Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Αντίγραφο της Αγίας Σοφίας θα χτίσουν στη Σελευκόβηλο της Χάμα οι Ρωμιοί της Συρίας

Μια ρέπλικα (αντίγραφο) της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, σε μικρότερο μέγεθος, ανακοίνωσε ότι θα χτιστεί σε Ορθόδοξη περιοχή Ρωμιών της Συρίας η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά τη μετατροπή της μεγάλης εκκλησίας από μουσείο σε τζαμί.
Ο ηρωικός Άσαντ συμφώνησε στην οικοδόμηση μιας ρέπλικας της Αγίας Σοφίας στην επαρχία της Χάμα, όπου διαβιοί πολυπληθής κοινότητα, Ρωμιών απόγονοι Ελλήνων και Ρωμαίων εποίκων της αρχαιότητας, οι οποίοι προστατεύονται από το συριακό κράτος και την Ρωσία.

Στην οικοδόμηση αυτής της Αγίας Σοφίας θα συμβάλλει και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη ιστοσελίδα ειδήσεων Al-Modon, η ιδέα οικοδόμησης μιας δεύτερης Αγίας Σοφίας είναι ενός άνδρα, του Ρωμιού οπλαρχηγού Ναμπεούλ ή Ναμπίλ αλ Αμπντουλάχ (Nabeul Al-Abdullah), επικεφαλής μιας παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής μονάδας Ρωμιών στην επαρχία Χάμα.


Ο Ρωμιός οπλαρχηγός Αμπντουλάχ ποζάρει με φόντο την Ρωσική και την Συριακή σημαία κάνοντας το σήμα της νίκης και πατώντας την τουρκική σημαία.

Η πρόταση εγκρίθηκε από τον Μητροπολίτη Επιφανείας (Χάμα) Νικόλαο Μπααλμπάκι και στη συνέχεια τα σχέδια παρουσιάστηκαν στη Ρωσική Στρατιωτική ηγεσία στη Συρία.

Το αντίγραφο πρόκειται να χτιστεί στην πόλη Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος) η πλειονότητα το κατοίκων της οποίας είναι Ρωμιοί, σε ένα οικόπεδο που δωρίστηκε από τον οπλαρχηγό Αλ Αμπντουλάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια Ρωσική ομάδα, από τη στρατιωτική βάση Χμέιμιμ της Λαοδίκειας, ήδη μετέβη στην περιοχή και εργάζεται σε σχέδια για την κατασκευή.

Τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο οπλαρχηγός Ναμπεούλ αλ Αμπντουλάχ, που είχε την ιδέα και πρόσφερε τη γη για την Αγία Σοφία, επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τους Ρώσους σε περίπτωση που ο Μπασάρ αλ Άσαντ χάσει την εξουσία.


Rum Orthodox πολιτοφύλακες, άνδρες της Σελευκόβηλου, του άπαρτου Eλληνικού οχυρού της Συρίας.







Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...