Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Οι τελευταίοι ψαράδες της Δοϊράνης

Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023 εικονίζεται μία ψαρόβαρκα η αλλιώς «πλάβα», που πλέει στις όχθες της λίμνης Δοϊράνη, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023. Μοναχικό είναι πλέον το ψάρεμα στη λίμνη Δοϊράνη όπου έχουν απομείνει μόλις 9 ψαράδες να κυνηγούν το μεροκάματο με τις χαρακτηριστικές βάρκες τους. Η μείωση της στάθμης και των ιχθυοαποθεμάτων μαζί με την απαξίωση του επαγγέλματος από τους νέους κατοίκους της περιοχής, έχει συρρικνώσει τον αριθμό των ψαράδων οι οποίοι, πριν από λίγες δεκαετίες, άγγιζαν τους 100. Τώρα, στις πλάβες ψαρεύουν κυρίως επαγγελματικά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που μετρούν αντίστροφα για την σύνταξη και προοιωνίζουν τη.. μοναξιά της λίμνης σε λίγα χρόνια. Η λίμνη Δοϊράνη είναι μια εύτροφη λίμνη που σημαίνει ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχει πολλά είδη ψαριών και φυκών αλλά και πανίδας γύρω απ΄αυτήν ενώ την ποιότητα του νερού, όπως σε όλες τις λίμνες της Ελλάδας, την ελέγχει το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων

Μοναχικό είναι πλέον το ψάρεμα στη λίμνη Δοϊράνη, όπου έχουν απομείνει μόλις 9 ψαράδες να κυνηγούν το μεροκάματο με τις χαρακτηριστικές βάρκες τους. Η μείωση της στάθμης και των ιχθυοαποθεμάτων, μαζί με την απαξίωση του επαγγέλματος από τους νέους κατοίκους της περιοχής, έχει συρρικνώσει τον αριθμό των ψαράδων, οι οποίοι πριν από λίγες δεκαετίες άγγιζαν τους 100. Τώρα, στις πλάβες ψαρεύουν κυρίως επαγγελματικά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που μετρούν αντίστροφα για τη σύνταξη και προοιωνίζουν τη …μοναξιά της λίμνης σε λίγα χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία ψαρεύει επαγγελματικά στη λίμνη ο 66χρονος Γιάννης Τρούπης, ο οποίος παλαιότερα, ως παιδί, έβγαινε για ψάρεμα με τον πατέρα του, ενώ στη συνέχεια διατηρούσε αναψυκτήριο στην περιοχή. «Τις δεκαετίες ’60-’70 μπορεί να είχε και 100 ψαράδες στη λίμνη, αλλά τώρα έχουμε απομείνει 9 επαγγελματίες με 8 βάρκες. Οι μισοί είναι από το χωριό Δοϊράνη και οι υπόλοιποι από την περιοχή των Μουριών», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο  Τρούπης. Ο ίδιος αποδίδει τη μείωση των ψαράδων στο γεγονός ότι δεν ακολούθησαν τα παιδιά της περιοχής το επάγγελμα των πατεράδων τους και επέλεξαν να φύγουν σε μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...