Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ. Όταν η Αυτοκρατορία συγκρούστηκε με τα Ρωσικά έθνη

Ρωσία: ...δώστε μας την Κωνσταντινούπολη!

Επιμέλεια Έκτακτο Παράρτημα
 
Μέρος πρώτο
 
σχόλιο Γ.Θ : Μία από της σκληρότερες συγκρούσεις του Μεσαίωνα με πρωταγωνιστές τους Ρωμαίικους προγόνους μας και ένα πολυεθνικό στρατό, που θυμίζει τις ταινίες φαντασίας του Τόλκιν.
Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει την Βυζαντινή επαρχία της Βουλγαρίας μετά από πρόσκλησή μας, αφού η τελευταία επαναστάτησε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Τώρα όμως δεν σκοπεύουν να μας την επιστρέψουν, αλλά αντιθέτως κοιτάνε προς την μυθική Τσάριγκραντ, την Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να την κατακτήσουν.
Επιστολή Ρώσου ηγεμόνα Σβιατοσλάβου

"Αν απορρίψεις τις προτάσεις μου", διαμήνυσε ο Ρώσος αρχηγός στον Ιωάννη Τσιμισκή, "δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε εσύ και οι υπήκοοί σου παρά να εγκαταλείψετε την Ευρώπη, όπου δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κατοικείτε. Φύγετε στην Ασία, δώστε μας την Κωνσταντινούπολη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο είναι δυνατή μια ειρήνη ανάμεσα σ' εσάς και το Ρωσικό έθνος".

Ο Σβιατοσλάβος, ο ρώσος ηγεμόνας, απάντησε στον Τσιμισκή να μην κάνει τον κόπο να έρθει, γιατί έρχεται ο ίδιος και ο στρατός του μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Τα Ρωσικά στίφη.

Δίπλα στους γιγαντόσωμους Σκανδιναβούς οπλίτες, αυτούς που κυρίως ονομάζονταν Βάραγγοι ή Ρώσοι, οι Ταυροσκύθες των Βυζαντινών χρονογράφων, που ήταν ολόκληροι σκεπασμένοι με σίδερο και κρατούσαν ξίφη και τον φοβερό αμφίστομο πέλεκυ, πήγαιναν οι ξανθομάλληδες πολιτισμένοι Σλάβοι του Νοβγκορόδ, του Σμολένσκ και του Κιέβου, που κρατούσαν γερμανικές λόγχες και δαμασκηνά ξίφη. Οι άγριοι Σλάβοι των δασών, Δρεβλιάνοι, Ραδιμίσκοι, Τιβέρτσοι και Χρωβάτες, ημίγυμνοι, με σάνδαλα στα πόδια και κραδαίνοντας στα χέρια δηλητηριώδη βέλη ή δερμάτινη θηλιά, με την οποία άρπαζαν τους εχθρούς τους. Οι αγριωποί κοκκινοτρίχες και χλωμοί στην όψη Φίννιοι της Λευκής λίμνης και του Άνω Βόλγα, φορώντας δέρματα από αρκούδες και οπλισμένοι με βαρύτατα ρόπαλα. Ο Τσούδοι ιππείς της Φινλανδίας και της Εσθονίας στριφογυρίζοντας πάνω στα βραχύσωμα άλογά τους και δοκιμάζοντας στον δρόμο τα τεράστια λαπωνικά τόξα. Οι Βιάρμιοι του κόλπου του Αρχάγγελου, αγέρωχα επιδείχνοντας τα χρυσά δακτυλίδια τους και τα τουρκικά ξίφη που αγόρασαν στη Βουλγαρία και τέλος οι Φίννιοι Γουήνοι της λίμνης Βλεό, αληθινοί γίγαντες, γεμάτοι εξαιρετική δύναμη και άγρια ενεργητικότητα, των οποίων τους αιώνιους αγώνες με τους Σκανδιναβούς συμβολίζει στην μυθολογία του Βορρά η πάλη των γιγάντων εναντίον των Άσων.
Ο Μέγα ηγεμόνας των Ρώσων προχωρούσε προς την Κωνσταντινούπολη, σταμάτησε μόνο όταν οι εμπροσθοφυλακές του συνάντησαν τις Βυζαντινές.


Συνεχίζεται...

Στο δεύτερο μέρος: Τα σκοτεινά φρικτά περάσματα του Αίμου.
Οι Πετσενέγοι τούρκοι πλησιάζουν την Πόλη.
Η επική μάχη με τους γίγαντες του Βορρά.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...