Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Με πόλεμο απείλησε η Κίνα τις ΗΠΑ – Σε «νευρικό κλονισμό» ο πλανήτης

Του Βασίλη Καπούλα

«HΠΑ και Νότια Κορέα θα πληρώσουν...
το τίμημα για την απόφαση τους να αναπτύξουν προηγμένης τεχνολογίας πυραυλικό σύστημα το οποίο αναπόφευκτα θα ωθήσει σε αντεπίθεση» ανέφερε η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία επίσημο όργανο έκφρασης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας . Φαίνεται ότι οι συμμαχίες στον πλανήτη έχουν διαμορφωθεί και όλοι περιμένουν ποιος θα κάνει την αρχή.
«Αν οι ΗΠΑ και η Ν.Κορέα βλάψουν τα στρατηγικά συμφέροντα ασφαλείας των χωρών της περιοχής (και Βόρεια Κορέα υπονοεί) συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας τότε είναι το πεπρωμένο τους να πληρώσουν το τίμημα και θα λάβουν την κατάλληλη αντεπίθεση» ανέφερε.
Τον Ιούλιο οι ΗΠΑ αποφάσισαν από κοινού με την Νότια Κορέα να αναπτύξουν το τερματικό σύστημα αεράμυνας μεγάλου ύψους Thaad για να προστατευθεί η Νότια Κορέα από την Β.Κορέα η οποία είχε προχωρήσει στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή.
Το όλο αμερικανικό σχέδιο έχει εξοργίσει την Κίνα η οποία πιστεύει -και έχει δίκαιο- ότι το Thaad έχει ως στόχο την ίδια καθώς το Thaad διαθέτει πανίσχυρο ραντάρ.
Η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας είπε ότι το Thaad δεν αλλάζει κάτι σε σχέσει με την Β.Κορέα αλλά αντίθετα αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία ασφαλείας.
«Όπως κάθε άλλη χώρα η Κίνα δεν μπορεί να αδιαφορήσει για ζητήματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον στενό πυρήνα των συμφερόντων της» ανέφερε η εφημερίδα.
Την Πέμπτη ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας τόνισε με έμφαση ότι «εμείς ότι λέμε το εννοούμε».
Τον προηγούμενο μήνα σε μια προκλητική επίδειξη ισχύος οι ΗΠΑ έστειλαν σε σχηματισμό και τα τρία στρατηγικά βομβαρδιστικά τους B-52, B-1B και B-2  σε πτήση πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα… Αποδέκτης της απειλής η Κίνα.
Αργότερα δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer πέταξαν πάνω από τη Νότια Κορέα, σε μια επίδειξη ισχύος, αλλά και ενεργού αμυντικής συμπαράστασης των ΗΠΑ προς τη Νότια Κορέα.
Τα δύο βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν διέλευση χαμηλού ύψους πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 77 χλμ., από την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και περίπου 40 χλμ., από την πρωτεύουσα Σεούλ.
A US Air Force B-52 Stratofortress, B-1 Lancer and B-2 Spirit taxi in preparation for an integrated bomber mission at Andersen Air Force Base, Guam, Aug.17, 2016. © U.S. Air force
A US Air Force B-52 Stratofortress, B-1 Lancer and B-2 Spirit launch from Andersen Air Force Base, Guam, for an integrated bomber operation Aug.17, 2016. © U.S. Air force
A US Air Force B-52 Stratofortress, B-1 Lancer and B-2 Spirit launch from Andersen Air Force Base, Guam, for an integrated bomber operation Aug.17, 2016 © U.S. Air force










Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...