Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει σε μια διεθνή προσπάθεια για να αξιολογήσει εάν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας όπως η εκτροπή των ακτίνων του ήλιου
ή η αλλαγή των καιρικών προτύπων της Γης είναι βιώσιμες επιλογές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ανακοινώσει ένα πλαίσιο την Τετάρτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην ασφάλεια ενός ταχέως θερμαινόμενου πλανήτη, όπως το ενδεχόμενο η έλλειψη νερού ή τροφίμων να πυροδοτήσει συγκρούσεις και μετανάστευση, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg. Μέρος αυτής της αξιολόγησης περιλαμβάνει τη μελέτη των πιθανών κινδύνων από την ανακατασκευή της ατμόσφαιρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg News, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει ένα πλαίσιο για την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει μια μελέτη σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της Γεωμηχανική της ατμόσφαιρας.
«Αυτές οι τεχνολογίες εισάγουν νέους κινδύνους για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, ενώ θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις ανισορροπίες ισχύος μεταξύ των εθνών, να πυροδοτήσουν συγκρούσεις και να εγείρουν μυριάδες ηθικά, νομικά, διακυβέρνησης και πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το έγγραφο που έλαβε το Bloomberg.
Η τεχνολογία, που περιγράφεται ως τροποποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, θα μελετηθεί από την Ε.Ε.
Η έναρξη αυτής της έρευνας ωθεί την ΕΕ στη συζήτηση σχετικά με το εάν η λεγόμενη Γεωμηχανική του κλίματος είναι καλή επιστήμη ή απλώς μια επιστημονική φαντασία απόσπαση της προσοχής με δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις για τον πλανήτη και την ατμόσφαιρά του. Η ΕΕ θα ήθελε να δει διεθνείς συζητήσεις για τη δημιουργία κανόνων για τον νεοσύστατο τομέα.
«Η ΕΕ θα υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων των κλιματικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας», σύμφωνα με το έγγραφο.
Τόσο μεγάλη κλίμακας παρεμβάσεις έχουν προκύψει παράλληλα με την επιστημονική πρόοδο και την αυξανόμενη ανησυχία ότι τα έθνη θα ξεπεράσουν τον στόχο τους να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 C (2,7 F). Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν έγχυση αερολύματος στρατοσφαιρικής -οι γνωστοί σε όλους μας χημικοί αεροψεκασμοί- που περιλαμβάνει την αύξηση της συγκέντρωσης των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για τη μείωση της ποσότητας του ηλιακού φωτός που φτάνει στην επιφάνεια της Γης.
Οι επικριτές λένε ότι τέτοιες προσπάθειες, στην καλύτερη περίπτωση, αποσπούν την προσοχή από την αντιμετώπιση της κύριας αιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη: των αυξανόμενων εκπομπών. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτές οι μαζικές παρεμβάσεις μπορεί να έχουν απρόβλεπτες παρενέργειες, όπως η αλλαγή των ζωτικών προτύπων βροχής, προειδοποιούν.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ζητήσει μια διεθνή συμφωνία μη χρήσης για τέτοιες λύσεις.
Διαβάσατε στο άρθρο κάποια αναφορά στις επιπτώσεις υγείας των ανθρώπων κι άλλων έμβιων όντων που δεν θα έχουν τον τόσο απαραίτητο ήλιο για την επιβίωση;
Διαβάσατε στο άρθρο κάποια αναφορά στις επιπτώσεις υγείας των ανθρώπων κι άλλων έμβιων όντων που θα εισπνέουν αερολύματα όταν η ίδια η ΕΕ λέει ότι πολλοί θάνατοι οφείλονται σε αυτά, αλλά… τις βιομηχανίας!
Διαβάσατε στο άρθρο κάποια αναφορά στο πως θα δουλέψουν τα φωτοβολταϊκά που κατατρώνε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του πλανήτη;