Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Εικονική πυρηνική προσβολή Βρετανίας και Γαλλίας από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160

Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ικανά να μεταφέρουν έως και 16 πυραύλους cruise με πυρηνικές κεφαλές έθεσαν σε «κόκκινο συναγερμό» το βρετανικό και το γαλλικό σύστημα Αεράμυνας σε επιδρομή προσομοίωσης προσβολής στόχων στην βρετανική και γαλλική επικράτεια.

Το  βρετανικό σύστημα ελέγχου Αεράμυνας έδωσε εντολή άμεσης απογείωσης (scramble) σε δύο μαχητικά Eurofigghter Typhoon  προκειμένου να αναχαιτίσουν τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Blackjack τα οποία κατευθύνονταν προς τον βρετανικό εναέριο χώρο.
Το συμβάν επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα. Η σοβαρότητα του συμβάντος είναι μεγάλη όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας καθώς πρόκειται για τα κατεξοχήν στρατηγικά βομβαρδιστικά της  ρωσικής Αεροπορίας τα οποία είναι ικανά να πραγματοποιούσουν άφεση πυρηνικών βλημάτων cruise σε απόσταση έως και 3000 χλμ.  
Σύμφωνα με το Sky News τα typhoon που απογειώθηκαν από τη βάση της RAF στο Coningsby στο Lincolnshire μέχρι και πριν από λιγη ώρα συνόδευσαν τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά κατά μήκος στην βόρειας Θάλασσας.
Στη συνέχεια τα ρωσικά βομβαρδιστικά συνέχισαν νοτιότερα με τα βρετανικά μαχητικά να παραδίδουν την συνοδεία των Tu-160 σε γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage 2000 όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία.
Τα ρωσικά βομβαρδιστικά κινήθηκαν στη συνέχεια δυτικότερα φεύγοντας από την κάλυψη των ραντάρ χωρίς ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Βρετανοί να γνωρίζουν την μετέπειτα πορεία τους. Μόνοι από κάποιους ραδιοερασιτέχνες εκτιμήθηκε ότι τα αεροσκάφη κινήθηκαν μετέπειτα  προς τη βόρεια Θάλασσα για επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Τα αεροσκάφη ανήκουν στη δύναμη ετοιμότητας QRA  (Quick Reaction Alert) που διατηρεί η RAF. Στα σενάρια που εξετάζουν οι Βρετανοί για την εμφάνιση των ρωσικών αεροσκαφών εκτός της εικονικής επιδρομής είναι και αυτό τα αεροσκάφη να κατευθύνονταν προς τη Συρία, από το βόρειο δρομολόγιο, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιώντας ένα τεράστιο σκέλος σχεδόν 16.000 χλμ. μέσω Γιβραλτάρ και Μεσογείου για να προσβάλλουν στόχους ισλαμιστών.
Τότε τα  αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την βάση Olengorsk, στην χερσόνησο Κόλα πλησιάζοντας τόσο τον Νορβηγικό όσο και τον βρετανικό εναέριο χώρο και πετώντας στον Ατλαντικό συνέχισαν δυτικά προς την Α. Μεσόγειο πριν εξαπολύσουν τους πυραύλους τους. Τα αεροσκάφη στην επιστροφή τους δεν επέλεξαν το ίδιο  δρομολόγιο αλλά αντίθετα κινήθηκαν μέσω Ιράκ, Κασπίας για την ρωσική ενδοχώρα, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές τους στην παγκόσμια κρούση.
Αναχαιτίσεις ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών γίνονται από βρετανικά αεροσκάφη αλλά συνήθως αυτές αφορούν τα Tu-95 Brearόπως είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο και Μάιο του 2015 αλλά η εμφάνιση των Tu-160 θεωρήθηκε ως ιδιαιτέρα σοβαρή και ανησυχητική και για αυτό το λόγο ένα δεύτερο ζευγάρι Typhoon ήταν σε ετοιμότητα 3 λεπτών με τους χειριστές εντός των πιλοτηρίων από την βάση της RAF στο Lossiemouth η οποία βρίσκεται στην βορειοανατολική Σκοτία.

Tu160 intercepted UK 3


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...