Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Οι παραλίες της Μυτιλήνης


Η Μυτιλήνη ή Λέσβος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Από τις απέραντες παραλίες μέχρι τα ορεινά παραδοσιακά χωριά, προσφέρεται για ταξίδια όλο το χρόνο.


Επισκεφτείτε τις ωραιότερες παραλίες του νησιού - πραγματικά έχετε παρα πολλές επιλογές! Ας τις δούμε ανά περιοχή:
Παραλία Βατερών

Η παραλία των Βατερών με μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων, είναι ίσως η μεγαλύτερη παραλία της Λέσβου. Με τα εντυπωσιακά βαθυγάλανα νερά της και την ψηλή άμμο της είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει. Πρόκειται για μία πανέμορφη αμμουδιά, εντυπωσιακή σε μέγεθος. Σε ένα τμήμα της υπάρχουν καταστήματα και beach bar που διαθέτουν στους επισκέπτες ομπρέλες, ξαπλώστρες και δροσερά ροφήματα. Στον οικισμό Βατερά που βρίσκεται πάνω από το οργανωμένο κομμάτι της παραλίας, θα βρείτε ταβέρνες και τουριστικά καταστήματα, ενώ στην παραλία παρέχεται η δυνατότητα θαλάσσιων σπορ όλων των ειδών.

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πολιχνίτος, βρίσκεται η παραλία του Πολιχνίτου. Η παραλία αποτελείται από λεπτή άμμο και τα νερά της είναι κρυστάλλινα.

Εκεί κοντά βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές του Αγίου Ιωάννη. Στο ομώνυμο κοντινό χωριό μπορεί κανείς να βρει κατάλυμα, ταβέρνες και καφετέριες.

Άντισσα- Σίγρι- Ερεσός

Κάτω από το χωριό Άντισσα θα συναντήσετε τις παραλίες Γαβαθά και Κάμπο. Ο Γαβαθάς είναι μία όμορφη παραλία με κρύα νερά λόγω των ρευμάτων που υπάρχουν εκεί. Υπάρχει ένα εστιατόριο καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο Kάμπος Αντίσσης είναι μία ερημική παραλία με μεγάλα βότσαλα. Υπάρχει και λίγη λεπτή άμμος λίγα μέτρα πριν μπεις στη θάλασσα. Σε ένα σημείο της ακτής υπάρχει και λίμνη με χελώνες. Οι παραλίες της αρχαίας Άντισσας είναι γενικά ρηχές με μεγάλα βότσαλα. Περιτριγυρίζονται από αγροκτήματα και καταπράσινες πεδιάδες. Στην περιοχή βρίσκονται λίγες ψαροταβέρνες. Στην παραλία μπορείς να φτάσεις ερχόμενος από την παραλία «Κάμπος Αντίσσης» διασχίζοντας τον ποταμό.

Στα δυτικά συναντάμε τις παραλίες του Σιγρίου. Ο Κοχυλοπόταμος είναι μία παραλία κοντά στον οικισμό, με ψιλή άμμο, ρηχά νερά και πολλά κοχύλια (από τα οποία πήρε και την ονομασία του). Η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη, γιατί γίνεται από τον χωματόδρομο που ενώνει το Σίγρι με την Ερεσό.

Συνεχίζοντας βόρεια του Σιγρίου θα συναντήσετε την παραλία της Παναγίας της Φανερωμένης. Είναι μία αμμώδης παραλία με έναν επιβλητικό βράχο να τη χωρίζει σχεδόν στη μέση. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο και μπορείτε να προμηθευτείτε νερό και καφέ από το μοναδικό beach bar της παραλίας. Αν θέλετε να περάσετε μια ήσυχη μέρα και να απολαύσετε ένα μοναχικό μπάνιο στα γαλανά νερά του Αιγαίου, είναι η ιδανική επιλογή!

Στον οικισμό της Σκάλας Ερεσού θα βρείτε την παραλία της Ερεσού. Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, με τρία χιλιόμετρα μήκος και μεγάλο φάρδος στο μεγαλύτερο μήκος της, είναι ιδανική για όλα τα γούστα. Είναι αμμώδης με λεπτή γκρίζα άμμο και πολύ ήρεμη, γιατί δε βάλλεται από τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια.

Μία οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες κοντά στον οικισμό και πιο ήρεμη όσο απομακρύνεστε από αυτόν. Διαθέτει ταβέρνες με παραδοσιακούς ντόπιους μεζέδες, γραφικά καφενεδάκια και μπαράκια σε απόσταση αναπνοής από την ακτή. Ακόμη εδώ μπορεί κανείς να χαρεί όλα τα θαλάσσια σπορ. Δυτικά της παραλίας υπάρχει μικρή λίμνη γεμάτη με χελώνες. Η παραλία της Σκάλας Ερεσού έχει βραβευτεί πολλές φορές με τη γαλάζια σημαία και έχει κριθεί από την Ε.Ε. ως η πιο καθαρή και φροντισμένη παραλία σε όλη την Ελλάδα.

Ανατολικά της Ερεσού είναι το χωριό Μεσότοπος. Τέσσερα χιλιόμετρα νότια του χωριού θα συναντήσετε την παραλία Ταβάρι. Είναι μια όμορφη, απλή και γραφική παραλία με ένα μικρό λιμάνι, καφενεία πάνω στην άμμο καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παραλίες Πλωμαρίου

Η ομορφότερη και μεγαλύτερη παραλία της περιοχής είναι ο αμμώδης Άγιος Ισίδωρος. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του Πλωμαρίου στα ανατολικά πηγαίνοντας για Μυτιλήνη. Έχει ψηφιστεί σε δημοσκόπηση στο διαδίκτυο ως έβδομη καλύτερη παραλία στην Ελλάδα. Παρέχει όλες τις υπηρεσίες ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες για να δροσιστείτε.

Για σας που θέλετε να απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο, οι βοτσαλωτές παραλίες Δρώτα στο Ακράσι και Μελίντα στο Παλαιοχώρι με τα καταπράσινα νερά αποτελούν ιδανικούς προορισμούς με το μοναδικό τοπίο τους, γεμάτο δύναμη και συνάμα γαλήνη. Στα ταβερνάκια και στις δύο αυτές παραλίες μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις του νησιού, συνοδευόμενες με κάποιο από τα φημισμένα τοπικά ούζα.

Άλλη μία εξαιρετική επιλογή είναι η παραλία Αμμουδέλι, η οποία βρίσκεται 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου προς τα δυτικά στον δρόμο για Μελίντα. Στην παραλία υπάρχουν δυο εστιατόρια και ένα μίνι μάρκετ.

Αν διαθέτετε σκάφος ή θέλετε να περπατήσετε σε ένα δύσβατο αλλά όμορφο τοπίο, επισκεφθείτε την Παναγιά την Κρυφτή. Η μοναδικότητα του τοπίου αλλά και τα θερμά νερά που αναβλύζουν από τη θάλασσα θα σας αποζημιώσουν. Κάντε μια βουτιά στα βαθιά τιρκουάζ νερά και θα νιώσετε το Αιγαίο να διαπερνά τις φλέβες σας.

Παραλίες Πέτρας - Ανάξου

Η παραλία της Πέτρας με τη χρυσαφένια αμμουδιά της είναι μια από τις πιο ωραία οργανωμένες παραλίες του νησιού. Η περιοχή διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, bars και καταστήματα με τουριστικά είδη. Προσφέρει έντονη διασκέδαση μέρα-νύχτα και είναι κατάλληλη και για οικογενειακές διακοπές. Οι οργανωμένες πλαζ στους γραφικούς όρμους διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, σέρβις στην παραλία και θαλάσσια σπορ.

Τρία χιλιόμετρα από την Πέτρα και με κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά, θα συναντήσετε την Άναξο με μια από τις πιο όμορφες παραλίες, με ολοκάθαρα βαθιά νερά και ένα ποταμάκι στη δυτική πλευρά. Είναι μια οργανωμένη αμμώδης παραλία με πολλές εξοχικές κατοικίες και ταβέρνες. Από την παραλία μπορεί κανείς να δει το χωριό του Μολύβου σε μακρινή απόσταση και να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του στα beach bar της περιοχής.

Μόλυβος
Είναι μια μεγάλη αμμώδης οργανωμένη παραλία με λουτήρες, αποδυτήρια και W.C. Μπορείτε να χαλαρώσετε στον ήλιο με την άνεσή σας, αφού μπορείτε να νοικιάσετε πολυθρόνες και ομπρέλες. Επίσης μπορείτε ν’ απολαύσετε κάποιο σνακ, τον καφέ σας, παγωτά ακόμη και πλήρη γεύματα στα όμορφα καφέ και εστιατόρια που υπάρχουν κατά μήκος της. Κάθε χρόνο βραβεύεται με γαλάζια σημαία.

Η συνέχειά της προς το άλλο άκρο του κόλπου ονομάζεται Ψυριάρα. Είναι μια αμμώδης μικρή και πιο απόμερη παραλία με καταγάλανα νερά και αλμυρίκια, τα οποία σας προσφέρουν απλόχερα τον ίσκιο τους.

Βορειοανατολικά του Μολύβου μετά το δημοτικό κάμπινγκ ξεκινά η Εφταλού. Είναι το επίνειο της περιοχής και αποτελείται από πολλούς μικρούς ορμίσκους που είναι κατάλληλοι για κολύμπι. Υπάρχουν ξενοδοχεία και χώροι εστίασης σ’ όλη τη διαδρομή. Στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχει η παραλία της Εφταλούς. Είναι οργανωμένη και κάθε χρόνο παίρνει γαλάζια σημαία για την καθαριότητα και τα κρυστάλλινα νερά της.

Το στολίδι όμως της Εφταλούς είναι η παραλία των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται μετά τις ιαματικές πηγές. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλούς βοτσαλοστρωμένους ορμίσκους με υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Αφήνετε το αυτοκίνητο λίγο πριν τα ιαματικά και περπατάτε μερικά μέτρα παραλιακά. Υπάρχουν λουτήρες και αποδυτήρια καθώς επίσης εστιατόριο και ξενώνας στον προαύλιο χώρο της εκκλησούλας των Αγίων Αναργύρων. Κάθε χρόνο βραβεύεται με γαλάζια σημαία.

Κόλπος Γέρας

Ο κόλπος Γέρας, 12 χλμ δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης, αποτελεί έναν απείρου κάλλους κόλπο με δαντελωτές παραλίες αλλά και μικρούς όρμους, που υπάρχουν τόσο μέσα στον κόλπο όσο και στην πλευρά που βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. Χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά πεύκα στην ακτή και τα κρυστάλλινα νερά της. Στη γύρω περιοχή μπορείτε να βρείτε αρκετές ταβέρνες και καταλύματα καθώς και τις ιαματικές πηγές.

H ομορφότερη και πιο αξιοποιημένη απ’ όλες είναι το Tάρτι, το οποίο διαθέτει πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και βρίσκεται στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου. Kάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, που εκτός των άλλων απολαμβάνουν και τα φρέσκα ψάρια, που σερβίρονται άφθονα στις γραφικές ψαροταβέρνες.

Άλλη μία μικρή αλλά όμορφη παραλία που θα συναντήσετε είναι η Τσίλια, μια γραφική παραλία για ευχάριστο κολύμπι και ψάρεμα. Είναι ένας ιδιαίτερα όμορφος και καλά προστατευμένος κολπίσκος με καταγάλανα νερά, όπου το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια από ένα παλιό ελαιοτριβείο που κάηκε ακριβώς δίπλα στην ακτή δίνουν τη δικιά τους σφραγίδα στη μοναδικότητα του τοπίου. Μαγευτικοί είναι επίσης οι ήσυχοι όρμοι Λιγονάρι, Tσάφι, Φαρά και Γιαλιώτισσα, που αποτελούν παράδεισο για τους σκαφάτους αλλά και για όσους θέλουν απλώς να απολαύσουν την ηρεμία του τοπίου.

Καλλονή

Σκάλα Καλλονής: Στην αμμουδερή παραλία απλώνονται από καφέ και μπαράκια μέχρι ουζερί και κλαμπ.

Κοντά στη Φίλια και το Σκαλοχώρι υπάρχουν οι όρμοι της Μικρής και της Μεγάλης Τσιχράντας. Αν θέλετε απομόνωση, προτιμήστε τη Μικρή Τσιχράντα. Το ηφαιστειακό τοπίο με τα σκοτεινόχρωμα βράχια φτάνουν μέχρι τον Καλό Λιμένα, ακόμη μία όμορφη, μικρή παραλία για κολύμπι.

Μανταμάδος

Στον δρόμο για Μανταμάδο θα συναντήσετε αρκετές μικρές αλλά όμορφες παραλίες, ιδανικές για μια γρήγορη βουτιά ή για μια πολύωρη χαλάρωση στη σκιά των δέντρων. Αρκετά πριν τον Μανταμάδο θα συναντήσετε τα χωριά Μυστεγνά και Νέες Κυδωνίες.

Στις Νέες Κυδωνίες, από τη μια πλευρά (βόρεια του λιμανιού) και μπροστά στα καφενεία, η θάλασσα κρύβει στους επισκέπτες μια ευχάριστη έκπληξη, αβαθή ολοκάθαρα νερά με ψιλή άμμο. Από την άλλη πλευρά του μικρού λιμανιού στα νότια, η μορφολογία του βυθού αλλάζει εντελώς. Χοντρά ολοκάθαρα βότσαλα με μοναδικά χρώματα.

Στα Μυστεγνά θα βρείτε μία παραλία με πεντακάθαρα νερά που περιστοιχίζεται διακριτικά από όμορφες τουριστικές μονάδες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πλησιάζοντας στον Μανταμάδο, κοντά στο χωριό Κλειού, βρίσκεται η παραλία Τσόνια. Είναι μια ωραία ακρογιαλιά με κρυστάλλινα νερά και κόκκινη άμμο σε έκταση 500 μ. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με βάρκα προς τα εκεί από το ξενοδοχείο «Sea Horse Hotel». Χαρακτηριστικό της είναι τα δελφίνια που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.

Πίσω από τον Άγιο Στέφανο στην περιοχή της Καλαφάτης, βρίσκεται μια όμορφη παραλία με βότσαλα. Και στην περιοχή της Χρυσής Αμμουδιάς θα βρείτε το «Golden Sand», μια όμορφη παραλία με άμμο περιτριγυρισμένη από τα μικρά νησιά Τοκμάκ.

Στη χερσόνησο Παλιός μπορείτε να απολαύσετε ένα ήσυχο μπανάκι ενώ στην παραλία Πέδι, μια από τις διασημότερες παραλίες του νησιού για την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά της, θα βρείτε ταβέρνες και καφέ.

Παραλίες κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης

Κάτω από το κάστρο Μυτιλήνης βρίσκεται η παραλία Τσαμάκια. Μια οργανωμένη παραλία με beach bar που προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες, στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας μέχρι αργά το βράδυ. Λίγο πιο πέρα υπάρχει ένας μικρός κολπίσκος με χοντρό βότσαλο, η Φυκιότρυπα.

Στη Λουτρόπολη Θερμής, έναν παραλιακό οικισμό βόρεια της πόλης, θα βρείτε την παραλία Κανόνι. Από την πόλη έχει τακτά δρομολόγια αστικών λεωφορείων προς τη Θερμή, τα οποία καθιστούν την πρόσβαση στην παραλία της εύκολη ακόμη και αν δε διαθέτετε δικό σας όχημα. Στην παραλία Κανόνι αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για clubbing από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, να γευτείτε μοδάτα σνακ και κοκτέιλ. Αράξτε στις ξαπλώστρες κάτω από τις ομπρέλες, κάντε βουτιές στην άμμο και απολαύστε μουσικές. Στον δρόμο για Θερμή θα συναντήσετε μικρές αλλά όμορφες και καθαρές παραλίες περιμετρικά των χωριών Παναγιούδα και Πάμφιλα.

Οι άλλες επιλογές που έχετε βρίσκονται από την αντίθετη πλευρά της πόλης. Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο θα βρείτε τα Κοχύλια, ένα beach bar με μια μικρή παραλία μπροστά. Λίγο μετά το αεροδρόμιο θα συναντήσετε την 1η και 2η καντίνα, δύο κολπίσκους με καθαρά και ζεστά νερά. Οι καντίνες διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, τις οποίες μπορείτε να νοικιάσετε καθώς και καρέκλες για να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα τη θάλασσα.

Αν θέλετε να απομακρυνθείτε λίγο από την πόλη, μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Καρπούζι με την ομώνυμη καντίνα

την παραλία της Χαραμίδας, μία οργανωμένη παραλία με άμμο στη μεγαλύτερη έκτασή της, στην οποία θα βρείτε και καταδυτική βάση, και την παραλία του Αγ. Ερμογένη, έναν γραφικό κολπίσκο με το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παραλία είναι μικρή αλλά μαγευτική, καθώς κυριαρχούν τα πεύκα που κυριολεκτικά φθάνουν μέχρι την ακτή.

Διαμονή
Για την διαμονή σας επιλέξτε ένα από τα ξενοδοχεία του νησιού και απολαύστε αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές!Δείτε τα εδώ.

https://traveltipsgr.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...