Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο ΘΕOΣ ΕIΝΑΙ ΑΣYΓΚΡΙΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓAΛΟΣ ΑΠO ΤΟΝ HΛΙΟ...

Ρώτησε ένας άνθρωπος με το "πνεύμα του κόσμου" ένα νεαρό παλικάρι:
- Καλά, βρε παιδί μου! Συ το πιστεύεις, ότι με τη θεία Κοινωνία έρχεται μέσα σου ο Χριστός; Σε πόσους πια...Αφού είναι ένας!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Όταν το κοινό παρελθόν, θα μπορούσε να έχει και κοινό... μέλλον

ΜΟΣΧΑ, Του Γιώργου Σινανίδη

 


Αυτό υποστηρίζει ο ανερχόμενος πολιτικός αστέρας της Ρωσίας, ο 46χρονος μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, τρίτος πλουσιότερος Ρώσος στην πιο πρόσφατη κατάταξη του περιοδικού Forbes, ο οποίος έχει αναλάβει με επιθετικό τρόπο την προεδρία της «Δεξιάς / Δίκαιης Υπόθεσης», ενός μικρού φιλελεύθερου - επιχειρηματικού κόμματος, που αυτοανακηρύχθηκε σε «κόμμα εξουσίας».

Ο ίδιος ο Πρόχοροφ δήλωσε έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας «στο πλευρό του μελλοντικού προέδρου», φέρνοντας έναν νέο καινοτομικό άνεμο στη ρωσική πολιτική σκηνή, καθώς ο μεγαλοεπιχειρηματίας φέρεται να χρηματοδοτεί μερικές από τις πλέον πρωτοποριακές δραστηριότητες στον χώρο των media και της βιομηχανίας.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ρέκβιεμ για τον Καντάφι

Ετσι καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Τρίπολη, μοιάζει να γράφεται το τέλος της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Μουαμάρ Καντάφι , που ξεκίνησε από επαναστάτης για να γίνει μακελάρης. Ο Καντάφι, δεν ήταν κάποτε ο τυπικός αφρικανός δικτάτορας, όπως τον είχε πολιτογραφήσει η προκατάληψη της δυτικής πολιτικής και η ευπείθεια της δυτικής δημοσιογραφίας. Απλώς κατάντησε τέτοιος! Είναι η επιβεβαίωση της φράσης ότι «η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Το δεύτερο στερέωμα

 Όλων τα γόνατα κόβονται όταν αντικρίζουν την Αγία Σοφία. Ξεναγείς, ανεβαίνεις, φορτίζεσαι. Αρχιτεκτονική, ιστορία, εκκλησία, μάρμαρα, σελίδες δόξης, εύκλείας, σελίδες βανδαλισμών, πόνου, δακρύων. Μισοτελειωμένη λειτουργία, ψηφιδωτά απαράμιλλα, περασμένα μεγαλεία. Παιχνίδια ευτράπελα της ιστορίας, ηζωηρά Ζωή, η Αυγούστα που άλλαξε στα ψηφιδωτά του γυναικωνίτη το πρόσωπο του πρώτου άντρα της Ρωμανού του Αργυρού με το πρόσωπο του τρίτου συζύγου της Κωνσταντίνου του Μονομάχου και έτσι τώρα βλέπουμε άλλο σώμα και άλλο κεφάλι. Όλα μαζί τραγικά και ένδοξα, άδοξα και κωμικά, χιλίων εξακοσίων χρόνων ιστορία. Μορφές Ιερές, του Κυρίου, της Θεοτόκου, του Προδρόμου υπερκάλως ιστορηθείσαι.

Η Παναγία Σαϊντανάγια και το θαύμα της νεκρανάστασης του Σαουδάραβα

Στη Συρία υπάρχει ένα μοναστήρι της Παναγίας της Σαιντανάγιας. Η λέξη είναι σύνθετη και στα Συριακά σημαίνει ΣΑΪΝΤΑ που σημαίνει Κυρία και ΝΑΥΑ που σημαίνει είσαι δική μας και εννοούν την Παναγία. Σ’ αυτό το μοναστήρι λοιπόν, μέσα στην έρημο της Συρίας, υπάρχει μία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποία αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η οποία αναγράφεται ως Παναγία η ΚΑΧΙΡΑ που στα αραβικά ειναι συνώνυμη της λέξης ΣΑΝΤΑΝΑΓΙΑ. Χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου καταφθάνουν ιδιαίτερα στα γενέθλια της Παναγίας, στις 8 Σεπτεμβρίου, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Θαύματα της Αγίας Ζώνης

Απειρα είναι τα θαύματα που έχει επιτελέσει κατά καιρούς η Αγία Ζώνη.
Εδώ θα αναφέρουμε μερικά μόνο από αυτά.
1. Το πλοίο παραμένει ακίνητο
Κάποτε η Αγία Ζώνη προσκλήθηκε από τους κατοίκους της Αίνου. Οι μοναχοί που τη συνόδευαν φιλοξενήθηκαν στο σπίτι ενός ιερέα, του οποίου η σύζυγος αφαίρεσε κρυφά ένα τεμάχιό της. Όταν οι πατέρες επιβιβάσθηκαν στο πλοίο για να αναχωρήσουν, αν και η θάλασσα ήταν γαλήνια, το πλοίο έμενε ακίνητο. Βλέποντας η πρεσβυτέρα το παράξενο αυτό φαινόμενο αισθάνθηκε το σφάλμα της και παρέδωσε στους πατέρες το τεμάχιο της Ζώνης. Τότε μόνο το πλοίο μπόρεσε να αποπλεύσει. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού κατασκευάσθηκε η δεύτερη θήκη, όπου φυλάσσεται ως σήμερα αυτό το τεμάχιο.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...