Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Πρόταση αγιοκατάταξης ορθοδόξων μορφών...

Με αυτή την ανάρτηση, η ασήμαντη μπλογκονησίδα μας παίρνει το θάρρος να προτείνει ταπεινά στη Μητέρα μας, την αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάταξης στο ορθόδοξο αγιολόγιο ορισμένων προσωπικοτήτων που έλαμψαν στο στερέωμα της ορθόδοξης πνευματικότητας...

Οι προσωπικότητες αυτές είναι:
Ο μοναχός Χριστοφόρος ο Παππουλάκος, ο απόστολος της Πελοποννήσου (18 Ιανουαρίου 1861).


Ο ανώνυμος Αφρικανός παιδομάρτυς, που κάηκε ζωντανός από τον πατέρα του επειδή έγινε χριστιανός (την εποχή της δράσης του ιεραποστόλου π. Νικόδημου Σαρίκα, 1907-1941 - δείτε εδώ, σελ. 22). 

Ο νεομάρτυρας π. Γεώργιος Σκρέκας, που σταυρώθηκε από αθεϊστές αντάρτες μετά από πολυήμερα βασανιστήρια (Μεγάλη Παρασκευή, 5 Απριλίου 1947), καθώς και οι λοιποί νεομάρτυρες της φρικτής περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου, για τους οποίους δείτε εδώ.



Οι νεομάρτυρες των αθεϊστικών φυλακών της Ρουμανίας Βαλέριος Γκαφένκου (18 Φεβρουαρίου 1952) και Κωνσταντίν Οπρισάν (26 Ιουλίου 1958, για τον οποίο προτείνουμε ταπεινά το χαρακτηρισμό Φιλόσοφος και Μάρτυς), καθώς και άλλοι νεομάρτυρες της Ρουμανίας.

O νεομάρτυς Βαλέριος Γκαφένκου

Η μοναχή Ειρήνη Μυρτιδιώτισσα, με το άφθρο λείψανο († 26 Νοεμβρίου 1960) 

Ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο Γέροντας της Πάτρας (29 Ιουνίου 1964).


Ο παππούς Χατζηφλουρέντζος από τη Μηλιά της Αμμοχώστου († 10 Οκτωβρίου 1969).

Ο μοναχός Μανασσής Σιγανός, ο διά Χριστόν σαλός (1972).

Ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ο μεγάλος ιεραπόστολος της υποσαχάριας Αφρικής († 29 Δεκεμβρίου 1972), για τον οποίο προτείνουμε ταπεινά τον τίτλο του Ισαποστόλου και Φωτιστού της Αφρικανικής Γης. 


Λαϊκή απεικόνιση  πέντε εμβληματικών μορφών της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Υποσαχάρια («Μαύρη») Αφρική. Πάνω σειρά, από αριστερά: επίσκοπος Νειλουπόλεως Χριστόφορος (π. Ρουβήμ Σπάρτας) και π. Οβαδίας από την Ουγκάντα.
Κάτω σειρά, από αριστερά, οι πατέρες Κοσμάς Γρηγοριάτης, Χαρίτων Πνευματικάκης (
1998) και Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος. Ο τελευταίος κρατάει από το χέρι ένα ανώνυμο παιδί της Αφρικής, που συμβολίζει τους μικρούς άγνωστους αγίους της Αφρικανικής Ορθοδοξίας, που σίγουρα υπάρχουν, όπως σε κάθε τόπο.

Ο ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος (φωτο) και ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος ( 13 και 14 Φεβρουαρίου 1982 αντίστοιχα)



Οι Ουγκαντέζοι ιεραπόστολοι και φωτιστές της Ουγκάντας επίσκοπος Νειλουπόλεως Χριστόφορος (Ρουβήμ Σπάρτας, † 4 Ιουνίου 1982) και π. Οβαδίας Καμπάντα Μπασαγιακιτάλο (1985). Δείτε γι' αυτούς αναλυτικά εδώ, προς το τέλος του αφιερώματος.

Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ († 2 Σεπτεμβρίου 1982).

Ο νεομάρτυρας π. Ιωάννης Καρασταμάτης (εικ.), ιερέας στη Σαντα Κρουζ των ΗΠΑ (18 Μαΐου 1985).

Ο π. Κοσμάς Γρηγοριάτης (27 Ιανουαρίου 1989), ο ιεραπόστολος του Ζαΐρ, για τον οποίο προτείνουμε ταπεινά το χαρακτηρισμό του Ισαποστόλου και Φωτιστού του Κονγκό.

Ο παππούς Παναής Χατζηιωνάς από τη Λύση της Κύπρου († 30 Δεκεμβρίου του 1989)

Η νεομάρτυρας της ασθένειας και της υπομονής Δήμητρα Κόντου (1995).

O νεομάρτυρας Ευγένιος Ροντιόνωφ (23 Μαΐου 1996).


Στον παραπάνω κατάλογο περιλαμβάνονται μόνο πρόσωπα που κοιμήθηκαν ή μαρτύρησαν πριν αρκετά χρόνια, για τα οποία, αν και είμαστε ανάξιοι, φρονούμε ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί η περίπτωσή τους από την αγία μας Εκκλησία για το ενδεχόμενο αγιοκατάταξης. Ασφαλώς πολλοί αδελφοί θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα πρόσωπα, που γνωρίζουν ανάλογα με τον τόπο όπου ζουν.

Επίσης, περιμένουμε με λαχτάρα την αγιοκατάταξη από την αγία μας Εκκλησία σύγχρονων γερόντων, που ο ορθόδοξος λαός μας ήδη τιμά ως αγίους στη συνείδησή του και περιμένει την επικύρωση από την Εκκλησία μας, όπως οι γέροντες:

Ιωσήφ ο Ησυχαστής, † 1959 (εικ.)
Ιερώνυμος της Αίγινας (15 Οκτωβρίου 1966)
Αμφιλόχιος Μακρής († 1970)
Φιλόθεος Ζερβάκος († 8 Μαΐου 1980)
Ιάκωβος Τσαλίκης (21 Νοεμβρίου 1991)
Σωφρόνιος του Έσσεξ († 11 Ιουλίου 1993)

 

Ας έχουμε την ευχή της Υπεραγίας Θεοτόκου και όλων των αγίων του Θεού, αδελφοί. Αμήν.

http://o-nekros.blogspot.gr/2016/02/blog-post_26.html 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...