Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Διαλύεται η Ε.Ε; Οι Ολλανδοί ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή τους ή όχι στην Ευρώπη - Η Τσεχία εισάγει τον όρο Czexit

Ντόμινο εξελίξεων απειλεί την Ε.Ε., καθώς στην Ολλανδία η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόσουχλαβ Σλομπότκα, δήλωσε πως αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία είναι υπέρ του Brexit, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει η χώρα του!
Ο Μ.Σλομπότκα εισήγαγε κιόλας έναν νέο όρο στη γενικότερη συζήτηση, τον Czexit.
Σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, με λαούς εξασθενημένους από τις πολιτικές λιτότητας, με εκατομμύρια πρόσφυγες και λαθρομετανάστες να κινούνται σχεδόν ανεξέλεγκτα στα εδάφη της, με το φάντασμα της τρομοκρατίας να πλανάται σαν βαριά σκιά πάω από ολόκληρη την ήπειρο, οι ηγεσίες των κρατών εμμένουν στη φιλοσοφία του ατομικού συμφέροντος και όχι του συνολικού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε γκάλοπ που διενεργήθηκε σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ολλανδίας, το 53% τάχθηκε ανοικτά υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, ο λαός της οποίας θα αποφασίσει στις 23 Ιουνίου αν θέλει να παραμείνει στην ΕΕ ή όχι.
Σε άλλη ερώτηση της έρευνας στην Ολλανδία, προκύπτει ότι σε περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα δεν θα είναι απλά οριακά, αλλά θρίλερ. Διότι το 44% εμφανίζεται υπέρ της παραμονής, το 43% κατά και το 13% δηλώνει αναποφάσιστο.
Την ίδια στιγμή, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σλομπότκα, επεσήμανε το σοβαρότατο κίνδυνο να ακολουθήσει η χώρα του το δρόμο που θα χαράξει ένα ενδεχόμενο Brexit, με το 62% των πολιτών της Τσεχίας να εμφανίζεται σε πρόσφατο γκάλοπ δυσαρεστημένοι από την παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατεθειμένοι να ψηφίσουν κατά της παραμονής, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και πλέον η Ευρώπη καλείται να αλλάξει άρδην την τακτική της, επανεξετάζοντας τις τακτικές και τις πολιτικές της, τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο εξελίσσεται σε «ατομική βόμβα» για τη «Γηραιά Ήπειρο».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σλοβενία, μια χώρα εντός της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Κροατία. Νοτιότερα, η Σερβία και η ΠΓΔΜ αναζητούν τον περιορισμό της ροής των προσφύγων από την Ελλάδα, και κατ 'ουσίαν, κινούνται προς την κατεύθυνση του ολοκληρωτικού κλεισίμοτος των συνόρων τους, απόφαση που θα αφήσει εκατοντάδες μετανάστες παγιδευμένους στην ελληνική πλευρά.
Την Τρίτη, η βελγική κυβέρνηση κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφαση της για προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία και για την ανάπτυξη έως και 290 αστυνομικών στα γαλλοβελγικά σύνορα για να αποτρέψουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο στρατόπεδο του Καλαί, γνωστό και ως «η Ζούγκλα», από το να περάσουν στο Βέλγιο.
Η κίνηση αυτή ήρθε την στιγμή που η Γαλλία αναμένει σχετική δικαστική απόφαση που θα μπορούσε να επιτρέψει στις γαλλικές αρχές να διαλύσουν τους καταυλισμούς και οικισμούς των μεταναστών στο Καλαί.
Το Βέλγιο είναι η έβδομη χώρα που ζητάει την προσωρινή αναστολή των κανόνων της Σένγκεν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Η λίστα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, η οποία είναι μέλος της Σένγκεν, αλλά όχι της ΕΕ.
Η αυστριακή απόφαση και τα σημεία συμφόρησης της προσφυγικής ροής που έχουν ενεργοποιηθεί καθ όλο το μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης, αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την διαφαινόμενη μοίρα της Ελλάδα:
Να μετατραπεί σ ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων!
«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, γιατί αφήνει Ελλάδα «στο κρύα του λουτρού», καθώς είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει τις αποφάσεις», υποστήριξε η Αλεξάνδρα Στίγκλμαγιερ, κύρια αναλύτρια του think tank, «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας».
«Οι περιφράξεις  που κατασκευάζονται δεν θα είναι αρκετές για να ανακόψουν την ροή», προειδοποίησε. «Θα απαιτηθεί η παρέμβαση της αστυνομίας και αυτό πολύ πιθανά θα οδηγήσει στην χρήση βίας κατά των προσφύγων», προσθέτει.
Η προοπτική της Ελλάδα βρίσκεται τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της προσφυγικής διαδρομής που προσπαθούν να φτάσουν στην βόρεια Ευρώπη. Είναι ένας από τους λόγους άλλωστε για τους οποίους κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόθεση της Επιτροπής να «κάνει συγκεκριμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατόν για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και των μεταναστών».
Σχεδόν 50 υπάλληλοι της ΕΕ συνεργάζονται αυτή την στιγμή με τις αρχές στην Ελλάδα, παρέχοντας βοήθεια προς την πρώτη χώρα υποδοχής.
Εν τω μεταξύ, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν σε τεράστιους αριθμούς. Μόνο μέσω Ελλάδος, έχουν ήδη εισέλθει  102.547 άτομα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, την Τρίτη. Συγκριτικά, το 2015, χρειάστηκαν έξι μήνες. μέχρι τον Ιούνιο, για να ξεπεράσουν οι αφίξεις τις 100.000, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...