Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ο Ιουστινιανός και η πανδημεία


Πολλοί λένε για όσα περνάει η γενιά μας την τελευταία δεκαετία και τα κακά της μοίρας μας...Παραθέτω λοιπόν μερικά από όσα συνέβησαν μέσα σε 10 χρόνια στο Βυζάντιο την πρώτη περίοδο του Ιουστινιανού.


- 532: μέσα σε μια βδομάδα καίγεται η μισή περίπου Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα. Ο Ιουστινιανός σκέφτεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Η (πρώην εταίρα) ιδιαίτερα δυναμική σύζυγος του Θεοδώρα τον πείθει να μείνει και να αντιμετωπίσει τους στασιαστές. Τελικώς, 35.000 οπαδοί των Πράσινων και των Βένετων σφαγιάζονται στον Ιππόδρομο και ο σφετεριστής του Θρόνου Υπάτιος εκτελείται.
- 535/536: παρατηρούνται τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και τα πιο παρατεταμένα επεισόδια κλιματικής ψύξης στο Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια, εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείων ή πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη. Υπάρχουν αναφορές για χιόνια τον Αύγουστο. Αποτέλεσμα η καταστροφή των περισσότερων καλλιεργειών και εκτεταμένος λιμός.

- 541/542: Ξεσπά η "Πανώλη του Ιουστινιανού", μια καταστροφική πανδημία που προκάλεσε το θάνατο περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων στο πρώτο κύμα, σκότωσε ίσως το 40% των κατοίκων της Πόλης και προκάλεσε το θάνατο έως και του ενός τέταρτου του ανθρώπινου πληθυσμού της Ανατολικής Μεσογείου. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη πέθαιναν πάνω από 5.000 άτομα την ημέρα.

Κι όλα αυτά εν μέσω διαρκών πολέμων με τους Πέρσες στα Ανατολικά.

Τελικά, ο Ιουστινιανός έμεινε γνωστός ως Ιουστινιανός ο Μέγας, έκανε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία Παγκόσμια υπερδύναμη, θεμελείωσε την Αγία Σοφία και δημιούργησε τον Ιουστιάνειο Κώδικα (Codex Justinianus), μια παγκόσμια τομή για τη νομική επιστήμη και την κρατική συγκρότηση (με τις Νεαρές γραμμένες για πρώτη φορά στα ελληνικά).

Η περίοδος του θεωρείται ίσως η λαμπρότερη του Βυζαντίου.

When things get tough, the tough keep going. Ή όπως λέει καλύτερα η μαντινάδα,

"Σαν είναι ο ταύρος δυνατός
δεν τον εσταίνει μάντρα,
ο άντρας κάνει τη γενιά, όχι η γενιά τον άντρα".

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...