Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Foreign Affairs: Αν η ελίτ της Ευρώπης δεν συνεργαστεί με τους αριστερούς θα έρθουν οι χρυσαυγίτες.

Ένα προφητικό άρθρο , αλλά και άρθρο-κόλαφος κατά της Γερμανίας που χαρακτηρίζεται και ως κρατούσα ελίτ της Ευρώπης, δημοσιεύει το διεθνούς φήμης περιοδικό Foreign Affairs,
προειδοποιώντας ότι αν οι κρατούσες ελίτ δεν συνεργαστούν με την ευρωπαϊκή Αριστερά,θα έρθουν οι χρυσαυγίτες.
«Εάν οι κρατούσες ελίτ της Ευρώπης θέλουν να σώσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο και το ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρό του, θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται ενεργά με τα αριστερά κόμματα όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos, αντί να τα αποφεύγουν» τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανάλυση που κάνουν καθηγητές αμερικανικών πανεπιστημίων στο Foreign Affairs .
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, εάν οι ισχυρές ελίτ της Ευρώπης δεν συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα τότε αυτά είτε θα κάνουν ευκαιριακές συνεργασίες δεξιάς-αριστεράς, είτε θα αποτύχουν να κυβερνήσουν , ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε πολιτικές δυνάμεις με θέσεις πολύ πιο ριζοσπαστικές από την αναδιάρθρωση χρέους ή την αντίθεση στη λιτότητα, εννοώντας προφανώς τα ακροδεξιά κόμματα.
Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στο άρθρο τους με τίτλο «Λιτότητα κατά Δημοκρατίας στην Ελλάδα» ο Mark Blyth, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Brown University και ο Cornel Ban, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Boston University «το διακύβευμα τώρα δεν είναι απλά οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτά είναι συμπτώματα όχι αίτια».
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, «το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές, που καθοδηγούνται από τη Γερμανία, επιβάλλουν πολιτικές αποπληθωρισμού, υπό έναν επίπλαστο κανόνα χρυσού, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν αιώνια για την περαιτέρω φτωχοποίησή τους, ώστε να διασώσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων των πιστωτών. Σε έναν τέτοιο κόσμο, τόσο οι ακροαριστερές όσο και οι ακροδεξιές δυνάμεις δεν μπορούν παρά να κερδίζουν ολοένα έδαφος σε πολλές υποτιθέμενα σταθερές χώρες και πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε. Για να αποφευχθεί αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιτύχουν συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, καθώς αυτό που ενδεχομένως θα ακολουθούσε θα ήταν πολύ χειρότερο».
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη, ότι «μπορεί να φαίνεται παράξενη η χρήση μιας ρωμαϊκής παρομοίωσης για να χαρακτηρίσει κανείς τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εύστοχη. Όπως ο Ιούλιος Καίσαρας διάβηκε τον ποταμό Ρουβίκωνα επειδή μπορούσε, παρά τις προειδοποιήσεις της ρωμαϊκής Γερουσίας να μην το πράξει, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά της λιτότητας, αποφάσισε να θέσει τέλος στη λιτότητα στην Ελλάδα, παρά τις αρνητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Εάν θα επιτύχει ο κ. Τσίπρας παραμένει ακόμη άγνωστο, αλλά ότι και να συμβεί η νίκη του αποτελεί κρίσιμο σημείο καμπής για την Ευρώπη. Ένα μήνυμα, ότι ο χρόνος για τις πολιτικές λιτότητας έχει τελειώσει».

tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...