Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Θα ακουστούν ξανά βυζαντινοί ύμνοι στην Αγία Ειρήνη στην Πόλη.

 
Μια ιστορικής σημασίας συναυλία πρόκειται να δώσει στην Κωνσταντινούπολη η βυζαντινή χορωδία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την επόμενη εβδομάδα.

Με αφορμή την θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, τα μέλη της βυζαντινής χορωδίας της Αρχιεπισκοπής, θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη όπου θα δώσουν συναυλία στον ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης όπου το 381 συγκλήθηκε η δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος.

Διευθυντής της σχολής βυζαντινής μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι ο Αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος.





ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Η εκκλησία αυτή κτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και ονομάζονταν και «Πατριαρχείο». Μέχρι το έτος 360, και πριν την κατασκευή της Αγίας Σοφίας, ήταν η μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης.

Καταστράφηκε για πρώτη φορά από τον αγελαίο και συρφετό όχλο στην Στάση του Νίκα επί Ιουστινιανού, για να ξαναοικοδομηθεί στην ίδια θέση από τον αυτοκράτορα αυτόν. Ο νάρθηκας ξανακάηκε μαζί με τα δύο κοντινά ασκητήρια και τον ξενώνα του Σαμψών λίγα χρόνια μετά την ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

Η εκκλησία δεν είχε δικούς της ιερείς, αλλά και εκεί ιερουργούσαν οι ιερείς της Αγίας Σοφίας. Συνήθως παρευρίσκονταν και ο Πατριάρχης, ο οποίος στην Αγία Σοφία λειτουργούσε μόνο στις μεγάλες δεσποτικές εορτές, παρόντων και των βασιλέων.

Στην εκκλησία αυτή συγκροτήθηκε επί Θεοδοσίου του μεγάλου η δευτέρα οικουμενική σύνοδος, γιαυτό και έχει μείνει αξιοσέβαστη τόσο στο Βυζάντιο όσο και στους ξένους. Αργότερα ο ναός έπαψε να λειτουργεί και μετατράπηκε σε αποθήκη όπλων. Στον περίβολο του ναού βρίσκεται αρχαιολογικό μουσείο.

http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=4455&catid=1

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...