Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Κάνει πίσω ο Τσίπρας στην επέκταση των 12 ν.μ.

...και οι Αμερικανοί για άλλη μια φορά στηρίζουν έμμεσα την Τουρκία



Κάνει πίσω η Ελληνική Κυβέρνηση στην επέκταση των 12 ν.μ. Για άλλη μία φορά, η υποχωρητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε όλο της το μεγαλείο.
Μάλλον συνεχίζουν την διπλωματία της κότας, όπως και ο προκάτοχος ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.

Τι φοβούνται; Την Τουρκία; Άρα με λίγα λόγια δεν έχουμε εθνική κυριαρχία!

Η Τουρκία δηλαδή με λίγα λόγια απειλεί και εμείς ρίχνουμε το ζήτημα στις καλένδες. Οι γείτονες έδειξαν πως στο συγκεκριμένο θέμα του casus belli δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κανένα βήμα πίσω. Η πάγια τουρκική θέση πως το Αιγαίο δεν πρέπει να γίνει ελληνική θάλασσα, οδήγησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να σηκώσει το θέμα πολύ ψηλά δείχνοντας τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

H Άγκυρα, μάλιστα, απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα πρέσβη και το σκηνικό έντασης καλά κρατεί. Υπήρξαν, μάλιστα, και νέες εμπρηστικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία».

Υπό αυτό το κλίμα, στην πρώτη σύσκεψη που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκε ο καθορισμός αρμοδιοτήτων και το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσίπρας πάντως έβαλε ολίγον τί φρένο στις εξαγγελίες του Κοτζιά και ζήτησε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Μας δουλεύουν και οι Τούρκοι

Με αφορμή την παραπομπή του θέματος στη Βουλή γεγονός που βάζει στον “πάγο” τα προεδρικά διατάγματα για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για αλλαγή στάσης της Αθήνας.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Κοτζιά για τα τρία Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στην επέκταση των χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά προχώρησε σε διακοπή αυτής της διαδικασίας παραπέμποντας στη Βουλή.

Η εφημερίδα συνδέει την κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα με το θέμα του Αιγαίου και των απειλών της Τουρκίας.

Υπέρ της Τουρκίας η ανακοίνωση από το State Department

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, το State Department παίρνει αποστάσεις στο θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας μάλιστα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Η στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί «θέση αρχής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η πολιτική μας για αυτά τα θέματα δεν έχει αλλάξει. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Ως θέση αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άκρως επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα ανακοίνωση!


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...