Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Γιγαντώνονται οι BRICS! Ήδη αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού

Ακόμα μία χώρα θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία που έχει επικεφαλής τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία κατέθεσε αίτημα τον Μάιο για να ενταχθεί στην ομάδα BRICS των πέντε κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA Novosti.

«Αυτή η απόφαση ήταν ένα απολύτως λογικό βήμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας με παραδοσιακούς εταίρους και φιλικά κράτη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (ιδρυτικά μέλη των BRICS μαζί με τη Ρωσία) έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τη Δύση στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από τη Δύση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ, 25 κράτη έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στην BRICS, η οποία εξετάζει εάν θα θέσει κριτήρια για την προσχώρηση νέων μελών ή ενδεχομένως για τη δημιουργία ενός παράλληλου φόρουμ με εταίρους των BRICS.

«Η σπουδαιότητα και η επιρροή των BRICS στον κόσμο θα αυξάνεται σταθερά», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν 69 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές αφρικανικές.

Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...