Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο μυαλό

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή, διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο εκδήλωσης... άνοιας με τους ανθρώπους που είναι γενετικά επιβαρημένοι για την εκδήλωση της νόσου, όσους φέρουν δηλαδή «ένοχα» γονίδια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε καναδική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μας καθιστά πιο ευάλωτους στον κίνδυνο της άνοιας.

Με βάση την έρευνα σε περισσότερους από 1600 ενήλικες άνω των 65 ετών , που διεξήχθη από το τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, φάνηκε ότι εκείνοι που έκαναν καθιστική ζωή είχαν τον ίδιο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας με εκείνους που έφεραν την γονιδιακή μετάλλαξη της απολιποπρωτείνης Ε (APOE) η οποία σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι που ασκούνται φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνταν, σύμφωνα με την πενταετή έρευνα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη άσκησης προκαλεί άνοια, αλλά ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα σ’αυτούς τους δύο παράγοντες.

Πηγή: onmed.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...