Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

«Βόμβα» από την Μέρκελ: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια στο CDU» – Τέλος εποχής – Πολιτικός «σεισμός» στην Γερμανία


Οι δελφίνοι της Μέρκελ: Ποιοι θα διεκδικήσουν το κόμμα – Ο Σόιμπλε, δύο γυναίκες και πέντε ακόμη

Την απόφασή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε επίσημα στα όργανα του CDU η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Λίγες ώρες μετά την πανωλεθρία του κόμματος της, των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του τοπικού κρατιδίου, η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε την απόφαση πως στο εσωκομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την αρχηγία του CDU.

Την πληροφορία αυτή μετέφεραν κορυφαίες πηγές του κόμματος, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Τι αναφέρουν τα διεθνή δημοσιεύματα

Για το τέλος της εποχής Merkel κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος μετά και τις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, όπου Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήταν οι χαμένοι, με τους Πράσινους και το εθνικιστικό – ακροδεξιό AfD να είναι οι μεγάλοι νικητές.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το πλήγμα για το CDU θα θέσει θέμα διαδοχής της Merkel. Σε δημοσίευμα της η γερμανική Die Welt αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στο CDU επιτρέπεται τώρα να μιλάει κανείς ελεύθερα για το τέλος της εποχής Merkel», αναφέροντας «έπειτα από καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκατριών χρόνων, από τότε που η Merkel είναι Καγκελάριος, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη πιθανότητα, η κατάσταση να παραμείνει τόσο λίγο όπως ήταν πριν από την Κυριακή των εκλογών».

Βάσει του δημοσιεύματος, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες πρέπει τώρα να ληφθούν αποφάσεις για την κατεύθυνσή τους.

Για «αναπληρωματικές ομοσπονδιακές εκλογές» κάνει λόγο στην Bild ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Werner Weidenfeld, επισημαίνοντας ότι οι χαμένοι των εκλογών είναι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ οι δύο νικητές οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες στην Έσση ήταν ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συγκυβέρνηση CDU – Πρασίνων, αλλά δυσαρεστημένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Άλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Φιλελεύθεροι) θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων.

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η καγκελάριος «τιμωρήθηκε για άλλη μια φορά».

«Θα ήταν λάθος αν ήταν εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Ακούει όμως η Καγκελάριος τα μηνύματα;» διερωτάται η εφημερίδα, την ώρα που η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι πικρή για την αρχηγό του SPD, Andrea Nahles και σοβαρή για την καγκελάριο Merkel και το Der Spiegel προειδοποιεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση «αποσταθεροποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχηγούς των δύο κομμάτων, Merkel και Nahles».

Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του προειδοποιεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση «αποσταθεροποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχηγούς των δύο κομμάτων, Merkel και Nahles» και διερωτάται: «Θα θέσει πραγματικά η Καγκελάριος και πάλι υποψηφιότητα για αρχηγός του κόμματος;».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επισημαίνει ότι «το Βερολίνο έχει παραλύσει παρακολουθώντας τα αποτελέσματα στην Έσση» και αναφέρει ότι η κυρία Μέρκελ παίρνει μια -μικρή- ανάσα με το αποτέλεσμα.


Οι δελφίνοι της Μέρκελ: Ποιοι θα διεκδικήσουν το κόμμα – Ο Σόιμπλε, δύο γυναίκες και πέντε ακόμη

Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της στην προεδρία της CDU έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της κούρσας διαδοχής στους Χριστιανοδημοκράτες.

Και μπορεί η ίδια να θέλει να παραμείνει καγκελάριος μέχρι τη λήξη της θητείας της το 2021, αλλά κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να μαντέψει τις εξελίξεις, καθώς η θέση της εμφανίζεται αποδυναμωμένη και η προσοχή εστιάζεται τώρα περισσότερο στο ποιος θα την διαδεχθεί και στην καγκελαρία.

Η Ανεγκρέτ Καρμπ Καρενμπάουερ, ο Γιενς Σπαν, ο Φρίντριχ Μερτς κι ο Άρμιν Λάσετ είναι μερικά από τα ονόματα που ακούγονται ως νέοι πιθανοί ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών. Κι όποιος εκλεγεί στο τιμόνι τους στο κρίσιμο συνέδριο του Δεκεμβρίου στο Αμβούργο θα έχει, όπως εκτιμούν αναλυτές, το προβάδισμα για να γίνει κάποια στιγμή ο επόμενος καγκελάριος της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ



H Άνγκελα Μέρκελ και η «ΑΚΚ», όπως είναι γνωστή στη Γερμανία η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αν μπορούσε η Μέρκελ να διαλέξει τον διάδοχό της, τότε σίγουρα θα έδινε το δαχτυλίδι στην πρώην πρωθυπουργό του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ. Άλλωστε όταν η ίδια την προώθησε τον περασμένο Φεβρουάριο για να αναλάβει γενική γραμματέας της CDU , οι περισσότεροι θεώρησαν ότι την προετοίμαζε για «μεγάλα πράγματα». Η 56χρονη «ΑΚΚ» ή «μίνι Μέρκελ», όπως είναι γνωστή, ανήκει, όπως κι η Μέρκελ, στην φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος, αν και εμφορείται από συντηρητικότερες απόψεις σε θέματα όπως το προσφυγικό και οι γάμοι των ομοφυλοφίλων. Θα μπορούσε, λοιπόν, να κερδίσει τη στήριξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, αν και στα μείον της μετρά η στενή της σχέση με την καγκελάριο.

Άρμιν Λάσετ



Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, είναι «παλιά καραβάνα» στο κόμμα με ευρύ δίκτυο διασυνδέσεων. Θιασώτης της φιλελεύθερης γραμμής της Μέρκελ ο 57χρονος Άρμιν Λάσετ θεωρείται πιθανό ότι θα διατηρήσει τους Χριστιανοδημοκράτες στον κεντρώο χώρο, εμποδίζοντας μια μετατόπισή τους προς τα δεξιά. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει το όραμά του να πείσει τη δεξιά πτέρυγα.

Γιενς Σπαν



O υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πιθανότερο να καταφέρει κάτι τέτοιο θεωρείται ο Γιενς Σπαν. Με συχνά ξεσπάσματα κατά της πολιτικής της Μέρκελ στο προσφυγικό, της μπούρκας, της διπλής υπηκοότητας και τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας στη Γερμανία ο 38χρονος υπουργός Υγείας έχει αναδειχθεί σε σημαιοφόρο του δεξιού κέρατος της CDU κερδίζοντας ευνοϊκά σχόλια ακόμη και από ακροδεξιούς. Κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Μέρκελ τον διόρισε βουλευτή, αναγκάζοντάς τον να κατεβάσει προσωρινά τους τόνους της κριτικής του, αν και διατηρεί αλώβητες τις προσδοκίες του για την καγκελαρία.

Φρίντριχ Μερτς



Ο Φρίντριχ Μερτς (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης στη Βουλή είναι ένας από τους πολλούς εσωκομματικούς αντιπάλους που παραμέρισε η Άνγκελα Μέρκελ στην πορεία της προς την εξουσία. Κι ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία για τον Φρίντριχ Μερτς να επιχειρήσει ένα πολιτικό come-back, αφού η επιχειρηματική πτέρυγα του κόμματος τον στηρίζει. Ο 62χρονος Μερτς έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία της CDU, μετά τις πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε τις περασμένες εβδομάδες από κομματικά στελέχη, ενώ τα τελευταία 24ωρα έκανε σχετικές συζητήσεις και στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Bild.

Ντάνιελ Γκύντερ



Ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Ντάνιελ Γκύντερ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν βγήκε πέρυσι από την σχετική αφάνεια όταν οδήγησε την CDU σε μια κρίσιμη νίκη στο βορειότερο κρατίδιο της χώρας και κατάφερε να συνάψει συνασπισμό Τζαμάικα με Πράσινους και Φιλελεύθερους, κάτι που απέτυχε η Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο 45χρονος Ντάνιελ Γκύντερ ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών και προκάλεσε μίνι-σάλο φέτος προτείνοντας να εξετάσει το κόμμα το ενδεχόμενο σύμπραξης με την Αριστερά die Linke στην πρώην ανατολική Γερμανία.

Ραλφ Μπρίνκχαους



Ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU, Ραλφ Μπρίνχαους (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας για θέματα προϋπολογισμού και Οικονομικών επιτροπής της Βουλής, έκανε την έκπληξη τον περασμένο μήνα όταν εκθρόνισε τον εκλεκτό της Μέρκελ και επί μακρόν στενό συνεργάτη της Φόλκερ Κάουντερ στην ηγεσία της ΚΟ της CDU. Ο 50χρονος Ραλφ Μπρίνκχαους θεωρείται «γεράκι» στα δημοσιονομικά και επιδιώκει οι βουλευτές να έχουν ενισχυμένο λέγειν στη λήψη αποφάσεων για τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρωζώνης. Αν και επέμεινε ότι η νίκη του επί του Κάουντερ δεν είχε καμία σχέση με το μέλλον της Μέρκελ, η επικράτησή του αναζωπύρωσε τη διαδοχολογία στην CDU.

Πέτερ Άλτμαϊερ



Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Άλτμαϊερ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο νυν υπουργός Οικονομίας ήταν επί σειράν ετών ο άνθρωπος που αναλάμβανε να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά για την Μέρκελ, διαχειριζόμενος όλα τα δύσκολα προβλήματα από το σκάνδαλο κατασκοπίας της NSA εις βάρος της καγκελαρίου, μέχρι την προσφυγική κρίση και τη μετάβαση της χώρας από την πυρηνική στην «πράσινη» ενέργεια. Αν και θεωρείται ο σημαντικότερος ίσως σύμμαχος της Μέρκελ, δεν αποκλείεται να επιβιώσει το πολιτικό της τέλος και να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, ή δεξί χέρι της Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, αν αυτή διαδεχθεί την Μέρκελ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν



Η Άνγκελα Μέρκελ και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας συγκαταλέγεται και αυτή στους στενούς συνεργάτες της Μέρκελ, αρχικά ως υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και στη συνέχεια στο υπουργείου Εργασίας. Πέντε χρόνια αφότου η 60χρονη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας. Αν και εμφανίζεται ως μόνιμη υποψήφια καγκελάριος σε δημοσιεύματα του Τύπου και εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η στενή της σχέση με την Μέρκελ ίσως αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια περίοδο που οι Χριστιανοδημοκράτες διψούν για ανανέωση.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε



Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κάποιοι στην CDU συναριθμούν στους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ και τον πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει μακρά θητεία και υπό τον Χέλμουτ Κολ. Ο 76χρονος πολιτικός γνωρίζει πως να γεφυρώνει τις διαφορές των αντίπαλων εσωκομματικών παρατάξεων, των κεντρώων και των δεξιών και θα μπορούσε λένε να αναλάβει μεταβατικός καγκελάριος σε περίπτωση που η Μέρκελ αποχωρήσει πρόωρα για όσο διάστημα κρατήσει η κούρσα διαδοχής της.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...