Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Φωτογραφίες από την Κερκόπορτα και την Πύλη του Αγίου Ρωμανού... Σήμερα!

Πάνω στα τείχη...

 
Σχεδόν ολόκληρο το τμήμα των χερσαίων τειχών της Κωνσταντινούπολης σώζεται μέχρι σήμερα, καθώς και οι περισσότερες Πύλες και πολλοί πύργοι. Φίλοι του Έκτακτου Παραρτήματος μας έστειλαν την παραπάνω φωτογραφία. Αν έχει σωθεί η Κερκόπορτα μέχρι τις μέρες μας, είναι αυτή που βλέπετε.
Το πιο πιθανό όμως είναι να βρισκόταν λίγα μέτρα βορειότερα, όπου το τουρκικό κράτος κατοχής την γκρέμισε για να δημιουργηθεί δρόμος.
Γ.Θ
yiorgosthalassis.blogspot.com


Ξαφνικά κάποιος κοίταξε ψηλά και είδε τουρκικές σημαίες να κυματίζουν στον πύργο επάνω από την Κερκόπορτα. Ακούστηκε η κραυγή : «η Πόλης εάλω!»

Ενόσω παρακαλούσε τον Τζουστινιάνι, (να μην αποχωρίσει από την μάχη) ο Αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την είσοδο των τούρκων μέσα από την Κερκόπορτα. Έσπευσε αμέσως εκεί, αλλά έφτασε πολύ αργά. Μερικοί από τους Γενοβέζους εκεί είχαν καταληφθεί από πανικό (λόγο αποχώρησης του Τζουστινιάνι). Μέσα στην σύγχυση ήταν αδύνατο να κλείσουν την πόρτα. Οι τούρκοι ξεχύθηκαν μέσα από αυτή, και τώρα οι άνδρες των Μποκκιάρντι ήταν πολύ λίγοι για να τους απωθήσουν.
Steven Runciman
Η Θρυλική Πύλη του Αγίου Ρωμανού, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία που βρισκόταν στην περιοχή. Από τις 29 Μαΐου 1453 το τουρκοφέγγαρο σκέπασε την Πόλη σε μια ατελείωτη νύχτα, που κάποτε όμως θα τελειώσει και ο ήλιος της δικαιοσύνης θα ανατείλει ξανά!
Γ.Θ

Ο Κωνσταντίνος έστρεψε το άλογο του πίσω στην κοιλάδα του Λύκου ( Πύλη Αγίου Ρωμανού) και στα ανοίγματα στο φράχτη (διαλυμένα τείχη). Μαζί του βρισκόταν ο γενναίος Ισπανός που ισχυριζόταν ότι ήταν εξάδερφος του, ο Δον Φρανσίσκο από το Τολέδο, ο πραγματικός του εξάδελφος, Θεόφιλος Παλαιολόγος, και ένας πιστός συμπολεμιστής, ο Ιωάννης Δαλμάτης. Μαζί προσπάθησαν, αλλά μάταια, να συσπειρώσουν τους Έλληνες. Η σφαγή ήταν πολύ μεγάλη. Κατέβηκαν από τα άλογα τους και για μερικά λεπτά οι τέσσερις τους κράτησαν την πρόσβαση προς την Πύλη από την οποία είχε μεταφερθεί ο Τζουστινιάνι. Η Πύλη είχε φρακάρει από χριστιανούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν, καθώς έπεφταν επάνω τους όλο και περισσότεροι γενίτσαροι.
Steven Runciman

 Ο Θεόφιλος φώναξε ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζει και εξαφανίστηκε μέσα στις ορδές που κατέφθαναν. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος γνώριζε τώρα ότι η αυτοκρατορία ήταν χαμένη, και δεν επιθυμούσε να ζήσει περισσότερο από αυτήν. Πέταξε από πάνω του τα αυτοκρατορικά του εμβλήματα και με τον Δον Φρανσίσκο και τον Ιωάννη Δαλμάτη στο πλευρό του ακολούθησε το Θεόφιλο. Δεν τον ξαναείδαν πια.
Steven Runciman

yiorgosthalassis.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...