρεται ρητά πως “εάν η Τουρκία επιθυμεί να γιορτάσει τη θρησκευτική της κληρονομιά, θα πρέπει να σταματήσει να διώκει το Οικουμενικό Πατριαρχείο”!!!
Εντύπωση προκαλεί και συγκυρία της ανακοίνωσης. Αμέσως μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, για τον οποίον οι Τούρκοι πανηγυρίζουν υποστηρίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που Τούρκος πολίτης αναλαμβάνει αυτό τον θώκο!

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, λοιπόν, οι Φαναριώτες “στις 9 Ιουλίου 2019, το τουρκικό site Twitter Turkey.Home, το οποίο καλεί τους ανθρώπους να «Ανακαλύψουν την Τουρκία», τουιτάρισε: « Το 2019 είναι το”Έτος του Göbeklitepe”, το πρώτο παγκόσμιο θρησκευτικό σύμπλεγμα που άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας για πάντα. Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποδοκιμάζει αυτήν την υποκρισία: η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την καταστροφή χιλιάδων ορθόδοξων χριστιανικών θρησκευτικών συμπλεγμάτων και ως εκ τούτου είναι η τελευταία χώρα που πρέπει να γιορτάζει αρχαιολογικούς χώρους αρχαίων θρησκευτικών εγκαταστάσεων» .

Σημειώνεται πως το Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe)είναι αρχαιολογική θέση στη σημερινή Τουρκία, που βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή. Το Γκιομπεκλί Τεπέ είναι ένα ύψωμα 760 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη Ούρφα. Σε αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικοί ναοί της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 11.500 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.

Η ανακοίνωση των Φαναριωτών συνεχίζει σε πολύ επιθετικό ύφος, το οποίο απέχει βέβαια παρασάγγας από το περσινό “υμνολόγιο” Βαρθολομαίου και λοιπών θρησκευτικών ηγετών υπερ της τουρκικής κυβέρνησης περί των θρησκευτικών ελευθεριών στην χώρα.

“Εάν η Τουρκία επιθυμεί να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή στη θρησκευτική της κληρονομιά, θα μπορούσε με μια πραγματική καλή πίστη να ξεκινήσει χαλαρώνοντας τη συνεχιζόμενη καταπίεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν δεν τεθεί υπό αμφισβήτηση και τελειώσει η δίωξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση, η ορθόδοξη χριστιανική παρουσία στην Ανατολία, η οποία χρονολογείται από την εποχή των αποστόλων, θα μπορούσε να σβήσει”.

Προσθέτει δε πως αν η Τουρκία είναι τόσο περήφανη για το Göbeklitepe, ας δείξει αυτή την υπερηφάνεια αλλάζοντας τις πολιτικές της αναφορικά με πολλά αρχαιολογικά μνημεία από όσα κάποτε ήταν ακμάζοντα ορθόδοξα χριστιανικά θρησκευτικά συγκροτήματα.

Και η ανακοίνωση των Φαναριωτών συνεχίζει:

Η δίωξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου λαμβάνει πέντε βασικές μορφές.

1. Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Ιεραρχών που ψηφίζουν γι ‘αυτόν απαιτώντας ότι πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες. Με τον εξασθενημένο πληθυσμό των Ιεραρχών και των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία, ίσως να μην είμαστε σε θέση να εκλέξουμε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη στο μη μακρινό μέλλον.

2. Η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το «Οικουμενικό» καθεστώς του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν τη χρήση του όρου ή του τίτλου «Οικουμενική» για οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί από τον 6ο αιώνα και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

3. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει νομική προσωπικότητα. Οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να διαθέτει οποιαδήποτε περιουσία – ούτε καν εκκλησίες του!

4. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να εκπαιδεύσει νέο κληρικό στην Τουρκία και η θεολογική του σχολή έκλεισε βίαια από την τουρκική κυβέρνηση. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε με εξαναγκασμό από τις τουρκικές αρχές το 1971. Παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για εκ νέου άνοιγμα της θεολογικής μας σχολής, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Αφετέρου, η διοικητική λειτουργία και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου απειλείται.

5. Η τουρκική κυβέρνηση κατέσχεσε χιλιάδες περιουσίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με διάφορες μεθόδους, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν χιλιάδες ιδιοκτησίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα με την πάροδο των χρόνων, συμπεριλαμβανομένων των μονών μας, των εκκλησιών, των ορφανοτροφείων, των ιδιωτικών κατοικιών, των πολυκατοικιών, των σχολείων και της γης. Η υπόλοιπη ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης- οι πολιτιστικοί κληρονόμοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – θα απειληθεί και τελικά δεν θα υφίσταται πια.

Ούτε η δίωξη των χριστιανών από την Τουρκία περιορίστηκε στην παρενόχληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο νέο βιβλίο “Τριάντα χρόνια γενοκτονίας: η καταστροφή των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924”, οι ιστορικοί Benny Morris και Dror Ze’evi τεκμηριώνουν πώς οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο διάδοχός της, η Δημοκρατία της Τουρκίας, κατέστρεψαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Τουρκίας, μειώνοντάς τους από το 20% του πληθυσμού στα τέλη του 19ου αιώνα σε 2% το 1924 και απαγορεύοντας πολλές αρχαίες χριστιανικές εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά μνημεία.

Οι Morris και Ze’evi δηλώνουν: «Οι Τούρκοι και οι βοηθοί τους δολοφόνησαν, άμεσα ή έμμεσα, μέσω στερήσεων και ασθενειών, μεταξύ 1,5 και 2,5 εκατομμυρίων χριστιανών μεταξύ 1894 και 1924».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος τέλος πως “η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε σταθερά να δεχτεί το ρόλο της σε αυτή τη γενοκτονία, πολύ λιγότερο να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπόνων των οικογενειών των θυμάτων της. Το Τάγμα Τάξη καλεί την τουρκική κυβέρνηση να είναι συνεπής και να επιδείξει την υπερηφάνεια της στη θρησκευτική της κληρονομιά όχι μόνο στο Göbeklitepe αλλά και αναγνωρίζοντας την πλούσια ορθόδοξη χριστιανική ιστορία της, περιορίζοντας τους περιορισμούς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανοίγοντας ξανά την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και παρέχοντας αποζημίωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους χριστιανούς, των οποίων οι ρίζες είναι στη Μικρά Ασία, για τις δεκάδες χιλιάδες χριστιανικές τοποθεσίες μέσω της Τουρκίας, που οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις κατέστρεψαν και εξάλειψαν”

Και βέβαια η κατάσταση για τους Χριστιανούς στην Τουρκία τείνει να εξελιχθεί σε άκρως ανησυχητική , αλλά το ενδιαφέρον είναι που στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα έχουν εστιάσει στις θρησκευτικές ελευθερίες στην γείτονά μας χώρα.

Τον περασμένο μήνα, μια αμερικανική επιτροπή για τη θρησκευτική ελευθερία πραγματοποίησε ακρόαση για την Τουρκία, κατά την οποία κατέθεσαν αρκετοί εξέχοντες αναλυτές και παρέθεσαν σοβαρά στοιχεία για την ασφυξία των χριστιανικών πληθυσμών στην Τουρκία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Επομένως αυτή η αμερικανική…πρεμούρα για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, ως δια μαγείας την περίοδο της κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας συνεπικουρούμενη και από τους Φαναριώτες αν μη τι άλλο έχει…ενδιαφέρον!!

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...