Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Γεωλόγος προειδοποιεί: Εάν εκραγεί το υπερηφαίστειο Γελοουστόουν, οι ΗΠΑ θα καταστραφούν

Ρωγμές 30 μέτρων εντοπίστηκαν κοντά στο υπερηφαίστειο Γελοουστόουν



Γεωλόγος προειδοποίησε πως εάν εκραγεί το υπερηφαίστειο Γελοουστόουν, τότε το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ θα καταστραφεί και οι άνθρωποι θα πρέπει να εκκενώσουν την βορειοαμερικανική ήπειρο.
Εάν υπερηφαίστειο Γελοουστόουν εκραγεί, το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ θα καταστραφεί και δεν υπάρχει τρόπος να το εμποδίσουμε, υποστήριξε ο δρ. Τζέρμπι Ζάμπα, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας με έδρα το Κατοβίτσε στην Πολωνία, μιλώντας στη Wirtualna Polska.
«Προβλέπω ότι μια έκρηξη παρόμοια με εκείνη πριν από 640.000 χρόνια, θα καταστρέψει τα περισσότερα από τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα εκρηκτικά υλικά θα καλύψουν τα πάντα μέσα σε μια ακτίνα 500 χιλιομέτρων με ένα στρώμα πάχους ενός μέτρου. Και λόγω της εκπομπής σκόνης, τα αέρια ή τα μονοξείδια του θείου στην ατμόσφαιρα, θα παρατηρήσουμε μια ψύξη του κλίματος. Εκτιμώ ότι λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα», προειδοποιεί ο δρ. Ζάμπα.
Ο ειδικός εξήγησε ότι εάν το υπερηφαίστειο εκραγεί στο κοντινό μέλλον, η μόνη εύλογη ενέργεια θα είναι η εκκένωση της ηπείρου της Β. Αμερικής και πρόσθεσε ότι απλούστατα δεν υπάρχει κανείς τρόπος να προβλέψεις πότε η καλδέρα Γελοουστόουν θα αρχίσει να ξερνά λάβα και πως οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η εκκένωση των ανθρώπων. Ωστόσο, εάν μιλάμε για ολόκληρο το έθνος, παρεμπιπτόντως ένα αρκετά μεγάλο (έθνος), τότε θα πρέπει να γίνει (σ.σ. η εκκένωση) σε μια άλλη ήπειρο. Υπάρχουν δυνάμεις πάνω στις οποίες ο άνθρωπος δεν έχει καμία επιρροή και πρέπει να παρατηρεί με απίστευτη σεμνότητα», δήλωσε ο δρ. Ζάμπα.
Το Παρατηρητήριο του Ηφαιστείου Γελοουστόουν, υπό την επίβλεψη του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, παρακολουθεί τη δραστηριότητα του υπερηφαιστείου κάθε μέρα από το 2001.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,1 εκατομμυρίων ετών, το υπερηφαίστειο εξερράγη τουλάχιστον τρεις φορές, μεταμορφώνοντας το τοπίο γύρω του.

Ρωγμές 30 μέτρων εντοπίστηκαν κοντά στο υπερηφαίστειο Γελοουστόουν

Τεράστια ρήγματα εντοπίστηκαν στο Εθνικό Πάρκο Γκραντ Τέτον στις ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο υπερηφαίστειο Γελοουστόουν. Οι ρωγμές προκάλεσαν την ανησυχία των αρχών οι οποίοι απέκλεισαν περιοχή του πάρκου.
Τεράστια ρήγματα έχουν εντοπιστεί στο Εθνικό Πάρκο Γκραντ Τέτον στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ. Το πάρκο συνδέεται με το υπερηφαίστειο Γελοουστόουν.
Σύμφωνα με την Ντένις Τζέρμαν, εκπρόσωπο του πάρκου, οι ξεναγοί παρατήρησαν τεράστιες ρωγμές στην περιοχή Χίντεν Φολς. «Όταν (οι ρέιντζερς) πήγαν να το ερευνήσουν, διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα είχαν γίνει μεγαλύτερα και είχαν επεκταθεί», δήλωσε.
Το μέγεθος των ρωγμών κατά μήκος του πετρώδους τοιχώματος ύψους 30 μέτρων διαφέρει από αυτό των συνηθισμένων ρηγμάτων, έχοντας υπολογιστεί σε μήκος περίπου 30 μέτρων, πρόσθεσε η Τζέρμαν.
Οι υπηρεσίες του πάρκου προχώρησαν σε προσωρινό αποκλεισμό του Χίντεν Φολς και της γειτονικής περιοχής, επικαλούμενες ανησυχίες για την «ασφάλεια των ανθρώπων».
Οι υπηρεσίες του Εθνικού Πάρκου απέρριψαν βέβαια φόβους για έκρηξη του Γελοουστόουν, δηλώνοντας ότι οι ρωγμές είναι «εντελώς άσχετες» με το ηφαίστειο.
Το Εθνικό Πάρκο Γκραντ Τέτον βρίσκεται σε γεωλογικά ενεργή περιοχή, 16 χιλιόμετρα νότια ενός άλλου Εθνικού Πάρκου, του Γελοουστόουν, στο οποίο δεσπόζει ένα τεράστιο ενεργό ηφαίστειο, η τελευταία έκρηξη του οποίου είχε σημειωθεί περίπου 630.000 χρόνια πριν.

https://sputniknews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...