Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Την δυνατότητα να "βλέπουν" πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη Γη έχουν πλέον οι Ρώσοι επιστήμονες

Οι επιστήμονες από τρία μεγάλα ρωσικά ερευνητικά ιδρύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο
στον τομέα της τομογραφίας του μιονίου, δημιουργώντας συσκευές εντοπισμού που επιτρέπουν στους γεωλόγους να «βλέπουν» αντικείμενα μέχρι και χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ρωσίας, το Ινστιτούτο Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας ειδικής συσκευής εντοπισμού που επιτρέπει στους γεωλόγους να δημιουργήσουν ακριβείς χάρτες 3D του περιβάλλοντος κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.
Οι...ιχνηλάτες χρησιμοποιούν μια μορφή τομογραφίας του μιονίου, την τεχνική που χρησιμοποιεί σωματίδια μιονίου που παράγονται από κοσμικές ακτίνες, για την ακτινογράφηση υπογείων αντικειμένων και γεωλογικών δομών.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, τα νέα σωματίδια (γρήγορα μιόνια) που θα δημιουργηθούν, θα είναι ικανά να διαπεράσουν το έδαφος της Γης "εισχωρώντας" μέσα στο υπέδαφος σε βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων (αν μιλάμε για την ξηρά) ή 8.500 μέτρων (στη θάλασσα).
Ο ακριβής τρισδιάστατος χάρτης ακόμη και σε τόσο μεγάλα βάθη θα είναι μία εύκολη υπόθεση, υποστηρίζουν οι Ρώσοι επιστήμονες, που εργάζονται πυρετωδώς για τον σκοπό αυτό.
"Αφού αποκρυπτογραφήσουμε αυτά που θα "διαβάσουν" οι ανιχνευτές μας, είναι δυνατό να καταρτίσουμε μια τρισδιάστατη εικόνα μιας ποικιλίας αντικειμένων, από μια κοιλότητα μεγέθους πολλών μέτρων στο υπέδαφος", υποστηρίζει η Alevtina Chernikova, πρύτανης στο MISiS.
Το τι θα "βλέπουν" επακριβώς και που θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές για τη δημιουργία των πρώτων χαρτών, αποτελεί για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό.1 σχόλιο:

  1. Επειδή όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, "Πόλεμος πατήρ πάντων", για τους ενασχολούμενους με τους τρόπους διεξαγωγής ψυχολογικών επιχειρήσεων, στην εποχή μας (εδώ και μερικές δεκαετίες δηλαδή..) η δημοσιοποίηση επιστημονικών ανακαλύψεων σπανιότατα έχει να κάνει μόνο με την επίδειξη ικανής προόδου. Συνήθως, ο στόχος είναι να περάσει εν κρυπτώ μηνύματα, σε αυτούς που πρέπει. Η εν λόγω δυνατότητα, αφορά προφανώς την δυνατότητα να "βλέπουν" κάτω από το υγρό στοιχείο, και συγκεκριμένα, το θαλάσσιο ύδωρ, όπου είναι το πεδίο δράσης των πυρηνικών υποβρυχίων. Για τους γνωρίζοντες, ο εντοπισμός πυρηνικού υποβρυχίου (λόγω του ότι είναι εξαιρετικά αθόρυβα - δεν χρειάζονται θορυβώδεις μηχανές πολλά κινούμενα μέρη) είναι η πεμπτουσία του δόγματος της πυρηνικής αποτροπής. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από σιλό είναι λόγω της εξωατμοσφαιρικής τροχιάς τους πολύ εύκολα εντοπίσιμοι και συνεπώς αναχαιτίσιμοι. Όταν ένας πύραυλος εκτοξευθεί όμως, 500 μίλια από τις ακτές της Καλιφόρνια, χωρίς ποτέ να πάρει παραμέτρους βαλλιστικής τροχιάς, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί από κανένα από τα υπάρχοντα αντιβαλλιστικά συστήματα. Αντίστοιχα και για τους αμερικανούς. Ο μόνος ως τώρα αξιόλογος τρόπος αντιμετώπισής του, είναι η εξουδετέρωση του υποβρυχίου, που προϋποθέτει τον εντοπισμό του, κυρίως μέσω sonar. Η δυνατότητα λοιπόν ,που "διαφημίζουν", οι πρώην σοβιετικοί με αυτή την επιστημονική ανακοίνωση είναι πως, τα αμερικάνικα υποβρύχια, ποτέ τους δεν θα προλάβουν να εξαπολύσουν πυραύλους εναντίον ρωσικού εδάφους. Στον αέρα ούτως ή άλλως τα ρωσικά συστήματα μπορούν να καταρρίψουν εγκαίρως οτιδήποτε σε όποια τροχιακή φάση κι αν βρίσκεται. (ενώ τα αμερικάνικα μόνο στην τερματική με το THAAD).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...