Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Πώς θα είναι ο μελλοντικός πόλεμος

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Μήπως πρέπει να σας περιγράψω στρατηγέ; Ούτε η πραγματικότητα, ούτε τα όνειρα, ούτε η φαντασία των εντίμων και λογικών ανθρώπων δεν μπορεί καν να παραστήσει τη φοβερή εικόνα του επερχόμενου πολέμου, που το ανθρώπινο γένος προχωρά για να συναντήσει.
Θα είναι ένας πλήρως ανελέητος πόλεμος, απαλλαγμένος από εντιμότητα και ιπποτισμό. Ιπποτικός πόλεμος όπως αυτός των Ισραηλιτών και των Φιλισταίων, όπου οι δυο στρατοί παρακολουθούν την μονομαχία των εκπροσώπων τους Δαυίδ και Γολιάθ αναμένοντας το αποτέλεσμα της μονομαχίας, που θα καθορίσει τη νίκη η την ήττα τους, αυτό μοιάζει με ποιμενικό ειδύλλιο μπροστά στον επερχόμενο πόλεμο. Κι ο πόλεμος ανάμεσα στον Αρτζουνα και τον Κάρνα όπως περιγράφεται στη Μαχαμπαράτα, μοιάζει ειδυλλιακός. Όπως ειδύλλιο μοιάζει κι ο πόλεμος ανάμεσα στους Σέρβους και τους Τούρκους στο Κοσσοβο. Μα ειδυλλιακός μοιάζει κι ο πόλεμος του Ναπολέοντα εναντίον της Μόσχας. Τι, λέω; Όλοι αυτοί οι πόλεμοι, στους οποίους έλαμψαν έστω κάποιες ακτίνες ελέους, εντιμότητας και ιπποτισμού, όλοι οι πόλεμοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για κάποιον καλό ποιητή και για κάποιο καλό ποίημα δεν είναι παρά ειδυλιο μπροστά στον επερχόμενο πόλεμο. Επειδή ο επερχόμενος πόλεμος δεν θα έχει ως στόχο την νίκη επί των αντιπάλων, αλλά την εξόντωση των αντιπάλων. Πλήρης εξόντωση όχι μόνον των πολεμιστών, αλλά κι όλων όσοι βρίσκονται πίσω τους, των γονέων τους, των παιδιών τους, των ασθενών, των τραυματιών και των φυλακισμένων, των χωριών και των πόλεων, των αγελάδων και των αποθηκών τους, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους δρόμους! Πυρά που δεν αναγνωρίζουν, και δεν κάνουν διακρίσεις. Στον προηγούμενο πόλεμο θρηνούσαν πάνω στα ερείπια του καθεδρικού ναού της Ρώμης. Στον επόμενο πόλεμο θα γελούν πάνω από τα ερείπια πολλών καθεδρικών ναών, πολλών ιερών των λαών, αιώνιων μνημείων, και όλων όσων κάνουν την καρδιά των ανθρώπων στη γενέθλια γη ευχάριστη και πολύτιμη. Πυρ θα ριχθεί αφειδώς από τη γη, από το νερό και από τον αέρα, σ΄ολα όσα θεωρούνται αντίπαλα. Φωτιά, μολύβι και ατσάλι θα πέσουν σαν καυτή βροχή που όλα τα πλημμυρίζει και τα παραδίδει στο θάνατο. Μαζί μ΄ αυτό θα ακολουθήσουν ηλεκτρικοί κεραυνοί, ηλεκτρικά άρματα, σιδερένιες ταχυσφαιρες και εύστοχες μηχανές και ο Θεός ξέρει – για την ακρίβεια ο διάβολος ξέρει- τι είδους συσκευές του Αδη για τις δολοφονίες, για το ποδοπάτημα και το βασανισμό των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και των πραγμάτων.
Σαν επιστέγασμα όλων αυτών θα έρθουν οι μακάβριες επινοήσεις για εγκλήματα του Λατινο-τευτονικου πολιτισμού, η δυσωδία. Είναι τα δύσοσμα αέρια που ρίχνονται στους αντιπάλους και στις πατρίδες τους από μια ευρεία ποικιλία συσκευών και από ένα μεγάλο εύρος προϊόντων. Κάθε ζωντανό πλάσμα που ο Ύψιστος Δημιουργός προίκισε με όργανα αναπνοής, χάριν της απόλαυσης του καθαρού και ζωογόνου αέρα Του θα εκπνέει σπασμωδικά από τη δηλητηριώδη δυσοσμία που ο δυτικός πολιτισμός θα χαιρετά το κάθε πλάσμα. Ο Αττίλα Τζένγκις Χαν και ο Καμβύσης θα κοκκινίζουν από ντροπή μπροστά ς’ έναν τέτοιο απάνθρωπο πόλεμο. Αλλά, εκείνοι που είναι βαπτισμένοι εις το όνομα του Υιού του Θεού του Πολυέλεου άραγε θα ντραπούν;

Οι αριθμοί του επερχόμενου πολέμου θα ξεπεράσουν κατά πολύ από κάθε άποψη, πλην εκείνης των τυχερών, τους αριθμούς κάθε άλλου πολέμου στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. …
Πολλοί από φρίκη θα αποκτηνωθούν ή θα τρελλαθούν. …

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μελλοντικού πολέμου είναι η έλλειψη ιδανικών και η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των στρατιωτών κάτω από την ίδια σημαία. Γιατί αυτός ο πόλεμος δε θα διεξαχθεί στην πραγματικότητα ούτε εν ονόματι της πίστεως ούτε εν ονόματι της ελευθερίας ούτε εν ονόματι της πατρίδος και του έθνους- αν και αυτό θα χρησιμεύσει ως σύνθημα- αλλά κυρίως εν ονόματι του μίσους και της εκδίκησης της αρπαγής και της ληστείας. Λόγω αυτής της έλλειψης ιδανικών που καταστρέφει κάθε ενθουσιασμό ς’ όλους τους στρατούς θα υπάρξουν πολλοί προδότες και πληρωμένοι κατάσκοποι. Συνεπώς θα υπάρξει μεγάλη δυσπιστία και θα οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα ολόκληρες πολεμικές μονάδες. Μαζί με τους ενόχους, θα θανατωθεί και μεγάλος αριθμός αθώων από την ίδια τους την ηγεσία. Και ακόμα, λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε μεγάλης και αληθινής ιδέας, για την οποία θα συμφωνούσε κάποιος να θυσιαστεί, θα υπάρξει και πλήρης έλλειψη ηρωισμού και ηρώων. Στις δύσκολες καταστάσεις οι άνθρωποι θα φανούν δειλοί ενώ στις εύκολες μικρόψυχοι και σκληροί. Οι άψυχες πολεμικές μηχανές θα είναι οι κύριοι εκπρόσωποι και μοναδικοί ήρωες του μελλοντικού στρατού. Θα δείχνουν πιο ζωντανές πιο έξυπνες πιο δυνατές και πιο θαρραλέες από τους ανθρώπους τους δημιουργούς τους και χειριστές τους. Ο άνθρωπος θα μοιάζει σε σύγκριση με τις μηχανές του τόσο μηδαμινός τόσο αξιοθρήνητος και τόσο φοβισμένος! Θα επικροτεί τις πολεμικές του μηχανές όπως άλλοτε επικροτούσε τους ήρωες του.
Ένα μεγάλο μέρος της φοβερής φρίκης του επερχόμενου πολέμου το βιώσαμε ήδη στον προηγούμενο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως ο μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι ασύγκριτα φοβερότεροι απ’ όλους τους πολέμους του παρελθόντος.
Όμως είναι πολύ δύσκολο, στρατηγέ μου, να περιγράψει κανείς με ανθρώπινη γλώσσα, εκείνη τη τρικυμιώδη και σκοτεινή νύχτα, γεμάτη εγκλήματα, φρίκη και χάος όπου η Ευρώπη με την Αμερική φλεγόμενες θα παρασύρουν μαζί τους ολόκληρο τον κόσμο.

Από όλα αυτά γίνονται σαφή τα εξής,
α. Ότι ο πολιτισμένος κόσμος θα θέσει στην υπηρεσία του επερχόμενου πολέμου όλη τη δύναμη του μυαλού του, όλη του την ενέργεια, όλη του την περιουσία κι όλα του τα αποθέματα.
β. Ότι η φρίκη της εξόντωσης του μελλοντικού πολέμου θα ξεπεράσει τη φρίκη όλων των προηγούμενων πολέμων.
γ. Ότι ο επερχόμενος πόλεμος θα ξεχωρίσει από την έλλειψη ιδεών και την ελλειψη ελέους και ηρωισμού.
Από το βιβλίο «Πόλεμος και Βίβλος», του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, εκδόσεις Παρρησία.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...