Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Νούλαντ: Δεν έχουμε πρόβλημα με τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.

Νούλαντ: Δεν έχουμε πρόβλημα με τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας
Εκπληξη προκάλεσε μία αναφορά της κ. Βικτόριας Νούλαντ υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη στενή σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για να στέλλουν αυστηρά μηνύματα στο Κρεμλίνο.

Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ στο Ινστιτούτο Brookings έγιναν πριν από την ανακοίνωση του Μαξίμου με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του Πρωθυπουργού ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις της κ. Νούλαντ δεν έχουν αλλάξει μέχρι της στιγμής.

«Προφανώς», είπε η κ. Νούναλντ, «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει (σχέσεις), και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της (ρωσικής) πολιτικής σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής, όχι αλλιώς, και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Έτσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ότι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί», τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός.

Προηγουμένως είχε εκφράσει τα συγχαρητήρια της προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την σύμμαχο μας (Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ. Είναι μία νέα κυβέρνηση και θα πάρει χρόνο να γνωρίσουμε τον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει διορίσει. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί, έχουμε πολλή δουλειά σε διμερές επίπεδο, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που κάνουμε μαζί για την Κύπρο, το έργο που κάνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του ISIL κλπ. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε αυτή τη συνομιλία (για τα παραπάνω θέματα). Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες σε ότι αφορά τα οικονομικά τους και ελπίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται, ότι αυτές οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες. Προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την κατεύθυνση (της Ελλάδας) στο μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό».

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

«Ελπίζουμε», τονίσε η κ. Νούλαντ, «ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε συνομιλίες και να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τη διαφωνία για το όνομα, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια καλή λύση, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της σταθερότητας στη «Μακεδονία» αλλά και για τα Βαλκάνια και την ίδια την Ελλάδα. Προσλβέπουμε να έχουμε αυτή τη συνομιλία», είπε χαρακτηριστικά.


mignatiou.com 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...