Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πολιτικός «σεισμός» στην Ευρώπη: Καταφύγιο στην Ρωσία βρίσκουν οι Ιταλοί – Η Ρώμη θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Μόσχα

Η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να πάρει μια εντελώς νέα τροπή, καθώς όπως δημοσιεύει η La Stampa, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την οικονομική συνδρομή της Ρωσίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην Ρωσία για επίσημες συνομιλίες και όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, μέρος αυτών των συνομιλιών του πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε θα είναι και η δυνατότητα συνδρομής της Ρωσίας στην αγορά κρατικών Ιταλικών ομολόγων, προκείμενου να ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο την έχει βάλει η Ευρώπη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η Ιταλική εφημερίδα, δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Λέγκα του Βορρά ώστε να στραφεί στον Ρώσο πρόεδρο και να ζητήσει την αγορά κρατικών ομολόγων. Ο λόγος που η Ιταλική κυβέρνηση θα προβεί σε αυτή την κίνηση είναι η διαφαινόμενη διακοπή αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν «αντίποινα” στην αδιαλλαξία της Ιταλίας να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της έτσι ώστε να συνάδει με την ευρωπαϊκή γραμμή μείωσης των ελλειμμάτων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η ιταλική κυβέρνηση αναζητά ένα… αλεξίπτωτο εν όψει του τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο της ιταλικής κρίσης το οποίο θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση είχε απευθυνθεί σε Ρωσία και Κίνα, αναζητώντας στήριξη.

Εάν τελικά προχωρήσουν οι συζητήσεις αυτές, τότε θα μιλάμε για μία τεράστια ανατροπή στα γεωπολιτικά δεδομένα της Ευρώπης. Η Μόσχα δεν θα είχε πρόβλημα να μπει σφήνα. Εξάλλου δηλώνει ξεκάθαρα πως στηρίζει τα Εθνικά κόμματα της Ευρώπης. Οι σχέσεις Πούτιν με Όρμπαν, Λεπέν και Σαλβίνι, είναι γνωστές.

Την ίδια στιγμή, η Λέγκς εξασφάλισε τον έλεγχο της βόρειας ιταλικής επαρχίας Τρέντο, κερδίζοντας στις τοπικές εκλογές τον κεντροαριστερό συνασπισμό που την κυβερνούσε για δεκαετίες.

Ο υφυπουργός Υγείας Μαουρίτσιο Φουγκάτι, στέλεχος της Λέγκας, εξελέγη επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επαρχία αυτή χθες Δευτέρα, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 47% των ψήφων, με την υποστήριξη μιας συμμαχίας στην οποία συμμετείχαν το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια και τοπικές πολιτικές δυνάμεις.

Η Λέγκα, το κόμμα του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έλαβε πάνω από το 27% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που κατέγραψε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), τετραπλασιάζοντας το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2013.

Η Λέγκα, η οποία εξασφάλισε πάνω από το 17% των ψήφων στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου, βλέπει τη δημοτικότητά της να αυξάνεται, κυρίως λόγω της εκστρατείας του Σαλβίνι εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται πλέον πρώτο κόμμα στην Ιταλία, με πάνω από το 30% των προθέσεων ψήφου.

Η Τρέντο είναι μια από τις δύο επαρχίες της περιφέρειας Τρεντίνο-Άνω Αδίγη (ή του Νότιου Τιρόλου, για τους γερμανόφωνους), που έχει σημαντικό βαθμό αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση.

Στον Άνω Αδίγη, την άλλη επαρχία της περιφέρειας, το Κόμμα του Λαού του Νότιου Τιρόλου (Südtiroler Volkspartei, SVP), το οποίο συνήθως συγκυβερνά με την κεντροαριστερά, κατατάσσεται πρώτο με σχεδόν το 42% των ψήφων. Η Λέγκα συγκέντρωσε το 11%.

Το SVP αναμένεται πλέον να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Λέγκα.

Ο Σαλβίνι εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τρέντο και του Άνω Αδίγη που το PD και η αριστερά θα τα μαζέψουν και θα πάνε σπίτια τους».

Ανεβαίνουν τα ποσοστά σε εθνικό επίπεδο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της SWG, η Λέγκα λαμβάνει το 30% στην πρόθεση ψήφου (-1% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν ένα μήνα) έναντι 29% που λαμβάνει το Κίνημα των 5 Αστέρων (+1%).

Σημειώνεται πως η Λέγκα απολαμβάνει άνοδο της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 2018 ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων καταγράφει μια μείωση της τάξης των 4 μονάδων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο με το 18% που λαμβάνει διατηρεί τις δυνάμεις του ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Forza Italia του Berlusconi, η οποία περιορίζεται στο 8%, μετρώντας απώλειες άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την εκλογική του επίδοση.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...