Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Λύσσα για πρωτείο από τους παπικούς.... ''Περιμένουμε από τους Ορθόδοξους να αναγνωρίσουν την ανάγκη για τον Πρώτο''

Καρδινάλιος Ρ/Καθ. Εκκλησίας Kurt Koch. Φωτογραφία: catholicnewsagency.com


Η διορθόδοξη ένταση μαρτυρεί το γεγονός ότι «η διακονία ενότητας σε παγκόσμιο επίπεδο Εκκλησίας» δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε τιμητικό πρωτείο, πιστεύει ο Kurt Koch

Ο Καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου Προώθησης της Χριστιανικής Ενότητας, Kurt Koch, περιμένει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα αναγνωρίσει αργά ή γρήγορα την ανάγκη για μια τέτοια μορφή πρωτείου, η οποία θα περιλαμβάνει νομικά στοιχεία. Έγραψε γι’ αυτό στις σκέψεις του, που δημοσιεύτηκαν με την ευκαιρία της Εβδομάδας προσευχών για τη χριστιανική ενότητα, αναφέρει το Catholic News Agency.

Ο Καρδινάλιος του Βατικανού είναι πεπεισμένος ότι στον οικουμενικό διάλογο με τους Ορθόδοξους «πρέπει να υπάρχει προθυμία εκμάθησης και από τις δύο πλευρές» σε σχέση με τη συνοδικότητα και το πρωτείο.

Έτσι, κατά τη γνώμη του, «η πιο σημαντική συμβολή» που μπορεί να κάνει η Καθολική Εκκλησία είναι η «ενίσχυση της συνοδικότητας» κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, στο οποίο είναι αναπτυγμένη στους Ορθόδοξους.

Από την πλευρά των Ορθόδοξων Εκκλησιών, σύμφωνα με τον Kurt Koch, «μπορούμε να περιμένουμε την αναγνώριση ότι το πρωτείο σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μόνο δυνατό και νόμιμο από θεολογική άποψη, αλλά και απαραίτητο».

Κατά τη γνώμη του, «τ η διακονία ενότητας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα απλό τιμητικό πρωτείο, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει νομικά στοιχεία», και αυτό ακριβώς μαρτυρεί η «διορθόδοξη ένταση» που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια.

«Εμείς, οι Καθολικοί, θεωρούμε το πρωτείο του Επισκόπου της Ρώμης ως δώρο Κυρίου στην Εκκλησία Του και, ως εκ τούτου, ως προσφορά σε όλο τον Χριστιανισμό στο δρόμο προς μια νέα ανακάλυψη ενότητας και ζωής σε ενότητα», έγραψε ειδικότερα ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου.

Θα υπενθυμίσουμε, νωρίτερα ο Kurt Koch είπε ότι οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να «ανταλλάσσουν δώρα».

https://spzh.news/gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...