Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

«Ένας αληθινός φίλος είναι σαν αδερφός»: Τα λόγια του Πούτιν στην Κίνα «φωτιά» που καίει την Δύση

Το άρθρο του Ρώσου προέδρου στην μεγαλύτερη κινεζική εφημερίδα δείχνει πως διπλωματικά το παιχνίδι για την Δύση είναι χαμένο...
Εν όψει της κρατικής επίσκεψης του αρχηγού του κινεζικού κράτους και ηγέτη του κόμματος Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο κινεζικό κοινό σε άρθρο για την κινεζική εφημερίδα People’s Daily . Το άρθρο εμφανίστηκε στα ρωσικά αργά το απόγευμα της Κυριακής στην ηλεκτρονική έκδοση της Rossiyskaya Gazeta  .

Στο άρθρο, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους κάνει μια αναδρομή στην εξέλιξη της συνεργασίας του με τον νυν Κινέζο ηγέτη. Έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές σε διάφορες μορφές τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Πούτιν εκτίμησε πολύ υψηλά την ποιότητα των σχέσεων:

    “Γνωρίζω ότι η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σοφός Κομφούκιος είπε: “Δεν είναι χαρά όταν ένας φίλος έρχεται από μακριά;” Και εμείς στην Ρωσία εκτιμούμε πολύ αυτές τις ιδιότητες, για εμάς ένας αληθινός φίλος είναι σαν αδελφός αίματος. Οι λαοί μας μοιάζουν πολύ σε αυτό».

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να ενταθεί: Ο στόχος των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιο ρωσο-κινεζικό όγκο εμπορίου, που είχε τεθεί ουσιαστικά για το 2024, ι θα ξεπεραστεί φέτος, προβλέπει ο Ρώσος Πρόεδρος. Το ποσοστό του εμπορίου που διακανονίζεται σε εθνικά νομίσματα θα αυξηθεί επίσης.

Στο άρθρο του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαριστεί την κινεζική κομματική και κρατική ηγεσία για αυτό που χαρακτηρίζει ως «ισορροπημένη γραμμή» σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες που η Κίνα δεν αγνοεί την ιστορία και τα αληθινά αίτια των γεγονότων. Η κινεζική προθυμία να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην επίλυση της σύγκρουσης χαιρετίζεται στην Μόσχα.

Ο Ρώσος αρχηγός του κράτους τονίζει ρητά τις ομοιότητες στις απόψεις του Πεκίνου και της Μόσχας:

 

“Όπως οι Κινέζοι φίλοι μας, υποστηρίζουμε την αυστηρή τήρηση του Καταστατικού του ΟΗΕ και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας, η οποία παραβιάζεται κατάφωρα από το μπλοκ του ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε βαθιά για ανεύθυνες και καθαρά επικίνδυνες ενέργειες που μπορούν να υπονομεύσουν την παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια. Δεν αποδεχόμαστε τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις που πρέπει να αρθούν».

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επιλύσει την κρίση της Ουκρανίας μέσω διπλωματικών διαύλων, γράφει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες τον Απρίλιο του 2022. Οι προοπτικές των διαπραγματεύσεων εξαρτώνται αποκλειστικά από την προθυμία για «σοβαρές συνομιλίες» που λαμβάνουν υπόψη τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες. Δυστυχώς, τα «ακραία αιτήματα» που απευθύνθηκαν στην Ρωσία δεν άφησαν κανένα έδαφος για αισιοδοξία. Έδειξαν ότι η άλλη πλευρά δεν ενδιαφέρεται να βρει διέξοδο από την κατάσταση.

Ο Πούτιν υπενθυμίζει στους Κινέζους αναγνώστες ότι «η κρίση που προκλήθηκε από την Δύση και πυροδοτήθηκε προσεκτικά στην Ουκρανία» δεν είναι η μόνη έκφραση της επιθυμίας του να διατηρήσει (η διεθνιστική Δύση) την μονοπολική παγκόσμια τάξη και την εγχώρια κυριαρχία. Το επόμενο προβληματικό σημείο, γράφει ο Ρώσος Πρόεδρος, είναι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Χάρη στις στέρεες ρωσο-κινεζικές σχέσεις, η πρόθεση να υπάρξει διάσπαση στο ευρασιατικό μπλοκ θα αποτύχει.

Η επίσκεψη του Xi Jinping θα ενισχύσει τη ρωσο-κινεζική φιλία και εταιρική σχέση και θα συμβάλει στην ευημερία και την ευημερία και των δύο χωρών, καταλήγει το άρθρο του Βλαντιμίρ Πούτιν για την μεγαλύτερη κινεζική εφημερίδα.

Η διήμερη κρατική επίσκεψη θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και έρχεται σε μία περίοδο που οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι η Κίνα κινείται προς την κατεύθυνση να υποστηρίξει ενεργά τη Μόσχα προσφέροντας σημαντικές ποσότητες σύγχρονου οπλισμού (που η Κίνα διαθέτει σε τρομακτική επάρκεια).

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα από την Ουκρανία, ο Σι θα έχει μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα, συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Αν ισχύει αυτό, τότε σημαίνει ότι ο Κινέζος Πρόεδρος, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ειρηνική διευθέτηση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αμφισβητώντας την κυριαρχία των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρείται βέβαιο πως θα σαμποτάρουν το σχέδιο αυτό, ως «φιλο-ρωσικό».

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...