Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

''Σκάνε'' αναταραχές στη Τουρκία: Tέσσερα χρόνια φυλακή θα ''φάει'' ο Ιμάμογλου

Ο Ερντογάν συνεχίζει συστηματικά την προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιmamoğlu αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 4 ετών, με την κατηγορία ότι φέρεται πώς πρόσβαλε τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) μετά την ακύρωση των εκλογών της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε κατατεθεί αγωγή εναντίον του για τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Όπως επισημαίνει το YSK στην αναφορά του, οι εκλογές του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιήθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019, ακυρώθηκαν από το YSK στις 6 Μαΐου. Στις επανειλημμένες εκλογές στις 23 Ιουνίου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ekrem İmamoğlu κέρδισε τις εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 11 Ιουλίου. Ο Ιmamoğlu αντιμετωπίζει τώρα ποινή φυλάκισης έως και 4 χρόνια,  για τη δήλωση που έκανε μερικούς μήνες μετά αυτή η διαδικασία.

Σύμφωνα με το YSK, ο İmamoğlu είπε, ''Όταν εξετάζουμε αυτούς που ακύρωσαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και την κατάσταση που βρισκόμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρώπη και το ποιό ήταν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, θα λέγαμε ότι αυτοί είναι ανόητοι."

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Ιmamoğlu προσβάλλει τα μέλη του YSK με τις παραπάνω παρατηρήσεις του και πως ο πρόεδρος του YSK, Σαν Γκιόβεν και  πως τα 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν θιγεί από αυτές 

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Ekrem İmamoğlu υπέβαλε τη γραπτή δήλωση υπεράσπισης. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η υπεράσπιση του Ιmamoğlu ανέφερε ότι «δεν είχε χρησιμοποιήσει μια τέτοια έκφραση λέγοντας τη λέξη  «ανόητους» εναντίον των μελών του YSK, αλλά ήταν μια πολιτική δήλωση και μια σοβαρή κριτική, η οποία δεν στόχευε συγκεκριμένα  κανέναν.

Το κατηγορητήριο αναφέρει, αφενός ότι ο Ekrem İmamoğlu «προσβάλλει δημόσια τα μέλη του συμβουλίου» και αφετέρου ότι οι παρατηρήσεις του «προσβάλλουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και το κύρος των μελών του συμβουλίου».

Το  κατηγορητήριο του Εισαγγελέα εναντίον του Ekrem İmamoğlu, αναφέρεται στον ορισμό της λέξης "ανόητος" (ahmak στο Tr.) Στο λεξικό της Τουρκικής Ένωσης Γλωσσών (TDK), η οποία ορίζει τη λέξη "αδυναμία χρήσης από κάποιον" σωστά του μυαλού του, ανόητο,. "

Το κατηγορητήριο έγινε δεκτό από το 7ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ιğmamoğlu θα εμφανιστεί τώρα ενώπιον του δικαστηρίου για να δικαστεί για το αδίκημα.

Επισημαίνουμε ότι ο Ερντογάν συνεχίζει συστηματικά την προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων, ιδιαίτερα μάλιστα όσων προηγούνται σε δημοσκοπήσεις  από αυτόν, όπως ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Τις μηνύσεις και αγωγές στο εσωτερικό της Τουρκίας κατά πολιτικών του αντιπάλων τις έχει αναγάγει σε καθημερινότητα. Κανείς δεν γλίτωσε, εκτός από το φίλο και συνεργάτη του στην εξουσία Γκρίζο Λύκο Μπαχτσελί.

Ο Ντεμιρτάς ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP είναι στη φυλακή, ενώ μηνύσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο έχουν δεχθεί ο ηγέτης του κόμματος του κόμματος CHP Κιλιτζάρογλου, ο Δήμαρχος της Κων/πολης Ιμάμογλου, ο οποίος δημοσκοπικά είναι 10 και πλέον μονάδες πιό πάνω από τον Ερντογάν και  η Πρόεδρος του IYI party Ασκενέρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταθέσει αγωγή εναντίον  της  ηγέτιδας του κόμματος IYI party της αντιπολίτευσης, ζητώντας αποζημίωση 250.000 TL (30.000 $) για παρατηρήσεις που έκανε η συγκεκριμένη,  που τον παρομοιάζουν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν υπέβαλε την αγωγή εναντίον του αρχηγού του Κόμματος İYİ (Meral Akşener), η οποία σε συνεδρίαση του κόμματος της μίλησε για κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ, όπου οι γενικές εκλογές έπρεπε να επαναληφθούν τέσσερις φορές σε δύο χρόνια και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ασκεί πίεση στους αντιπάλους του, όπως κάνει άλλωστε και ο Ερντογάν.

«Είναι η ισραηλινή εκδοχή του Ερντογάν», δήλωσε η Akşener, αναφερόμενος στον Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι δεν δίστασε να στοχεύσει τη ζωή πολιτών και παιδιών για να σταματήσει τους αντιπάλους του.

Το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία είναι εξαιρετικά πολωμένο, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο για τον Ερντογάν, ο οποίος βάλει κατά πάντων.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...